Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Doe-het-zelf-beregening: Zelf een beregeningssyteem aanleggen

Doe-het-zelf-beregening: Zelf een beregeningssyteem aanleggen

Een mooie kleurrijke tuin wil natuurlijk iedereen. Om uw tuin mooi te houden hebben uw planten voldoende water en onderhoud nodig. Een beregeningssysteem is dan een ideale uitkomst. Dit kunt u eenvoudig zelf aanleggen met de juiste materialen.

Verwen uw planten met natuurwater

Om uw planten nog meer te verwennen, kunt u het beste natuurwater gebruiken. In natuurlijk water zitten namelijk gezonde voedingstoffen voor uw planten. Een waterpomp, zoals een beregeningspomp of hydrofoorpomp is dé oplossing om het water vanuit een bron naar uw sproeiers te pompen. Hierdoor bespaart u tevens kostbaar drinkwater!

Bij een kleine tuin wil het nog wel lukken om met een enkele tuinsproeier de tuin te beregenen. Maar als u een grote tuin heeft, dan heeft u meestal niet voldoende aan één sproeier. Een standaard waterleiding genereert niet genoeg druk om meerdere sproeiers tegelijkertijd aan het werk te krijgen.

Een beregeningspomp kan wél een hogere druk realiseren. Deze waterpomp wordt naast een externe bron, zoals een sloot of kanaal, geplaatst (dus niet uw buitenkraan). Deze pomp zuigt het water via een aanzuigslang aan, waar het vervolgens met een hoge druk naar uw sproeiers wordt geperst.

Hét hulpmiddel aangeraden door onze waterpomp experts!

Waterpomp nodig? Vind uw pomp met de keuzehulp

Hét hulpmiddel aangeraden door onze waterpomp experts!

Start uw keuzehulp

Stappenplan beregeningssysteem aanleggen

Een beregeningssyteem aanleggen kan iedereen die geen twee linkerhanden heeft. Het is belangrijk om van tevoren een plan te maken voor de beste route van de beregeningsbuizen of slangen. Houd rekening met eventuele obstakels, zoals bomen of struiken. Als er hellingen in uw tuin aanwezig zijn, dan zal dat gevolgen hebben voor de waterdruk. Ga na hoeveel lengte aan leidingen of slangen u nodig heeft en waar de sproeiers komen. Teken alles op schaal uit.

Volg voor het aanleggen van het doe-het-zelf beregeningssysteem de onderstaande stappen:

  • Graaf sleuven van ongeveer 60 cm diep om de leidingen of de tyleenslang onder de grond te kunnen plaatsen. Dit is voldoende ruimte om ze te beschermen tegen vorst in koude periodes.

  • Plaats de buizen in de gleuven en verbind deze met elkaar met behulp van verbindingsstukken en/of PVC-lijm (indien je PVC-buizen gebruikt). Zorg ervoor dat alles stevig en waterdicht is aangesloten. Gebruik eventueel een T-verbinding op de plaatsen waar de sproeiers komen. U kunt er ook voor kiezen om gaten in de buis te boren. Bij een tyleenslang kunnen er enkele gaatjes in de slang worden geprikt om daar de sproeiers/druppelaars aan te sluiten.

  • Plaats de grondklemmen om de buizen stevig vast te zetten, zodat ze niet gaan verschuiven.

  • Controleer of alles goed vast zit en sluit de watertoevoer aan. Dit kan de buitenkraan zijn (bij kleine installaties), of het inschakelen van de tuinpomp.

  • Als er geen lekkages zijn, kunt u de gleuven weer dichtmaken.

  • Installeer een beregeningscomputer op de watertoevoer, zodat het systeem zichzelf in- en uitschakelt. Stel de gewenste opties in.

Kijk eens op onze pagina accessoires voor koppelstukken e.d..

Welke waterpomp heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten waterpompen beschikbaar die aan uw beregeningsinstallatie gekoppeld kunnen worden. Sommige varianten staan op de oppervlakte, en sommige kunt u in het water plaatsen

DAB Jet beregeningspomp

Beregeningspomp

Een beregeningspomp is een uitstekende oplossing om een of meerdere tuinsproeiers aan het werk te krijgen. Een automatische in- en uitschakeling is mogelijk met een DAB Control-D.

Meer info
DAB Aquajet hydrofoorpomp

Hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp is de beste keuze voor situaties waarbij verschillende sproeimethoden ingezet worden, zoals een druppelslang, voor regenwatergebruik in huis. Beschikt over een drukvat.

Meer info
Tallas D-ESUB bronpomp

Bronpomp

De bronpomp wordt in het water geplaatst. Deze staat niet in de weg en u hoort hem bijna niet. Wanneer het water in de bron dieper ligt dan 8 meter, heeft u deze pomp in ieder geval nodig.

Meer info

Welke materialen en gereedschappen heb ik nodig?

Om aan de slag te kunnen met uw doe-het-zelf-beregening heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

Materialen

  1. Beregeningsbuizen: pvc-buizen of tyleenslangen die bestand zijn tegen water en weersinvloeden. De lengte en diameter van de buizen/slangen zijn afhankelijk van de grootte van het gebied dat u wilt besproeien.

  2. Koppelingen/verloopstukken: Zoals knie/bocht, T-stukken en kranen om de buizen/slangen aan elkaar te bevestigen en bochten te maken.

  3. Sproeiers of druppelaars: Installeer sproeiers voor het besproeien van uw tuin of druppelaars om het water direct bij de wortels van uw planten af te geven.

  4. Een waterbron: Dit kan een buitenkraan zijn bij een kleine installatie. Of een aparte waterbron, zoals een waterput of een kanaal, bij gebruik van een waterpomp. Als het water dat u gaat gebruiken steentjes, takjes, of andere onzuiverheden bevat, is het aan te raden om een filter aan de pomp te koppelen. Dit voorkomt verstopping van de sproeiers.

  5. Een beregeningscomputer: Deze zorgt ervoor dat het irrigatiesysteem zich op de ingestelde tijden automatisch in- en uitschakelt.

  6. Grondklemmen: Om de buizen/tyleenslangen op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze verschuiven.

  7. PVC-lijm: Voor het bevestigen van pvc-buizen en fittingen (indien u pvc-buizen gebruikt).

  8. Montageband of klemmen: Om de buizen stevig aan palen, muren of hekken te bevestigen.

Gereedschappen

Verder heeft u natuurlijk gereedschappen nodig om het beregeningssysteem aan te leggen. Gebruik:

  • Een schop (of een graafmachine) om de gleuven de graven.

  • Een meetlint om de lengte van de buizen/slangen te meten.

  • Snijgereedschap om de buizen/slangen op maat te snijden.

  • Een boormachine om gaten te maken voor de sproeiers/druppelaars.

  • Een pvc-zaag om de buizen op de juiste lengte en schuurpapier om de scherpe randjes egaal te maken (indien u pvc-buizen gebruikt).

  • Een waterpomptang voor het vastdraaien van de koppelingen en fittingen.

  • En een hark om de grond te egaliseren, nadat alles is geïnstalleerd.

Grootte doe-het-zelf beregeningssysteem

De grootte van een beregeningssysteem hangt af van o.a. het gebied dat u wilt besproeien, welke soort planten of gewassen besproeid worden, of de bodem water doorlaatbaar is, hoeveel waterdruk er is, en welke besproeiingsmethode u gaat gebruiken. Breng dit van tevoren in kaart, zodat u de juiste keuzes kunt maken.

Breng uw beregeningsinstallatie in kaart, voordat u een waterpomp kiest!

In het geval u een waterpomp gaat gebruiken, is het belangrijk om de benodigde druk (gemeten in bar) en de hoeveelheid water die nodig is te berekenen. Voordat u een waterpomp aanschaft, is het belangrijk eerst uw beregeningsysteem in kaart te brengen. Hierdoor kan de leidingweerstand berekend worden, en kunt u aflezen hoeveel druk uw sproeiers nodig hebben om genoeg water door te laten.

Iedere pomp beschikt namelijk over een minimale en een maximale prestatie (pomp curve) die meestal is af te lezen in een grafiek. Presteert de pomp grotendeels in het middelste gedeelte van deze grafiek, dan is er een optimale balans tussen de druk en hoeveelheid water die door de pomp wordt afgeleverd. Tevens vergroot dit de levensduur van de pomp.

Zorg ervoor dat de diameter van de leiding groot genoeg is om de gewenste hoeveelheid water te kunnen vervoeren. Hoe smaller de slang, des minder water er naar de sproeiers vervoerd kan worden. Een standaard tuinslang (met een diameter van 13 mm) is daarom in veel gevallen niet geschikt. Een smalle slang is een van de factoren die voor leidingweerstand zorgt. Daarnaast spelen hoogteverschil tussen de pomp en de plek waar het water wordt afgeleverd en de lengte van de slang ook een rol.