Nut van koppelstukken

Met behulp van koppelingen / verloopstukken kunt u er simpelweg voor zorgen dat u het water vanuit de pomp naar één of meerdere eindbestemmingen kunt brengen. Slangen en sproeiers, ze zijn er in verschillende maten en dat kan het aansluiten wat lastiger maken. Wij hebben in ons assortiment een variëteit aan koppelstukken opgenomen, waarmee u in principe iedere gewenste situatie kunt creëren. Welk koppelstuk u nodig heeft voor welke situatie, kunt u hieronder lezen.

Standaard koppelingen

Klik-koppeling

De alom bekende "Gardena klik-koppeling" is een begrip in de consumentenwereld. Klik, klik en klaar, zo simpel kan het zijn! Voor eenvoudige tuinberegening met één, hooguit twee sproeiers biedt dit systeem een ideale oplossing.

Let op: Wij raden het af om op de uitgang van de waterpomp een Gardena klik-koppeling te plaatsen. De doorgang van de klik-koppeling is dermate smal, dat de waterpomp haar capaciteit en druk niet goed kwijt kan. Hierdoor zal u minder water en druk overhouden in bijvoorbeeld uw sproeier. Een klik-koppeling aan het uiteinde van de slang (als koppeling op bijvoorbeeld een sproeier) is daarentegen geen probleem. Voor op de uitgang van de waterpomp raden we u aan om te werken met een slangtule, dit is beter voor de capaciteit en beter voor de levensduur.

Snelkoppeling

De snelkoppeling (ook bekend als de GEKA koppeling) is net zo handig als een Gardena klik-koppeling. In dit geval klikt u de koppelingen niet in elkaar, maar draait u ze in elkaar. Snelkoppelingen gaan verder waar de Gardena klik-koppelingen eindigen, snelkoppelingen kunnen namelijk tot diameters / schroefaansluitingen van 40 mm / 1 ½" gaan.

Daarnaast zijn snelkoppelingen universeel. Dit betekent dat u een snelkoppeling van 40 mm aan kunt sluiten op een snelkoppeling van bijvoorbeeld 25 mm.

Let op: Wij raden u aan om snelkoppelingen niet te gebruiken voor de aanzuigaansluiting van een zelfaanzuigende pomp zoals een beregeningspomp of hydrofoorpomp. Snelkoppelingen hebben de neiging om lucht door te laten bij het aanzuigen, waardoor de waterpomp niet goed aan kan zuigen. U krijgt hierbij hetzelfde effect als dat u een rietje met een gaatje heeft en u een glas water leeg wil drinken.

Slangtule

Een slangtule dient te allen tijde ingezet te worden samen met een slangklem. Een slangtule wordt gebruikt om een slang koppelbaar te maken. De tule (het langwerpige uiteinde) wordt in de slang geschoven, waarna u de slang vast kunt zetten met een slangklem. Het uiteinde van de slangtule is doorgaans een schroefkoppeling, of in het geval van een snelkoppeling, een snelkoppeling. Dit uiteinde kunt u dan bevestigen op de koppeling (bijvoorbeeld de uitgang van de pomp) waar u de slang op wilde bevestigen.

Slangklem

Een slangklem wordt ingezet om een slang vast te zetten op een slangtule. Een slangklem kunt u bevestigen door de klem strakker te draaien middels een platte schroevendraaier.

Verloopstukken

Dubbele nippel

Een dubbele nippel wordt ingezet om twee binnendraadse schroefkoppelingen van dezelfde maat aan elkaar te bevestigen. Zijn beide maten niet gelijk? Dan kiest u voor een verloopnippel.

Verloopnippel

Een verloopnippel wordt ingezet om twee binnendraadse schroefkoppelingen van afwijkende maten aan elkaar te bevestigen. Zijn beide maten wel gelijk? Dan kiest u voor een dubbele nippel.

Sok

Een sok wordt ingezet om twee buitendraadse schroefkoppelingen van dezelfde maat aan elkaar te bevestigen. Zijn beide maten wel gelijk? Dan kiest u voor een verloopsok.

Verloopsok

Een verloopsok wordt ingezet om twee buitendraadse schroefkoppelingen van afwijkende maten aan elkaar te bevestigen. Zijn beide maten wel gelijk? Dan kiest u voor een sok.

Verloopring

Een verloopring wordt ingezet om een binnendraadse met buitendraadse schroefkoppeling aan elkaar te bevestigen, waarbij de buitendraadse schroefkoppeling te klein is t.o.v. de binnendraadse schroefkoppeling. Is de situatie andersom (de binnendraadse schroefkoppeling is te klein t.o.v. de buitendraadse schroefkoppeling), dan kiest u voor een soknippel.

Soknippel

Een soknippel wordt ingezet om een binnendraadse met buitendraadse schroefkoppeling aan elkaar te bevestigen, waarbij de binnendraadse schroefkoppeling te klein is t.o.v. de buitendraadse schroefkoppeling. Is de situatie andersom (de buitendraadse schroefkoppeling is te klein t.o.v. de binnendraadse schroefkoppeling), dan kiest u voor een verloopring.

Overige koppelingen

Knie / bocht

Een knie / bocht wordt ingezet om een bocht te creëren zonder een knik te hoeven maken in een slang en/of leiding. Ook kan een knie direct op een waterpomp worden gemonteerd om direct vanuit de waterpomp de in- of uitgang te herpositioneren.

T-stuk

Een T-stuk wordt ingezet om een slang / leiding / uitgang op te splitsen naar twee uiteindes. Vanuit deze uiteindes kunt u dan weer verder gaan koppelen.

Plug

Een plug wordt ingezet om een koppeling, zoals een schroefkoppeling af te sluiten. Doorgaans gebeurt dit enkel op een verdeelstuk, waar u bijvoorbeeld niet alle uitgangen van wil gebruiken.

Tyleenslang koppelingen

Verschillende koppelingen die specifiek voor tyleenslangen bruikbaar zijn.

Druppelslang koppelingen

Verschillende koppelingen die specifiek voor druppelslangen bruikbaar zijn.