Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
24 producten | Sorteer op

Beregeningspomp kopen

Een beregeningspomp is een zelfaanzuigende pomp welke veelal ingezet wordt bij het ”beregenen” van een tuin of gazon. Maar ook het toevoeren van water voor toiletten, wasbakken, wasmachines, etc. behoort tot de mogelijkheden. In de volksmond wordt dit type pomp ook wel een grondwaterpomp genoemd. De beregeningspomp is voorzien van een aanzuigaansluiting, die vaak aan de voorzijde van de pomp zit en een persaansluiting aan de bovenzijde van de waterpomp.

Via de aanzuigaansluiting wordt de pomp voorzien van water. Als de pomp het water uit een bron / kanaal / sloot / vijver moet halen, dan wordt er een aanzuigslang aan deze aanzuigaansluiting gekoppeld. Het uiteinde van de aanzuigslang wordt op haar beurt in het water gehangen.

In alle gevallen is het uiterst belangrijk dat het gehele ”circuit” luchtdicht afgesloten is. Wanneer er lucht in de aanzuigslang/leiding zit, kan de pomp niet op de juiste manier het water aan en kan deze niet de volledige capaciteit leveren. Indien dit toch voor is gekomen dient u de slang/leiding even te ontluchten.

Een beregeningspomp is in principe makkelijk te installeren. Eigenlijk dient de beregeningspomp aan een bron gekoppeld te worden en eventueel aan de aansluiting van een installatie. Wij leveren in sommige gevallen al een slang en filter mee, waardoor het voor u nog makkelijker is om direct te beginnen. Alleen het aansluiten op een eigen sprinkler netwerk of uw sanitaire voorzieningen dient u zelf te voorzien. Het aansluiten op een sanitaire voorziening kan in principe alleen met een actief systeem die zeer eenvoudig op de beregeningspomp te plaatsen is. U leest hieronder meer over de combinatie met een actief systeem.

De beregeningspomp is naast het aanvoeren van water voor beregening of vullen (van bepaalde tanks, vijvers, bronnen, etc.) ook geschikt voor het snel afvoeren van veel water. Bijvoorbeeld als u uw zwembad wil legen of een vijver wil onderhouden. De beregeningspomp is daarom dus ook multi-inzetbaar in en om het huis.

Beregeningspompen zijn er in vele capaciteiten. Om het u makkelijker te maken, hebben wij bij de selectie van de waterpompen rekening gehouden met uw mogelijke situaties. We hebben daarom een doorsnee gemaakt van alle beregeningspompen die beschikbaar zijn. Het mooie is, dat we u in alle gevallen de juiste pomp kunnen bieden. Als u een heel specifieke beregeningspomp zoekt dan kunnen we deze in veel gevallen ook voor u regelen, dankzij onze zeer nauwe samenwerking met de fabrikanten. De merken die wij voeren, hebben een zeer hoge kwaliteit en in de verschillende toepassingen ook vaak de beste prijs, kwaliteit verhouding. Om bij de juiste beregeningspomp uit te kunnen komen, is het goed om te weten waar u op kunt/moet letten. Uiteraard willen wij u zoveel mogelijk bij de hand nemen om de keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Verschil tussen beregeningspomp en hydrofoorpomp

De eenvoudige beregeningspomp, die door handmatig in- en uitschakelen werkt, kan ook worden uitgerust met een automatische in- en uitschakeling. Hierdoor zal de beregeningspomp inschakelen wanneer u een sproeier in de tuin aanzet. Als u deze weer dicht draait, dan schakelt de pomp automatisch uit. Dit is bijvoorbeeld handig in combinatie met het gebruik van een sproeipistool. Vaak wordt dit een hydrofoorpomp genoemd.

De meeste hydrofoorpompen hebben ook een tank(je). Deze tank bevat water en kan ervoor zorgen dat de eerste 5 à 10 liters water uit de tank worden geleverd, zonder dat de pomp al hoeft te gaan werken. Dit is handig in bepaalde situaties, bijvoorbeeld tuinberegening met druppelslangen of voor het bijvullen van uw toilet of wasmachine (+/- 7 liter) met opgevangen regenwater.

Tot slot zijn er hydrofoorpompen die primair geschikt zijn om waterdruk te verhogen in huis. Een beregeningspomp is hiertoe niet instaat. De pompen die dit wel kunnen zijn nog stiller dan een beregeningspomp, en zijn instaat om harder te gaan werken als er meer kranen in huis worden opgezet.

Beregeningspomp of hydrofoorpomp

Het gebruik van een beregeningspomp is een van de meest eenvoudige vormen van tuinberegening. U installeert de pomp, koppelt een sproeier en schakelt de pomp in. Maar wat als u een start / stop sproeier gebruikt zoals een handsproei pistool, druppelslangen of een combinatie van deze oplossingen? In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een hydrofoorpomp.

Deze pompen zijn groter van formaat, maar zijn multifunctioneel. Niet alleen schakelen deze pompen automatisch aan en uit als u een waterpunt open zet, deze pompen zijn ook als beste in staat om regenwater te gebruiken in huis! Dankzij de 20 liter tank kunt u een toilet vullen met regenwater zonder dat de pomp in hoeft te schakelen. Ook een wasmachine die meerdere keren water vraagt gedurende de looptijd, kan het beste van regenwater worden voorzien door een hydrofoorpomp.

Dus voor eenvoudige tuinberegening adviseren wij een beregeningspomp. Gebruikt u verschillende soorten sproeiers of gebruikt u regenwater in huis, dan kunt u beter kiezen voor een hydrofoor.

Welke beregeningspomp kiezen

De juiste beregeningspomp kunt u het beste kiezen door na te gaan wat voor sproeiers u wil gaan gebruiken en hoeveel er tegelijk zullen werken.

1 à 2 sproeiers of sprinklers tegelijk kan elke beregeningspomp aan. Als u 3 tot 5 sproeiers tegelijk wil gaan gebruiken, dan valt u in het middensegment. Wilt u 7 of meer sproeiers tegelijk gebruiken dan heeft u een zware beregeningspomp nodig. In deze categorie ziet u bij elk exemplaar staan hoeveel waterpunten of sproeiers deze pompen tegelijk kunnen voorzien van water.

Wanneer u handsproeier of druppelslang wil gaan gebruiken of een combinatie met één van deze opties, dan kunt u beter met een hydrofoorpomp aan de slag.

Een tweede aspect wat van belang kan zijn bij de juiste keuze voor een beregeningspomp is het soort materiaal. In grote lijnen zijn er pompen van gietijzer, RVS en kunststof. Gietijzer wordt voornamelijk gebruikt bij het verpompen van regenwater, RVS in het geval van kalkhoudend water (zoals leidingwater) en kunststof kan beide soorten water aan, maar is minder robuust.

Tot slot komt het aan op het budget voor een nieuwe beregeningspomp.

Wat kost een beregeningspomp

De meest verkochte beregeningspompen zitten in een prijsrange van €120,- tot €240,-. Er zijn exemplaren die iets goedkoper zijn en versies die duurder zijn. Dit komt in de meeste gevallen door de kwaliteit van de pomp. De meeste goedkopere producten zijn gemaakt voor de consument. Deze exemplaren zijn gemaakt om ongeveer 2 à 3 uur onafgebroken te blijven draaien. De wat duurdere versies komen vanuit de professionele markt. De pompen kenmerken zich door een langere levensduur (+/- 10 jaar) en kunnen onafgebroken blijven draaien.

Bij sommige beregeningspompen worden accessoires aangeboden. Deze extra’s krijgt u bij het product en zitten in de getoonde prijs.

Naast de deze consumenten range hebben we een groot assortiment professionele beregeningspompen, die onafgebroken kunnen draaien, maar vooral veel meer capaciteit hebben. Handig voor tuinders, boerenbedrijven of fabrieken. Deze professionele oplossingen zijn te krijgen vanaf €500,-

Hoe werkt een beregeningspomp?

Elke beregeningspomp is voorzien van een aanzuigaansluiting, die meestal aan de voorzijde van de pomp zit. Door deze aansluiting wordt water aangezogen naar de pomp. Aan de bovenzijde van de pomp zit een persaansluiting. Hier wordt het water met kracht uitgeperst.

Water wordt vanuit de bron, zoals grondwater bron, sloot of vijver, door middel van een slang naar de pomp gezogen en door een snel draaiende waaier op druk gebracht en naar de persaansluiting gebracht.

Op de persaansluiting dient een slang geplaatst te worden om het water naar een sproeier of sprinkler te brengen en te gebruiken voor beregening. De beregeningspomp zal dit blijven doen, zolang deze aanstaat. Wanneer u de pomp van het stroom afhaalt, zal deze stoppen met beregenen. Als u een sproeier gebruikt die niet altijd aanstaat, zoals een handsproei pistool, dan kunt u beter werken met een automatische beregeningspomp. Deze schakelt in en uit wanneer u de sproeier gebruikt.

Beregeningspomp installeren

De beregeningspomp is een eenvoudige en milieuvriendelijke oplossing voor tuinberegening. Het vergt enige doe-het-zelf kennis, maar alles is een simpele kwestie van installeren. De slangen dienen op het apparaat te worden geplaatst middels schroefdraad, de sproeier(s) moeten op de slang worden aangesloten en de pomp met aanzuigslang moet eenmalig, handmatig gevuld worden met water. Vervolgens zou u direct moeten kunnen beregenen.

Het kan zijn dat er in eerste instantie wat opstart perikelen zijn. Dit heeft vaak te maken met het volledig vullen van de aanzuigslang en de pomp, maar dit is zeer eenvoudig te verhelpen. Vervolgens zal de beregeningspomp blijvend werken, wanneer er voldoende water beschikbaar blijft.

Waar moet u op letten bij de keuze voor een beregeningspomp?

Aanzuigdiepte

Een beregeningspomp is een zelfaanzuigende pomp, wat inhoudt dat deze door middel van een aanzuigslang, water aanzuigt en onder een bepaalde druk verder kan verpompen. Dit soort pompen hebben allemaal een beperkte aanzuigdiepte, welke is vastgesteld op 8 meter. Dit houdt in dat de aanzuigslang, gemeten vanaf de pomp, maximaal 8 meter diep mag komen te hangen. Onze aanzuigslangen hebben vastgestelde lengtes van 4 en 7 meter. Het is echter mogelijk om deze lengte te vergroten door bijvoorbeeld meerdere aanzuigslangen aan elkaar te koppelen.

Wat te doen als uw pomp niet direct bij de bron staat?

Mocht u bijvoorbeeld nog een horizontale afstand moeten overbruggen, dan kunt u de aanzuigslang verlengen met enkele meters. Wij raden u aan om deze te verlengen met een slang van dezelfde diameter. Houdt u echter wel in het achterhoofd dat de pomp idealiter direct naast de bron staat. Enkele meters afstand is derhalve geen probleem, zolang het water dan ook niet 8 meter diep zit, dan moet de pomp alsnog meer moeite doen om het water aan te kunnen zuigen.

Welke beregeningspomp is geschikt voor mij?

Wij hebben ons assortiment dermate opgebouwd dat u voor iedere situatie een aantal keuzes heeft, waarbij met name het verschil in de kwaliteit van de pomp zit. Alle pompen die wij voeren zijn van hoge kwaliteit, echter heeft u met DAB een high-end toestel in handen en met Tallas en TIP een wat meer consumentgericht toestel. Mocht u willen kiezen voor een beregeningspomp waar u jarenlang plezier van zult hebben, dan raden we u direct aan om voor DAB te kiezen. Deze pompen zijn geschikt voor het zwaardere en langdurige werk en kunnen tegen een stootje.

Hoe werkt een beregeningspomp?

Een beregeningspomp bestaat uit 2 delen: motor en pomphuis. De motor wordt via het elektriciteitsnet gevoed en zorgt ervoor dat het pomphuis wordt aangestuurd. In/aan het pomphuis bevinden zich de waaier (een soort draaiende schijf met schoepen), de aanzuigaansluiting en de persaansluiting. Via de aanzuigaansluiting zorgt de waaier ervoor dat er water wordt aangezogen en direct onder een hoge druk naar de persaansluiting wordt gebracht. Wanneer een beregeningspomp van meerdere waaiers is voorzien, gaat het water van waaier naar waaier, om vervolgens onder een nog hogere druk de pomp te verlaten via de persaansluiting.

De aanzuiging van een beregeningspomp kunt u simpelweg vergelijken met een glas drinken en een rietje. Zodra er ook maar een gaatje in zit en er dus lucht bij komt, of als er een vernauwing is, heeft u moeite met het drinken van het glas water, u moet veel meer moeite doen om überhaupt wat te kunnen drinken. Voor een pomp geldt hierbij exact hetzelfde, deze kan zijn capaciteiten niet meer waarmaken, zodra er een vernauwing of lucht in het spel is. Derhalve raden wij u aan om vernauwingen te voorkomen en alle aansluitingen luchtdicht te maken met teflon tape. In plaats van teflon tape bent u ook vrij om andere afdichtingsmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld hennep. Zolang het de aansluitingen maar luchtdicht maakt, dan is het in orde.

Waar moet ik verder op letten en welke accessoires zijn geschikt?

Voorfilter en leidingweerstand

Gaat u water gebruiken dat niet gelijk is aan leidingwater (zoals bijv. water uit een bron / kanaal / sloot / vijver), dan raden we u aan om gebruik te maken van een voorfilter. De voorfilter wordt tussen de aanzuigslang/leiding en de beregeningspomp geplaatst en houdt alle vaste deeltjes zoals zand tegen. Op deze manier blijft uw pomp in goede staat.

Via de persaansluiting van de beregeningspomp en de daaraan gekoppelde afvoerslang/buis wordt het water naar bijv. één of meerdere sproeiers/sprinklers/tappunten gepompt. Hierbij is het verstandig een slang te gebruiken met een binnendiameter van 25 mm of meer. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een kleinere binnendiameter, ervaart het water een flinke leidingweerstand. Dit zou betekenen dat de pomp haar opgegeven pompcapaciteit en druk niet kan behalen.

Voorkomen van drooglopen

Een beregeningspomp koelt zichzelf met het water dat de pomp aanzuigt. Het is dus erg belangrijk om er zeker van te zijn dat de pomp enkel draait wanneer de aanzuigslang in het water hangt. Als de pomp draait wanneer deze geen water aan kan, noemt men dit ”drooglopen”. Wanneer de pomp voor een langere tijd ”droog loopt”, loopt de temperatuur in de pomp zo hoog op dat dit funest kan zijn voor de pomp.

Het Elektronisch controle systeem en de DAB Control-D zijn uitgerust met een droogloopbeveiligingsysteem. Deze producten zorgen ervoor dat de pomp uitgeschakeld wordt zodra deze geen water aan kan.

Actief systeem

Een beregeningspomp begint direct te pompen zodra de stekker in het stopcontact zit en schakelt direct uit zodra u de stekker uit het stopcontact haalt. Er zijn voldoende toepassingen te bedenken waarbij deze manuele handeling niet wenselijk is, denk hierbij aan:

  • Voorzien van toiletten, wasbakken, wasmachines

  • Voorzien van een buitenkraan

  • Voorzien van een handsproeier / hogedrukspuit

Bij dit soort toepassingen is het wenselijk dat de pomp automatisch reageert op waterbehoefte. Gaat u uw handen wassen, dan is het wenselijk dat de pomp automatisch start om u direct van water te voorzien.

Een actief systeem, zoals het Elektronisch controle systeem en de DAB Control-D zorgen hiervoor. Deze systemen reageren op basis van waterbehoefte. Draait u een kraan open, dan valt de druk weg en moet de pomp ingeschakeld worden om u te voorzien van water. Draait u de kraan dicht, dan zal de pomp zichzelf automatisch uitschakelen.

Op deze manier maakt u van uw beregeningspomp een actieve beregeningspomp.

Continu gebruik

Niet iedere beregeningspomp is geschikt om continu te kunnen draaien. Op dit punt komt het verschil in kwaliteit van de door ons gevoerde merken naar voren. Iedere beregeningspomp kan zonder problemen 3 uur aaneengesloten werken. Gaat u de beregeningspomp langer dan 3 uur aaneengesloten gebruiken, dan raden we u aan om te kiezen voor een DAB beregeningspomp. Door de hoogstaande interne techniek zijn deze beregeningspompen geschikt voor continu gebruik. Hiermee is meteen het verschil tussen DAB en Tallas/TIP aangegeven. Wanneer u niet continu hoeft te werken, dan kan u van Tallas/TIP dezelfde kwaliteit verwachten.

Tips en tricks bij de installatie / eerste opstart

Alvorens u begint aan de installatie van uw beregeningspomp, raden wij u aan om het meegestuurde artikel in de verzendbevestiging gedetailleerd door te nemen. Wij geven u hierbij tips en tricks voor het aansluiten en het opstarten van uw beregeningspomp. Dit zal u enorm helpen om het beestje aan de praat te krijgen. Kerntaken hierbij zijn: aanzuigslang en pomphuis volledig vullen met water, alles luchtdicht aansluiten met teflon en geleidelijk aan opstarten.