Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Regenwater opvangen: Ontdek de voordelen van een regenpijp afkoppelen

Regenwater opvangen: Ontdek de voordelen van een regenpijp afkoppelen

We krijgen steeds meer te maken met een veranderend klimaat. In de zomer komen langdurige droogteperioden vaak voor, terwijl er in andere seizoenen juist veel neerslag valt. Regenwater verdwijnt vaak rechtstreeks het riool in. Zonde als u het ons vraagt. Wist u dat meer dan 50% van het kostbare drinkwater dat u in en rondom huis gebruikt, vervangen kan worden door regenwater? Gefilterd regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor tuinberegening, doorspoelen van het toilet, de wasmachine en het wassen van uw auto. Door uw regenpijp af te koppelen van het riool, regenwater op te vangen en te hergebruiken, helpt u mee aan een betere wereld.

Voordelen regenpijp afkoppelen

Bij het opvangen en hergebruiken van regenwater, besparen we niet alleen kostbaar drinkwater, maar worden ook de riolen minder belast en voorkomen we overstromingen. Tevens gaat uw wasmachine langer mee als u hemelwater gebruikt, aangezien er geen kalk in het water aanwezig is. Ook als u het regenwater niet gaat hergebruiken, maar het in de grond laat zakken, heeft het afkoppelen van uw regenpijp voordelen. Het zorgt ervoor dat regenwater de kans krijgt om langzaam in de bodem te infiltreren. Hierdoor worden grondwaterstanden aangevuld en kunnen droogteperiodes beter worden doorstaan.

Regenwater opvangen en hergebruiken

Er zijn verschillende manieren om het hemelwater op te vangen. Het hangt er vanaf wat uw wensen zijn voor de grootte van de opvangbak en waar u het regenwater voor wilt gaan gebruiken. Gaat u het regenwater alleen gebruiken om uw tuin te besproeien? Of wilt u het ook gaan gebruiken om met regenwater de wc door te spoelen?

Regenwater opvangen in een regenton

Regenwater opvangen in een regenton is vaak voldoende wanneer u het water alleen gaat gebruiken om uw planten water te geven. U kunt een regentonpomp, zoals de T.I.P. DrainPress, gebruiken om het regenwater bij uw planten te krijgen. Zet de pomp in het water en sluit deze aan op een tuinslang (met een diameter van minimaal 19 mm). De T.I.P. DrainPress heeft een hogere opvoerhoogte dan andere regentonpompen, waardoor u deze zelfs aan kan sluiten op uw tuinsproeier. Kiest u toch liever een andere regentonpomp, houd er dan rekening mee dat deze niet genoeg druk leveren om een sproeier aan het werk te krijgen. Wat wel kan, is het water te vervoeren via de tuinslang.

Een regenwatertank gebruiken

Gaat u het regenwater gebruiken voor toepassingen in huis, zoals het doorspoelen van de wc, of het laten draaien van de wasmachine, dan heeft u wellicht een regenwatertank nodig. U kunt ervoor kiezen om deze bovengronds of ondergronds te (laten) plaatsen. Gebruik een regenwaterpomp om het water vanuit de tank naar de gewenste plek te brengen. Regenwaterpompen zijn er zowel in droge als natte opstellingen. Droge opstellingen zuigen het water via een aanzuigslang aan en natte opstellingen worden direct in het water geplaatst.

Hét hulpmiddel aangeraden door onze waterpomp experts!

Waterpomp nodig? Vind uw pomp met de keuzehulp.

Hét hulpmiddel aangeraden door onze waterpomp experts!

Naar de keuzehulp

Subsidie afkoppelen regenwater

Voor alleen het plaatsen van een regenton, ontvangt u daar in de meeste gemeentes geen subsidie voor. Laat u het regenwater dat niet meer in de regenton past, overlopen naar bijvoorbeeld infiltratiekratten, dan komt u vaak wel in aanmerking voor subsidie. Infiltratiekratten zijn een soort bierkratten die ondergronds worden geplaatst om regenwater op te vangen en vervolgens vertraagd in de grond te laten zakken. Ga bij uw gemeente altijd na of u voor het regenwater afkoppelen en opvangen subsidie ontvangt.

Tegels eruit, groen erin

Om regenwater gemakkelijk in de grond te infiltreren, is het belangrijk dat de bodem een goed doorlaatbare structuur heeft. Dit betekent dat uw tuin uit voldoende zandgrond/groen dient te bestaan. Heeft u een tegeltuin? Vervang de tegels dan voor groenvoorziening. Dit is tevens goed voor de biodiversiteit en het geeft een mooi aanzicht. Voor elke vierkante meter dak die wordt afgekoppeld, is ongeveer een halve vierkante meter onbetegelde grond nodig, met een diepte van 5 tot 7 centimeter.

Hoe regenpijp afkoppelen?

Volg onderstaande stappen om eenvoudig zelf uw regenpijp af te koppelen:

  1. Zaag de regenpijp op de gewenste plek: de hoogte van deze plek hangt af of u het water wilt opvangen in bijvoorbeeld een regenton, of dat u het (via een steen) in de grond wilt laten lopen. In het geval dat u een regenton onder de regenpijp wilt plaatsen, meet de regenton dan eerst op om de juiste afmetingen te markeren. Houd hierbij rekening met de verhoging van de regenton als u een gieter wilt vullen. Bij het gebruik van een regentonpomp hoeft de regenton niet op een verhoging te staan. Zaag tevens aan de onderzijde (grondhoogte) de regenpijp door.

  2. Plaats een deksel op het deel van de regenpijp die de grond in gaat. Zo voorkomt u dat regenwater in het riool verdwijnt. Wilt u liever kiezen wanneer het regenwater in uw tuin of in het riool belandt? Plaats dan een afkoppelstuk met een handmatige klep.

  3. Schuur eventuele scherpe randjes met een stukje schuurpapier.

  4. Leid het regenwater naar een opvangsysteem: Dit kan bijvoorbeeld een regenton, een ondergrondse infiltratiekrat of een regenwatertank zijn. Zorg ervoor dat het opvangsysteem goed is aangesloten op het afkoppelingsstuk.

  5. Installeert u geen opvangsysteem? Plaats dan een tegel of afkoppelsteen onder de regenpijp, zodat het water verdeeld over een groter oppervlak uw tuin in stroomt.

  6. Zorg ervoor dat de afgekoppelde regenpijp en het opvangsysteem stevig en stabiel zijn geïnstalleerd. Controleer of er geen lekken zijn en dat het water correct wordt afgevoerd naar het opvangsysteem.

Waarom zou u kostbaar regenwater verloren laten gaan in het riool, terwijl het een waardevolle bron kan zijn voor diverse dagelijkse activiteiten? Ontdek de voordelen van het afkoppelen van een regenpijp en draag bij aan een duurzamere toekomst. Samen kunnen we het verschil maken en een betere wereld creëren voor de generaties die nog komen.