Regenwaterpomp in put
Een regenwaterpomp in een natte opstelling (plaatsing in put) creëert een hoge waterdruk en kan meerdere tappunten gelijktijdig van water voorzien. In tegenstelling tot de droge opstelling wordt bij de natte opstelling de pomp in het water ‘gedompeld’. De pomp wordt daarom ook wel dompelpomp, onderwaterhydrofoor of bronpomp genoemd. De onderwaterpomp kent een aantal voordelen:
Staat niet in de weg.
Doordat de pomp onderwater zijn werk doet hoort u hem niet.
Gemakkelijk te installeren; u hoeft alleen de afvoerslang of leiding aan de pomp te koppelen, de pomp in de tank te hangen en de stekker in het stopcontact te steken.
Maakt geen gebruik van een aanzuigslang, dus u heeft niet te maken met een maximale aanzuigdiepte. Het water gaat direct de pomp in.
Mocht er lucht in het systeem zitten dan zal de pomp dit zelf eenvoudig kunnen verhelpen.
Een nadeel daarentegen is dat een onderwaterhydrofoor vaak duurder is dan een regenwaterpomp in een droge opstelling. Daarnaast kost het meer moeite om de pomp uit de put te halen als er onderhoud nodig is.
Vaak wordt er voor een dompelpomp in een regenwaterput gekozen als er bijvoorbeeld geen plaats is om een regenwaterpomp op het droge te plaatsen. Of als de afstand tussen de pomp en de tank (aanzuigafstand) niet haalbaar is.
Schoon water oppompen
De regenwaterpompen in een zowel een droge als natte opstelling zijn geschikt om relatief schoon water op te pompen. Het water hoeft niet de kwaliteit van drinkwater te hebben, maar dient wel helder te zijn. Wanneer u te maken heeft met een zandbodem, zorg er dan voor dat de aanzuiging van de pomp niet te dicht bij de bodem plaatsvindt. Door (teveel) zand kan de pomp beschadigen. Ook kunnen steentjes in het systeem uw sproeiers blokkeren waardoor het water niet meer weg kan. De pomp krijgt dan veel tegendruk en kan oververhit raken. U zou een drijvende aanzuigslang aan de pomp kunnen bevestigen, zodat de aanzuiging van de pomp net onder het wateroppervlakte blijft hangen, waar het water het meest zuiver is. De DAB Kit Divertron X-S 1200 beschikt al over een dergelijke aanzuigslang.
Voorkom tegendruk
Een regenwaterpomp wordt gekoeld door het water dat door de pomp stroomt. De pomp dient daarom het water makkelijk kwijt te kunnen om weer nieuw water aan te zuigen, anders raakt deze oververhit. Wij adviseren altijd om een afvoerslang / leiding aan de pomp te koppelen met een diameter die even groot, of groter is dan de diameter van de persaansluiting van de pomp.
Verschil DAB / Tallas regenwaterpompen
DAB en Tallas produceren beiden waterpompen van professionele kwaliteit en hebben ieder zijn eigen kenmerken. De waterpompen van DAB zijn vaak iets duurder dan die van Tallas. Tallas is een dochteronderneming van DAB en is in het leven geroepen om mee te kunnen concurreren in het goedkopere segment. Tallas pompen zijn vaak uit lichtere materialen gemaakt en zijn daardoor minder robuust dan de pompen van DAB. Als het in uw situatie nodig is dat de regenwaterpomp langer dan 3 uur aaneengesloten ingeschakeld blijft, kies dan voor een DAB regenwaterpomp.