Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Kelder / kruipruimte ondergelopen, wat nu?

Kelder / kruipruimte ondergelopen, wat nu?
Categorieën: dompelpomp

De herfst staat weer aan de deur te kloppen. Na een zomer met veel zon beginnen de regenbuien weer de overmacht te krijgen, met straten die blank komen te staan en ondergelopen kelders en kruipruimtes als gevolg.

Bent u op zoek naar een dompelpomp?

Wij helpen u graag met zoeken! Maak daarom gebruik van onze keuzehulp. Wanneer u hier uw wensen en eisen invult, wordt uw passende pomp direct berekend, zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt.

Een ondergelopen kelder / kruipruimte

Een veel voorkomende verschijning na een hevige regenbui zijn ruimtes onder de grond die ondergelopen zijn met water. We krijgen regelmatig vragen van mensen die op zoek zijn naar een oplossing om zijn/haar kelder leeg te pompen.

Iedere situatie is anders, waardoor we geen eenduidig advies kunnen geven. Moet de ruimte bijvoorbeeld leeggepompt of drooggepompt worden? Zijn er vaste delen aanwezig? Zo ja, hoe groot zijn deze? Genoeg variabelen die onder de loep genomen moeten worden.

Ondergelopen kelder

Leegpompen of droogpompen?

Reguliere dompelpompen kunnen een ruimte leegpompen. Dat wil zeggen dat er nog een bepaalde hoeveelheid (> 10-20 mm) water over blijft. Een vlakzuiger (ofwel dweilpomp) kan een ruimte zo goed als droogpompen. Dat wil zeggen dat er ongeveer 2 mm water over blijft.

Vaste delen

In veel gevallen is het water vervuild met zand, welke ook wordt gezien als een "vast deel". Iedere dompelpomp kan minimaal vaste delen tot 2 mm verwerken, wat genoeg is voor water dat in mindere mate vervuild is met zand. Echter zijn er ook gevallen waarbij grotere vaste delen gemoeid zijn, denk bijvoorbeeld aan straatvuil en bladeren. Voor deze gevallen is beduidend een bepaald type dompelpomp nodig, namelijk een vuilwater dompelpomp.

Automatisch systeem

De dompelpompen die we momenteel in ons assortiment hebben zijn allen voorzien van een vlotter. Een vlotter zorgt ervoor dat een pomp automatisch in- en uit kan schakelen wanneer deze onder water komt te staan. Staat de ruimte bijvoorbeeld regelmatig onder water of heeft u een opvangbak gemaakt, dan is het inschakelen van de vlotter een goede uitweg. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat het water automatisch wordt afgevoerd naar de juiste bestemming.

Moeilijk bereikbare plaats

Een aanname die we regelmatig te horen krijgen is dat enkel dompelpompen kunnen worden ingezet om een dergelijke ruimte leeg te pompen. Echter zijn beregeningspompen in enkele gevallen beter inzetbaar dan dompelpompen.

Denk hierbij aan een ruimte welke moeilijk bereikbaar is, omdat bijvoorbeeld de doorgang niet breed genoeg is om een dompelpomp doorheen te krijgen. De aanzuigslang van een beregeningspomp is in bijna alle gevallen klein genoeg om door een bepaalde doorgang te kunnen.

De keuze voor de juiste pomp hangt zoals u ziet van verschillende variabelen af. We hopen u wat beter op weg te hebben geholpen door deze variabelen te beschrijven. Wanneer u graag meer informatie wilt hebben over dompelpompen, leest u dan het volgende artikel "Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dompelpomp?". Voor overige vragen kunt u contact met ons opnemen.