Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
24 producten | Sorteer op

Bestel vandaag uw circulatiepomp en bespaar tot € 105 per jaar*

*Berekend met de gemiddelde energieprijs in augustus 2023: €0,33 per kWh. Oude circulatiepompen met een vast vermogen verbruiken veel meer stroom dan de circulatiepompen van nu. Hoe ouder uw huidige pomp, des te meer u zult besparen op energiekosten met een nieuwe circulatiepomp.

Uitwisseltabel circulatiepomp

Met behulp van de uitwisseltabel vindt u direct een geschikte vervangende pomp. Om erachter te komen welke pomp u heeft kijkt u naar het typeplaatje, die zich meestal aan de voorzijde van de pomp bevindt.

Kies het merk van uw huidige circulatiepomp:

Circulatiepomp / CV pomp kopen

De circulatiepomp, wordt in veel gevallen ook CV pomp of Vloerverwarmingspomp genoemd. Het zijn allemaal dezelfde waterpompen, maar worden door de toepassing verschillend genoemd. Afhankelijk van uw toepassing en met name de aansluitingsmaten kunt u eenvoudig de juiste pomp bij ons vinden.

Welke circulatiepomp kiezen?

De keuze voor een circulatiepomp kunt u maken door een aantal vragen te beantwoorden. Allereerst dient u te weten welke circulatiepomp u momenteel in uw systeem geïnstalleerd heeft, dit is af te lezen op het typeplaatje van de circulatiepomp, welke veelal aan de voorkant van de circulatiepomp geplaatst is. Met behulp van onze vervangtabel kunt u uw huidige circulatiepomp opzoeken, waarbij wij u de geschikte vervangende circulatiepompen aanbieden. De circulatiepompen die wij aanbieden vanuit de vervangtabel, zijn een directe vervanger voor uw huidige circulatiepomp en zijn allen van hoogwaardige kwaliteit met een laag energieverbruik.

Het kiezen van de juiste vervanger kunt u af laten hangen van het merk van de circulatiepomp. Merken als DAB, Grundfos en Wilo staan bekend om haar kwalitatieve producten. Deze merken gaan altijd mee met de nieuwste standaarden op het gebied van energiezuinigheid. Hiermee weet u zeker dat u een kwalitatieve en energiezuinige circulatiepomp in huis haalt. We raden u daarom ook aan om te kiezen voor een circulatiepomp van één van deze merken.

Indien we kijken naar prijs-kwaliteit zouden wij u te allen tijde aanraden om te kiezen voor de DAB Evosta 2 serie. Hiermee haalt u een hoogwaardige en energiezuinige circulatiepomp in huis voor een schappelijke prijs.

Wat is een circulatiepomp?

Een circulatiepomp is een pomp die ervoor zorgt dat verwarmingssystemen voorzien worden van (warm) water. De circulatiepomp is in iedere woning of pand te vinden waar een radiator en/of vloerverwarming aanwezig is. Wanneer zowel radiatoren als een vloerverwarming aanwezig is, zijn er meerdere CV pompen aanwezig. In de grotere woningen / gebouwen zijn in de meeste gevallen ook meerdere CV pompen aanwezig om een volledige circulatie mogelijk te maken.

We kunnen rustig zeggen dat de CV pomp het hart is van de CV of uw vloerverwarming. Het is ook vaak de CV pomp die vervangen dient te worden, wanneer uw CV of vloerverwarming niet, of minder goed werkt. Afhankelijk van uw CV installatie kunt u de CV pomp vrij makkelijk vinden achter het voorpaneel van uw CV. Op de oude pomp staat in bijna alle gevallen de maten van uw huidige pomp, welke overeen moeten komen met de CV pomp uit ons assortiment. Als dit niet het geval is, dan kunt u dit gemakkelijk aan het merk en serienummer opzoeken in de vervangtabel. Onze uitleg onderaan deze tekst, om een CV pomp te zelf te vervangen wijst u vervolgens de weg.

In ons assortiment hebben we gekozen voor een drietal CV pompen of circulatiepompen. Met deze drie maten kunnen we voor iedere opstelling een vervangende CV pomp voorstellen, die u direct op de energiekosten zal gaan besparen. Lees daarover, hieronder meer! Tevens is het vervangen van een circulatiepomp, CV pomp of Vloerverwarmingspomp vrij eenvoudig te doen. Daardoor kunt u weer veel kosten besparen op de installatie. Bekijk de te volgen stappen en / of het filmpje onderaan deze pagina. Uiteraard kunt u de CV pomp ook professioneel laten installeren, maar het zal u wel aanzienlijk in kosten schelen als u de circulatiepomp hier besteld tegen een scherp tarief. Dan betaalt u alleen voor de installatie door de specialist.

Hoe werkt een circulatiepomp?

Een circulatiepomp heeft maar één doel: water circuleren in een gesloten circuit. De circulatiepomp is geïnstalleerd in of bij de CV-ketel en zit direct tussen de waterleiding. De pomp wordt bevoorraad met koud/lauw water. Afhankelijk van de gevraagde temperatuur in de woning/pand wordt het water in de CV-ketel verwarmd. Dit al dan niet verwarmde water wordt op haar beurt door de circulatiepomp door de aanvoerleiding gepompt.

Dit doet de pomp door de waaier (schoepenrad) rond te laten draaien op een bepaald toerental. Oudere (conventionele) circulatiepompen hebben doorgaans een drietal instelbare snelheden. Des te hoger de snelheid, des te hoger het energieverbruik van de pomp.

Nieuwe circulatiepompen, zoals de DAB Evosta pompen, zijn voorzien van een geïntegreerde frequentieregelaar. Deze regelaar zorgt ervoor dat het toerental van de pomp automatisch wordt geregeld en zit daardoor niet vast aan de 3 snelheden van de conventionele pompen. Dit zorgt voor een energiebesparing van gemiddeld 70% per jaar!

Het is daarom des te interessanter om te kijken naar een energiezuinige circulatiepomp.

Grote kostenbesparing

De circulatiepomp is één van de grootste energieverbruikers van uw huishouden. Dit komt omdat de circulatiepomp in de meeste gevallen continu moet draaien om de watercirculatie mogelijk te maken. Een conventionele circulatiepomp, waar zo’n 80% van de woningen nog mee uitgerust zijn, verbruikt jaarlijks gemiddeld 450 kWh aan energie. De gemiddelde energieprijs in België is €0,33 per kWh (gemeten in september 2023). Jaarlijks betaalt u voor een oude circulatiepomp zo'n € 150 aan elektriciteitskosten.

De circulatiepompen die wij is ons assortiment voeren, de DAB Evosta circulatiepompen, zijn zéér energiezuinig. Deze circulatiepompen zijn voorzien van een A-label, zijn frequentiegeregeld en verbruiken jaarlijks gemiddeld 135 kWh aan energie (€45). Dat is een besparing van 70% per jaar, ofwel € 105 per jaar.

Dat houdt in dat u de aanschaf DAB Evosta pomp al binnen 1.5 jaar heeft terugverdiend. En dan begint voor u de grote besparing.

Vaak krijgen wij mensen aan de lijn, waarbij de CV pomp al is kapot gegaan. Toch kan het uiterst lucratief zijn als u, uw CV pomp, Circulatiepomp of Vloerverwarmingspomp al vervangt voordat deze kapot is. Start nu met besparen!

Circulatiepomp vervangen

Alle circulatiepompen, ook de circulatiepompen van tientallen jaren oud, zijn direct uit te wisselen met de DAB Evosta-serie. U kunt dus direct beginnen met energie besparen! De DAB Evosta circulatiepompen zijn er in drie verschillende versies.
Het enige wat u dient te weten, is het merk en type van uw huidige circulatiepomp. Zoek uw huidige pomp in deze vervangtabel op en zie welke DAB Evosta pomp uw huidige pomp kan vervangen.

Een circulatiepomp vervangen kan iedereen die geen twee linkerhanden heeft. Een handige doe-het-zelver met een waterpomptang kan dit gemakkelijk zelf doen. Indien u geen waterpomptang heeft, is er zeker een aanwezig in uw familie- / vriendenkring.

Volg voor het vervangen de volgende stappen:

 • Sluit water af in uw CV-leidingen

 • Haal de stroom van de CV-ketel en de circulatiepomp

 • Draai de 2 wartels los met een waterpomptang

 • Druk de wartels uit elkaar en haal de huidige circulatiepomp er tussenuit

 • Zet de nieuwe circulatiepomp er tussen, let hierbij op de draairichting van de motor (zie pijltje op de zijkant van het pomphuis)

 • Draai de 2 wartels weer vast met een waterpomptang

 • Zet de stroom op de CV-ketel en de nieuwe circulatiepomp

 • Zet de watertoevoer weer open

Of volg de onderstaande video:

Circulatiepomp instellen: welke stand?

U heeft een circulatiepomp, maar weet niet op welke stand deze ingesteld dient te worden. Allereerst kunnen we u geruststellen, u kunt dit niet verkeerd doen, maar het is wel goed om de optimale stand te bepalen om zo het energieverbruik van de circulatiepomp onder controle te houden. De juiste stand hangt af van de leeftijd van uw circulatiepomp, maar daarnaast ook van uw gevoel van comfort. Hoe hoger de stand, hoe sneller het water en dus de warmte zal circuleren. Dit betekent ook direct een hoger energieverbruik. U kunt hier dus zelf tussen balanceren om tot de juiste keuze te komen. We raden u daarom aan om op de laagste stand te beginnen. Verwarmt de ruimte naar uw idee niet snel genoeg, zet de circulatiepomp dan op een standje hoger.

Zoals eerder aangegeven speelt de leeftijd van uw circulatiepomp ook een rol in het bepalen van de juiste stand. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden beschreven:

 • Oudere circulatiepompen hebben één schakelaar, waarmee een keuze gemaakt kan worden tussen een drietal standen / snelheden. Stand 1 is hierbij de laagste stand, en stand 3 is de hoogste stand.

 • De circulatiepompen van heden hebben naast de drie standen / snelheden, ook een selectie voor de curve. Zonder hierbij de techniek in te gaan, heeft u de keuze uit een tweetal curves die afhankelijk zijn van uw situatie:

  • Heeft u enkel radiatoren hangen, dan kiest u voor de stand “proportionele druk”.

  • Heeft u enkel vloerverwarming, of een combinatie van vloerverwarming en radiatoren, dan kiest u voor de stand “constante druk”.

Wilt u geen curve selecteren, dan kunt u altijd terugvallen op de stand hoe oudere circulatiepompen werken, namelijk de 3-standenregeling. Let wel: qua energieverbruik komt deze stand het hoogste uit als u deze vergelijkt met de curves waaruit u kunt kiezen.

Wilt u zich geen zorgen maken over welke stand uw circulatiepomp zou moeten hebben? De Grundfos Alpha 2 serie is uitgerust met een AUTO-ADAPT functie. Indien u de circulatiepomp instelt op AUTO-ADAPT, dan zal de circulatiepomp zelf bepalen hoe deze zo energiezuinig mogelijk kan werken. Zeer eenvoudig, maar het komt wel met een prijskaartje.

Wanneer draait een circulatiepomp?

Zolang een circulatiepomp is verbonden met het stopcontact, zal deze continu draaien. Aangezien dit niet energiezuinig is, zijn oudere circulatiepompen veelal uitgerust met een pompschakelaar. Een pompschakelaar schakelt de circulatiepomp uit als er geen warmte geleverd wordt. Zodra er wel warmte geleverd wordt, schakelt de pompschakelaar de circulatiepomp automatisch weer in en zal deze haar werk hervatten.

Moderne circulatiepompen zijn niet meer uitgerust met een pompschakelaar en draaien dus continu. Afhankelijk van de mate van gebruik, zal deze harder of zachter draaien en aldus meer of minder energie verbruiken. Het in beweging houden van het water in het gesloten systeem, zorgt ervoor dat er geen vuil ophoopt en dat uw woning beter verwarmd kan worden. Doordat moderne circulatiepompen ook op een zeer laag energieverbruik kunnen functioneren, is deze wijze onderaan de streep vele malen energiezuiniger dan de situatie met een oudere circulatiepomp i.c.m. een pompschakelaar.

Hoe lang gaat een circulatiepomp mee?

Gemiddeld genomen gaat een circulatiepomp zo’n acht tot tien jaar mee. De levensduur van een circulatiepomp hangt af van een aantal verschillende factoren. Allereerst de mate van gebruik.
Indien een circulatiepomp meer dan gemiddeld op hoge snelheid moet werken, zal de levensduur van de circulatiepomp korter zijn. Daarnaast is de bouwkwaliteit van een circulatiepomp een belangrijke factor. Circulatiepompen zijn er in verschillende prijsklassen en dat is niet zonder reden. De circulatiepompen in een hogere prijsklasse zijn gefabriceerd met een hogere kwaliteitsnorm en gaan daardoor over het algemeen langer mee.