Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
41 producten | Sorteer op

Dompelpomp kopen

Bent u van plan om ongewenst schoon- of vervuild water weg te pompen uit een ondergelopen kelder of kruipruimte? Een dompelpomp is de oplossing bij het wegpompen van ‘’ongewenst’’ water na wateroverlast. Een dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd, is een pomp die, zoals de naam al zegt, onderwater wordt geplaatst.

De situaties waarin een dompelpomp ingezet kan worden zijn o.a.:

 • Kelder of kruipruimte leegpompen

 • Ruimtes leegpompen

 • Putten leegpompen

 • Opvangbak / tonnen leegpompen

Hoe werkt een dompelpomp?

Een dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd, is een pomp die, zoals de naam al zegt, onderwater wordt geplaatst. De onderkant van de pomp bevat namelijk een aanzuigrooster, waarmee het water direct de pomp in gezogen wordt. Het water gaat vervolgens richting de uitgang van de pomp (ook wel de persaansluiting genoemd). Op de uitgang sluit u een afvoerslang of afvoerbuis aan, zodat het water weggepompt kan worden.

Dompelpomp met vlotter

Omdat dompelpompen ingezet kunnen worden in verschillende situaties is het belangrijk om te weten voor welke toepassing u deze wilt gaan gebruiken. Zo doet u er bijvoorbeeld verstandig aan om te kijken wat voor soort water u moet gaan verpompen en of u de pomp ‘’permanent’’ wilt laten staan, want dan heeft u een dompelpomp met vlotter nodig. Een vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch in- en uitschakelt op basis van het waterniveau. Een vlotter schakelt de pomp vanzelf in wanneer een put of ruimte teveel water bevat en zorgt er ook voor dat de pomp automatische weer uitschakelt als een bepaald waterniveau is bereikt.

Dweilpomp

Staat uw kelder vol met regenwater of grondwater en wilt u deze volledig leeg pompen? dan heeft u een dweilpomp nodig. Deze staat erom bekend het water tot enkele millimeters weg te pompen en de ruimte dweildroog achter te laten.

Vuilwaterpomp

Wilt u zanderig of modderig water afvoeren vanuit een tuin of put? Dan gebruikt u een vuilwaterpomp. Deze pompen zijn geschikt om water met ''vaste delen te verwerken, dit betekent dat er aan de onderzijde van de pomp ook ruimte is om de vaste delen op te zuigen, zodat de pomp niet verstopt raakt.

Dompelpomp pakket

Bent u van plan om een dompelpomp te kopen, neem dan de volgende stappen rustig door en kies de dompelpomp die bij uw situatie past. Om de keuze voor een dompelpomp zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben wij een aantal kant en klare pakketten samengesteld, bestaande uit een dompelpomp en een afvoerslang. Zo kunt u direct aan de slag met uw klus! Bekijk hier al onze dompelpomp pakketten

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een dompelpomp?

Pompcapaciteit

De pompcapaciteit (ofwel het debiet) van een dompelpomp bepaalt hoeveel liter per uur de pomp in de meest optimale situatie kan verpompen. Dit houdt in: zonder weerstand en zonder dat het water omhoog gevoerd wordt. De pompcapaciteit geldt samen met de opvoerhoogte als één van de speerpunten bij de keuze van de juiste dompelpomp. U wilt immers niet te lang hoeven wachten bij het leegpompen van een bepaalde ruimte.

Tip: Let bij de keuze van de dompelpomp op de zogenaamde “opbrengst tabel”. Deze laat zien hoeveel liter water de dompelpomp per uur kan afvoeren bij een bepaalde opvoerhoogte.

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte geeft aan hoeveel meter de dompelpomp het water door een afvoerslang/buis omhoog kan pompen. Deze opvoerhoogte is gebaseerd op een brede afvoerslang/buis, waar zo min mogelijk weerstand in plaatsvindt.

Tip: Kies voor een ruime marge bij het bepalen van de juiste dompelpomp. Moet de dompelpomp in uw situatie het water 5 meter omhoog pompen? Kies dan voor een dompelpomp met een opvoerhoogte van minimaal 7 meter.

Soort water

De watersoort waar de dompelpomp mee te maken krijgt is van belang voor de keuze van het type dompelpomp. Wij verdelen deze watersoorten in 4 gradaties.

Schoon water
Dit houdt in: schoon, helder, (bijna) drinkbaar water. Geen tot weinig vaste deeltjes (zand) aanwezig. Met dit soort water kan iedere dompelpomp omgaan. We raden u in dat geval aan om de overige punten in acht te nemen bij de keuze van de juiste dompelpomp.

Licht vervuild water
Met licht vervuild water bedoelen wij: water wat licht vertroebeld is door zand of andere vaste deeltjes. Deze vaste deeltjes mogen niet groter zijn dan ± 10 mm. Voorbeelden van licht vervuild water: ondergelopen kelder, badwater, regenwater gemengd met straatvuil.

Vuilwater
Vuilwater wil zeggen, troebel water met eventueel grotere vaste delen. Afhankelijk van de pomp kunnen dit vaste deeltjes zijn tot 50 mm. Situaties waar deze pompen worden ingezet zijn bijvoorbeeld bouwplaatsen, landbouw-/veebedrijven en industrie. De FEKA-serie is zelfs geschikt tot het verpompen van water met fecaliën.

Zout water
Zout water, waar is dat niet funest voor? Ook voor dompelpompen is dit een vak apart. Wij hebben voor deze situatie één held waar wij altijd op kunnen rekenen, namelijk de DAB Nova Salt M-A.

Automatisch inschakelen

Hoe werkt een vlotter?
Bij de meeste dompelpompen in ons assortiment geven wij aan dat de dompelpomp “incl. vlotter” is. De vlotter werkt als een soort schakelaar voor de pomp. Een vlotter blijft op het water drijven, dus deze stijgt met het waterniveau mee. Zodra de vlotter een bepaalde hoogte bereikt, behaalt deze het inschakelniveau van de pomp. De vlotter zorgt er dan voor dat de pomp wordt ingeschakeld en blijft werken totdat het uitschakelniveau is bereikt.

Niveau van inschakeling
Iedere dompelpomp met een vlotter heeft haar eigen inschakelmoment, dit varieert van een waterniveau van ± 8,5 cm tot een waterniveau van ± 30 cm. Houd er bij de keuze van de dompelpomp rekening mee, dat er een bepaald waterniveau aanwezig moet zijn alvorens de pomp automatisch inschakelt.

Dompelpomp handmatig gebruiken
Alle dompelpompen met vlotter zijn ook handmatig te gebruiken. Dit kunt u doen door de vlotter te “fixeren”, ofwel vast te zetten op het inschakelniveau. Bij de vlakzuigers is dit een kwestie van het omzetten van de hendel aan de zijkant. Bij dompelpompen met een losse vlotter, zoals een vlotterkabel of een vlotterarm, dient u dit vast te zetten middels bijv. een tie-wrap. Zorg er dan voor dat het uiteinde van de vlotter omhoog wijst, zodat de vlotter de dompelpomp inschakelt.

Vlakzuigend

Een dompelpomp pompt water weg en kan een ruimte zo ongeveer leegpompen tot er een residu overblijft van enkele centimeters. Een vlakzuiger daarentegen, zorgt ervoor dat een ruimte nagenoeg drooggepompt wordt tot een residu van 0 - 2 mm. Een vlakzuiger is ideaal inzetbaar voor ondergelopen ruimtes in huis die nagenoeg drooggepompt dienen te worden.

Lengte van gebruik

Bent u van plan om een dompelpomp regelmatig en langdurig (langer dan 3 uur achter elkaar) in te zetten? Dan raden we u aan om voor échte kwaliteit te kiezen. Dompelpompen van het merk DAB zijn gemaakt om langdurig en veelvuldig ingezet te worden. Wordt het hard werken? Kies dan voor kwaliteit en u heeft er voor een lange termijn plezier van.

Welk type dompelpomp is het beste voor uw situatie?

Vlakzuiger

Een vlakzuigende dompelpomp, ook wel vlakzuiger of dweilpomp genoemd, wordt ingezet bij situaties waarbij een ruimte of reservoir nagenoeg drooggepompt moet worden. Nadat een vlakzuiger haar werk heeft gedaan, blijft er een residu van 0 - 2 mm over, ideaal voor situaties waarbij het water nagenoeg helemaal weggepompt moet worden. Let wel, een vlakzuiger kan enkel omgaan met schoon- en licht vervuild water. Ondergelopen kelders, regenwater met wat straatvuil, etc. zijn voor een vlakzuiger geen probleem.

Vuilwaterpomp

Een vuilwaterpomp wordt ingezet in situaties waarin het écht zwaar werken wordt. Water met flink wat vervuiling in de vorm van zand, fecaliën, maar ook bijvoorbeeld sloot-/vijverwater. Denk ook aan situaties in de bouw of in de agrosector.

Schoonwaterpomp

Alle dompelpompen kunnen omgaan met schoon water. Echter zijn er ook schoonwaterpompen, welke speciaal hiervoor geschikt zijn. Ze zijn compact, hebben een vrij laag inschakelniveau (bij het gebruik van een vlotter) en hebben veel kracht ten opzichte van het prijsniveau. Situaties waarin u een schoonwaterpomp inzet, zijn bijvoorbeeld het leegpompen van een regenton, een reservoir of een opvangbak.

Hoe kunt u een dompelpomp optimaal inzetten in uw situatie?

Instelbare vlotter

Wilt u ervoor zorgen dat de dompelpomp automatisch inschakelt op een door u geselecteerde waterpeil? Kies dan voor de DAB Nova Up 300 M-AE. Deze vlakzuigende dompelpomp is uitgerust met een schuifvlotter, aan de zijkant van de pomp. Met behulp van deze schuifvlotter kunt u zelf het inschakelniveau bepalen, tussen de 8,5 cm en 25,5 cm. Dit is de dompelpomp met het laagste automatische inschakelniveau en is daarbij veelvuldig inzetbaar.

Hoge capaciteit

Wilt u een bepaalde ruimte, reservoir of bak zo snel mogelijk leegpompen? Kies dan voor een dompelpomp met een hoge capaciteit. Tip: Vuilwaterpompen zijn doorgaans uitgerust met een hoge capaciteit en zijn ook voor schoonwater perfect inzetbaar.

Vaste installatie in een ruimte die regelmatig onderloopt

Stel, u heeft een ruimte, zoals bijvoorbeeld een kelder, die bijvoorbeeld bij hevige regenval regelmatig onderloopt. Dan wilt u de waren in uw kelder graag beschermen tegen het water. Echter schakelt een door u geselecteerde automatische dompelpomp pas in bij een waterniveau van ± 10 cm. Dit houdt in dat er een laag van minimaal 10 centimeter in uw kelder zou staan alvorens de pomp inschakelt, dat is niet wenselijk. Hoe lost u dit op?

 • Ga op zoek naar het laagste punt in uw kelder

 • Indien u de mogelijkheid heeft: graaf of kap in de grond/vloer van deze ruimte, liefst met een diepte van minimaal 10 centimeter en een diameter van ± 21 centimeter.

 • Plaats de automatische dompelpomp, zoals de DAB Nova Up 300 M-AE in dit door u gecreëerde putje en plaats de stekker in het stopcontact.

 • Zodra er water in de kelder stroomt, stroomt dit automatisch naar het laagste punt. Zodra het putje een waterniveau van ± 10 cm heeft bereikt, schakelt de pomp in en zorgt ervoor dat de rest van uw kelder (nagenoeg) niet nat wordt.

Welke accessoires zijn handig voor u?

Een dompelpomp is niets zonder een slang om het water af te voeren. Wij hebben afvoerslangen in ons assortiment welke direct bruikbaar zijn bij de pompen in ons assortiment. Bij een aantal van onze pompen leveren wij standaard 7 of 20 meter slang mee, direct aan de pomp te koppelen middels de bijgeleverde koppelstukken!

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. De onderkant van de pomp bevat namelijk een aanzuigrooster, waarmee het water direct de pomp in gezogen wordt. Het water wordt daarna via het pomphuis naar de persaansluiting gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten. Aan deze persaansluiting wordt een afvoerslang of -buis gekoppeld zodat het water weggepompt kan worden.

Dompelpompen worden veelal ingezet voor de volgende doeleinden:

 • Kelder / ruimte leegpompen

 • Putten leegpompen

 • Opvangbak / ton leegpompen

In principe is een dompelpomp zeer gemakkelijk in gebruik. Zoals bij sommige andere waterpompen hoeft er geen installatie plaats te vinden. Waterpomp.be biedt in alle situaties een oplossing. Wij hebben in veel gevallen onze dompelpompen standaard uitgerust met een tien meter afvoerslang. U klikt de slang gemakkelijk aan de pomp, en plaatst de dompelpomp in de te verpompen vloeistof. Afhankelijk van het juiste gebruik, denk daarbij aan de maximale diepte en de juiste pomp voor de juiste vloeistof, zult u relatief eenvoudig het gewenste resultaat boeken.

Wij hebben op de site een logische selectie van dompelpompen voor u geselecteerd. Dompelpompen zijn er in veel vormen en versies. Bij ons vindt u een weloverwogen dompelpompen assortiment dat in 95% van alle gevallen volstaat. We hebben een duidelijke keus gemaakt voor u van zeer hoogwaardige dompelpomp fabrikanten. DAB staat bekend om de zeer hoogwaardige kwaliteit. Er zijn geen concessies gedaan aan de kwaliteit  om de productie goedkoper te krijgen. Dit resulteert vaak ook in krachtige dompelpompen die lang kunnen door draaien, of goed kunnen tegen een stootje.
TIP heeft een duidelijke lijn met dompelpompen die zeer kwalitatief zijn en toch scherp geprijsd zijn. Het verschil tussen beiden zit hem met name in zaken als de levensduur, de tijd dat een pomp achter elkaar door mag blijven draaien en de breedte van het assortiment.

Naast dat Waterpomp.be een aantal unieke combinatie aanbiedingen heeft, kunnen wij garanderen dat we altijd de laatste mogelijkheden bieden op gebied van dompelpompen. De nieuwste technologieën staan binnen de kortste keren op de website, zodat u daar als klant van kan profiteren. Zo hebben wij erg sterke en goede RVS dompelpompen van TIP, voor een zeer interessante prijs. Tevens hebben we een vlakzuigende dompelpomp in het assortiment die u gemakkelijk helpt bij het leeg of droogpompen van een ruimte, maar liefst 0-1mm droog!

Een dompelpomp met vlotter

Een dompelpomp is veelal uitgerust met een vlotter (bij ons aangegeven met de blauwe stip ”Incl. vlotter”). Een vlotter zorgt ervoor dat de dompelpomp ook automatisch kan functioneren, zodat deze vanzelf inschakelt wanneer een ruimte of bak teveel water bevat. De vlotter zorgt er ook voor dat de pomp automatisch weer uitschakelt zodra een bepaald waterniveau is bereikt.

De dompelpompen in ons assortiment zijn voorzien van vier verschillende typen vlotters:

 • Interne vlotter: Zorgt ervoor dat de dompelpomp automatisch inschakelt bij een waterniveau van ± 12 - 13 cm. Perfect geschikt in kleine ruimtes.

 • Schuifvlotter: Zorgt ervoor dat u zelf het automatische inschakelniveau van de pomp kunt bepalen vanaf ± 10 cm. Perfect geschikt in kleine ruimtes.

 • Kabelvlotter: Zit vast aan de pomp door middel van een kabel. De lengte van deze kabel kunt u korter maken, zodat u het in- en uitschakelniveau van de pomp zelf kunt bepalen.

 • Vlotterarm: Zit vast aan de pomp en heeft een vast in- en uitschakelniveau.

Vervuild water

Niet iedere dompelpomp is geschikt om vervuild water weg te kunnen pompen. Bij iedere dompelpomp wordt er aangegeven hoe groot de vaste delen in het water mogen zijn. Een zandkorrel is vaak niet groter dan 1 mm, echter wanneer er meerdere zandkorrels bij elkaar klonteren, loopt u al snel het risico dat dit een vast deeltje wordt van > 5 mm.

De vuistregel die wij hanteren bij het selecteren van de juiste pomp:

 • Schoonwater: Iedere dompelpomp geschikt

 • Schoonwater met een klein beetje zand/gruis: Iedere dompelpomp geschikt

 • Vuilwater (bijv. zanderig/modderig water): Enkel vuilwaterpompen geschikt

 • Water met fecaliën: Enkel dompelpompen van de FEKA-serie van DAB geschikt

Droogpompen / vlakzuigen / dweilpompen

Enkele dompelpompen zijn geschikt om een ruimte of bak geheel droog te pompen. Dat wil zeggen dat er nog een laagje water van 1-2 mm over blijft wat gemakkelijk met een dweil of doek opgedaan kan worden. Deze pompen worden in ons assortiment als zijnde ”Vlakzuiger Dompelpomp” aangegeven. Ideaal bij wateroverlast!

Schoonwaterpomp, vuilwaterpomp, vuilwater met vaste delen pomp

Dompelpomp voor schoonwater - Deze dompelpomp is met name geschikt in huis tuin en keuken situaties. Vooral handig bij het droogpompen van ruimten waar schoon of licht troebel water aanwezig is. Denk aan het leegpompen van kruipruimtes, poelen in de tuin, ondergelopen kamers en kelders of keukens. Waterpomp.be heeft een top range van dompelpompen voor deze situaties.

Dompelpomp voor vuilwater en schoonwater - Dit zijn dompelpompen die doorgaans robuust en sterk zijn. Geschikt om zowel schoon als vervuild water te verpompen. Deze pompen zijn handig in te zetten als het niet op een millimeter aankomt. Denk hierbij aan tuinwater drainage of het maken van watervallen en stroompjes, drainage van ondergelopen terreinen.

Dompelpomp voor vuilwater - Deze dompelpompen zijn uitgerust met waaiers die grote vaste delen kunnen verkleinen. Tevens zijn deze dompelpompen als enige geschikt voor verontreinigd water. Denk hierbij aan fecaliën of andere soorten van verontreiniging. Meestal zijn deze pompen van hoogwaardig RVS of kunststof gefabriceerd. Combinaties van beide komen bij de dompelpomp ook voor. Deze dompelpomp zijn zeer sterk en robuust en zien we vaak terug in professionele omgevingen, zoals op de boerderij, in de bouw en vele andere sectoren. Deze pompen zijn uitgerust met de hoogste kwaliteit motoren en zijn daarom gemakkelijk voor zeer lange tijd inzetbaar.

Gebruik

De dompelpomp wordt normaal gesproken ingezet als er water moet worden weggepompt of over gepompt uit ondiepe (tot gemiddeld 7 meter) bronnen. Veel dompelpompen hebben een vlotter die kan worden ingeschakeld of uitgeschakeld. Ingeschakeld zal de pomp aanslaan bij een bepaalde waterstand. Uitgeschakeld kan de pomp manueel "droog" pompen. De dompelpomp wordt ingezet bij bijvoorbeeld ondergelopen kelders, tuinen, kamers, schuren etc. Daarnaast kan de dompelpomp worden ingezet bij leegpompen van bassins, tonnen, zwembaden, sloten, grachten etc. 

Wat kan ik doen als mijn dompelpomp geen water verpompt?

Staat uw pomp ingeschakeld, maar verpompt deze geen water? Dan zit er waarschijnlijk lucht in het pomphuis. Dit kunt u eenvoudig oplossen door de dompelpomp schuin in een bak water te houden, zodat het pomphuis zich kan vullen met water en de lucht kan ontsnappen. In onderstaande video ziet u hoe u dit doet. Zorg er ook voor dat alle knikken uit uw slangen/leidingen zijn, zodat het water de vrije doorgang heeft.