Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
33 producten | Sorteer op

Bronpomp kopen

Een bronpomp plaatst u in een waterbron en wordt vooral ingezet om een tuin of gazon te besproeien, maar bijvoorbeeld ook voor het hergebruiken van regenwater.
Bronpompen worden gebruikt om water van enkele tientallen meters diepte omhoog te pompen. Het omhoog gepompte water kunt u vervolgens gebruiken voor het beregenen van uw tuin, maar ook voor gebruik in- en rondom uw woning.

Plaatsing bronpomp

De bronpomp wordt iets boven de bodem van de waterbron opgehangen en zuigt hier het grondwater of regenwater direct aan.
Het belangrijkste voordeel van de bronpomp is het feit dat de pomp vrijwel geruisloos is, dit in tegenstelling tot beregeningspompen en hydrofoorpompen. De bronpomp hangt namelijk onder water en dit betekent dat het water in de bron vrijwel al het geluid van de pomp opvangt.
Het nadeel is, dat de bronpomp over het algemeen wat duurder is dan andere waterpompen. Bent u echter bereid meer geld te investeren zodat u een vrijwel geruisloze pomp krijgt, dan is de bronpomp zeker iets voor u!

Regenwater hergebruiken

Steeds meer mensen plaatsen een waterbron in de tuin. In een waterbron kunt u regenwater opvangen, om dit water vervolgens te filteren en opnieuw te gebruiken. Regenwater zorgt voor een natuurlijke manier van beregenen zonder het verbruik van drinkwater, wat u op jaarbasis veel geld zal besparen. Op korte termijn zal u uw aankoopbedrag hebben terugverdiend en uiteindelijk bespaart u er zelfs geld mee. Wij bieden verschillende bronpompen aan in verschillende prijsklassen, maar over het algemeen beschikt een gemiddelde bronpomp over een scherpe prijs.

Welke bronpomp kies ik?

Nu u weet wat een bronpomp is en wat deze doet, kunt u een keuze maken tussen de verschillende pompen die wij aanbieden. Maar waar moet u opletten bij het kiezen van de juiste bronpomp? Dit is volledig afhankelijk van uw situatie. Ten eerste dient u het antwoord op de volgende vragen te weten: Op welke diepte komt de bronpomp te hangen en hoe breed is de doorgang naar de put? Als u het antwoord hierop weet wordt de keuze al een stuk eenvoudiger. Vervolgens is het belangrijk om te weten, voor welke toepassing(en) u de pomp wilt gaan gebruiken?

Mocht u meer informatie nodig hebben over bronpompen, of het maken van een keuze, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Zowel telefonisch als via de e-mail.

Wat is een bronpomp?

Een bronpomp wordt in een bron geplaatst, zoals bijv. een grondwaterput, van waaruit deze pomp het water onder een hoge druk kan verpompen door de persuitgang. Een bronpomp gaat verder waar een zelfaanzuigende pomp (zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp) het af laat weten, ofwel een bronpomp is ideaal inzetbaar bij water wat dieper zit dan 8 meter. Een bronpomp kenmerkt zit door een langwerpige, smalle buis, welke geschikt is voor putten / bronnen met een minimale diameter van 4” (10 cm).

Hoe werkt een bronpomp?

De bronpomp bestaat uit drie onderdelen: een motorhuis, pomphuis en aanzuigrooster. Het motorhuis zorgt ervoor dat het pomphuis wordt aangestuurd om water te kunnen verpompen. Via het aanzuigrooster wordt er water aangezogen in het pomphuis. In het pomphuis zijn enkele waaiers gepositioneerd. Hoe meer waaiers er zich in de pomp bevinden, hoe meer druk en debiet de pomp kan afgeven. Als het water eenmaal door de waaiers heen is, verlaat het water de pomp door de persuitgang. Op de persuitgang is het mogelijk om een slang / leiding te koppelen, waar het water onder een hoge druk doorheen geperst kan worden.

Welke bronpomp?

De keuze voor een bronpomp is afhankelijk van uw situatie en is gebaseerd op enkele variabelen. Hoe breed is de doorgang naar / in de put? Hoe diep komt de pomp te hangen? En hoeveel debiet en hoeveel druk heb ik nodig? Aan de hand van onze pompconfigurator (blauwe balk) kunt u deze vragen beantwoorden, waarna we u een of meerdere geschikte bronpompen voorstellen.

Bronpomp met hydrofoor

Een bronpomp met hydrofoor, ofwel een onderwaterhydrofoor wordt veelal gebruikt in regenwatersystemen, waarbij regenwater wordt hergebruikt voor bijv. het doorspoelen van een toilet en het voorzien van een wastafel / wasmachine / vaatwasser. Een bronpomp met hydrofoor is bij dit soort situaties de meest comfortabele uitkomst. De bronpomp kan namelijk “onzichtbaar” worden geïnstalleerd, in dit geval in de put. Dit scheelt enorm in ruimte en daarbij is het geluidsniveau van de pomp erg laag, omdat deze onder water is gepositioneerd. De bronpomp met hydrofoor schakelt daarbij automatisch in- en uit op basis van waterbehoefte. Zet u de kraan open van uw wastafel? Dan gaat de bronpomp automatisch aan, totdat u de kraan weer dicht zet. Een bronpomp met hydrofoor vindt u bij ons in de DAB Divertron serie, Tallas D-ESUB, DAB Kit Pulsar Dry en de EJ6 Plus.

Toepassingen

Bronpomp met frequentieregeling

Een bronpomp met frequentieregeling wordt idealiter ingezet voor grotere beregeningssystemen. De bronpomp wordt aangestuurd middels een frequentieregelaar, zoals de DAB Active Driver. Door de frequentieregeling, toert de bronpomp rustig aan op en af, tot deze een bepaald gewenst toerental heeft bereikt. Dit is met name voor de grotere beregeningssystemen van belang om de levensduur van de putpomp te vergroten. Zonder frequentieregeling wordt er namelijk een vermogen van enkele kW’s in één keer door de bronpomp gejaagd, met het gevolg dat dit de levensduur van de pomp aantast. Bij de zwaardere bronpompen wordt derhalve altijd aangeraden om deze uit te rusten met een frequentieregelaar, om zo de levensduur van de pomp te verlengen. Daarnaast is een bronpomp met frequentieregeling ideaal in te zetten voor beregening met verschillende groepen. De bronpomp met frequentieregeling kan namelijk iedere groep van een vooraf ingestelde druk voorzien en zal zelf, automatisch op- en aftoeren tot het juiste toerental om dit voor elkaar te krijgen.

Aanzuigdiepte en geluidsniveau

Een zelfaanzuigende pomp, zoals een beregeningspomp of hydrofoorpomp, hebben een maximale aanzuigdiepte van 9 meter. Een bronpomp, welke in het water geplaatst wordt, heeft de mogelijkheid om het water minimaal tot een hoogte van 50 meter te kunnen brengen. Daarnaast is een bronpomp vele malen stiller dan de gemiddelde beregenings-/hydrofoorpomp. Dit komt omdat de pomp in het water wordt geplaatst, waarbij het water het geluid voor een groot deel absorbeert.

Afvoeren van water

Via de persaansluiting van de bronpomp en de daaraan gekoppelde afvoerslang/buis wordt het water naar bijv. één of meerdere sproeiers/sprinklers/tappunten gepompt. Hierbij is het verstandig een slang te gebruiken met een binnendiameter van 25 mm of meer. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een kleinere binnendiameter, ervaart het water een flinke leidingweerstand. Dit zou betekenen dat de pomp haar opgegeven pompcapaciteit en druk niet kan behalen.

Actief systeem

Een bronpomp begint direct te pompen zodra de stekker in het stopcontact zit en schakelt direct uit zodra u de stekker uit het stopcontact haalt. Er zijn voldoende toepassingen te bedenken waarbij deze manuele handeling niet wenselijk is, denk hierbij aan:

  • Voorzien van toiletten, wasbakken, wasmachines

  • Voorzien van een buitenkraan

  • Voorzien van een handsproeier / hogedrukspuit

Bij dit soort toepassingen is het wenselijk dat de pomp automatisch reageert op waterbehoefte. Gaat u uw handen wassen, dan is het wenselijk dat de pomp automatisch start om u direct van water te voorzien.

Een actief systeem, zoals het Elektronisch controle systeem en de DAB Control-D zorgen hiervoor. Deze systemen reageren op basis van waterbehoefte. Draait u een kraan open, dan valt de druk weg en moet de pomp ingeschakeld worden om u te voorzien van water. Draait u de kraan dicht, dan zal de pomp zichzelf automatisch uitschakelen.

Op deze manier maakt u van uw bronpomp een actieve bronpomp.