Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
23 producten | Sorteer op

DAB beregeningspomp kopen

Met een beregeningspomp kunt u eenvoudig natuurlijk water uit een externe bron, zoals een sloot, kanaal of regenwaterput gebruiken om uw tuin te besproeien. Doormiddel van een aanzuigslang zuigt de pomp het water het pomphuis in, waar het vervolgens met een hoge druk naar de gewenste bestemming wordt geperst. Beregeningspompen kunnen het water tot een diepte van 8 meter aanzuigen en worden over het algemeen buitenshuis gebruikt. Als het water dieper ligt dan 8 meter, dan dient u een bronpomp / natte opstelling te kiezen.

DAB beregeningspompen zijn van zeer professionele kwaliteit en kunnen tegen een stootje. Deze pompen zijn geschikt om langdurig (langer dan 3 uur aaneengesloten) ingeschakeld te blijven. U kunt meerder sproeiers / tappunten op de pomp aansluiten. DAB pompen zijn krachtig en verpompen een grote hoeveelheid water per uur. 

Keuze DAB beregeningspomp

Iedere pomp kent zijn eigen kenmerken en om een beste keuze te maken dient u rekening te houden met een aantal punten;

Het pomphuis

Het pomphuis is het gedeelte van de pomp waar het water wordt verzameld, waar het vervolgens door een schoepenrad naar de tuinsproeiers wordt geperst. Een pomphuis van een DAB beregeningspomp is gemaakt van gietijzer of rvs (roestvrijstaal). Elk soort pomphuis heeft bepaalde voor- en nadelen.

Gietijzer

Gietijzeren pompen zijn ontzettend stevig en gaan dus niet snel stuk. Pompen die een gietijzeren pomphuis hebben zijn de Jet en de Gardenjet beregeningspompen. Een nadeel is dat deze pompen erg zwaar zijn en moeilijker verplaatsbaar. Bij gietijzeren pompen bestaat de kans dat er roestdeeltjes in het water terechtkomen. Gebruik deze pomp dan ook nooit voor een drinkwaterinstallatie.

Roestvrijstaal

Pomphuizen die gemaakt zijn van roestvrijstaal kunt u daarentegen wel gebruiken voor een drinkwaterinstallatie. Ook als er veel roest / ijzer in het op te pompen water aanwezig is, kunt u het beste kiezen voor een pomp van rvs. De pompen gemaakt van rvs kunt u herkennen aan de vermelding ‘Inox’ in de naam van de pomp. In ons assortiment hebben wij twee verschillende soorten Inox pompen van DAB; de JetInox en de EuroInox. Daarbij is de EuroInox de meest stille versie.

Afvoerslang / tuinslang

Om ervoor te zorgen dat de pomp het water makkelijk kwijt kan en niet teveel tegendruk op te wekken, is het belangrijk om een tuinslang te gebruiken die een minimale diameter heeft van 25 mm. Over het algemeen heeft een standaard huishouden een tuinslang met een diameter van 19 mm in bezit. Houd er rekening mee dat u wellicht een nieuwe, bredere tuinslang aan dient te schaffen.

Drooglopen

Wanneer er geen water meer in de bron aanwezig is en de pomp blijft toch doorpompen dan gaat deze ‘drooglopen’. De pomp wordt in dat geval niet meer gekoeld door het water, waardoor de pomp oververhit kan raken. Het kan geen kwaad als de pomp een paar minuten ‘droogloopt’, maar bij langere duur kan de pomp kapot gaan. Een droogloopbeveiliging voorkomt dat de pomp droogloopt.

Pompaansluitingen lucht- en waterdicht maken

De beregeningspomp werkt het beste als het systeem water- en luchtdicht is afgesloten. Wikkel teflon tape om alle pompaansluitingen om ervoor te zorgen dat er geen lucht of water door kleine kiertjes ontsnapt.

Wel of geen automatische in- en uitschakeling

Als u een pomp nodig heeft om alleen beregeningssproeiers op de pomp aan te sluiten, dan is het niet perse nodig om deze automatisch in en uit te laten schakelen. Dit kunt u eenvoudig handmatig bedienen door de stekker in het stopcontact te steken en er weer uit te halen wanneer de klus geklaard is. Bent u van plan om bijvoorbeeld een handsproeier te gaan gebruiken? Dan is het wenselijk om een pomp met automatische in- en uitschakeling aan te schaffen, die reageert op het inknijpen en loslaten van het handpistool. Een pompbesturing, zoals een DAB Control-D maakt dit mogelijk.