Hoe werkt een hydrofoor?

Een hydrofoorinstallatie (ofwel een hydrofoor) is kort gezegd een installatie waarmee ervoor gezorgd wordt dat de waterleiding op druk gehouden wordt. Een dergelijke installatie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden:

 • Doorspoelen van het toilet
 • Tweede of derde douche in huis
 • Meerdere wastafels
 • Apparatuur zoals vaatwassers, wasmachines, koffieautomaten
 • Irrigatie

Bij gelijktijdig gebruik van een aantal water afnemende apparaten wordt de druk op de waterleiding vanzelf minder. Dat betekent dat er een stuk minder water uit bijv. uw douche of kraan komt. Om dit te vermijden en voldoende druk op de waterleiding te houden, kan er gebruik worden gemaakt van een hydrofoorinstallatie.

Bent u op zoek naar een hydrofoorpomp? Wij helpen u graag met zoeken! Maak daarom gebruik van onze pompconfigurator op de homepage. Wanneer u hier uw wensen en eisen invult, wordt uw passende pomp direct berekend, zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt.

Ga naar pompconfigurator

Werking van een hydrofoorinstallatie

De hydrofoorpomp zuigt water aan via de aanzuigaansluiting, waarna het water het drukvat in wordt gepompt. Zodra het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat (veelal met een capaciteit van ± 20 liter) is nu gevuld met water.

De hydrofoorpomp is ook aangesloten aan een afvoerleiding. Deze afvoerleiding kan bijvoorbeeld leiden naar meerdere tappunten (zoals bijvoorbeeld een aantal kranen) in uw huis. Zodra een tappunt (bijv. een kraan) open wordt gedraaid, wordt er direct water vanuit het drukvat naar de kraan geleid. Indien er maar enkele liters water wordt afgenomen, hoeft de pomp zichzelf niet in te schakelen aangezien het drukvat genoeg water bevat om het tappunt te bevoorraden.

Zodra het drukvat leeg dreigt te raken, schakelt de pomp zichzelf automatisch in om het drukvat bij te vullen. Indien deze weer vol is, schakelt de pomp zichzelf weer automatisch uit.

Verschillende soorten hydrofoorinstallaties

In principe is een hydrofoorpomp een beregeningspomp die is uitgerust met een drukschakelaar en een drukvat. Een beregeningspomp schakelt (zonder bijbehorende accessoires) niet automatisch in- en uit bij waterbehoefte, maar blijft continu draaien. Door een beregeningspomp uit te rusten met een drukschakelaar, verandert deze pomp in een hydrofoorpomp. Echter is dit dan een hydrofoorpomp zonder drukvat, zoals te zien op de foto aan de linkerkant.

Hieronder zijn de voor- en nadelen van ieder type installatie beschreven:

Met reservoir

 • + Als het reservoir gevuld is, stopt de pomp automatisch
 • + De pomp start automatisch om de verlaging van het waterpeil aan te vullen
 • - Neemt meer ruimte in beslag

Zonder reservoir

 • + Is kleiner vanwege het uitblijven van een reservoir en daardoor beter geschikt voor extra kleine ruimtes
 • - Moet altijd draaien wanneer er water wordt gebruikt, met geluid en extra stroomverbruik tot gevolg

Waterpomp.be raadt het gebruik van een hydrofoorinstallatie mét reservoir aan, zoals te zien in ons assortiment.

Hydrofoorinstallatie monteren

Een hydrofoorinstallatie moet op een goed geventileerde, droge en vorstvrije plaats gemonteerd worden. Het liefst op een plaats die gemakkelijk te bereiken is. Daarnaast zijn de volgende zaken belangrijk:

 • De pomp dient aangesloten te zijn via een aardverbinding
 • De pomp dient op een verhoging te worden geplaatst, dwz niet op de grond
 • Aan de invoeropening van de installatie dient er een veiligheidsklep gemonteerd te worden
 • Op deze veiligheidsklep dient een filter te worden geplaatst (maak deze regelmatig schoon)
 • De leidingen voor de watertoevoer worden aangesloten mbv speciale pvc- of messing verbindingsstukken. Deze verbindingsstukken beschikken aan de ene kant over een insteekstuk en aan de andere kant over een vast te draaien mondstuk. Wordt de installatie buiten geplaatst? Maak dan gebruik van messing verbindingsstukken.

Bekijk het aanbod van Waterpomp.be in hydrofoorpompen voor uw hydrofoorinstallatie.

Hydrofoorpompen uit het filmpje