44 producten | Sorteer op

Wat is een tuinpomp?

Een tuinpomp is een breed begrip en kan van alles zijn; o.a. een beregeningspomp, een hydrofoorpomp, een regenwaterpomp, een regentonpomp, een dompelpomp en een bronpomp. Als het op te pompen water niet dieper ligt dan 8 meter, dan is een waterpomp die op het droge geplaatst wordt (beregeningspomp of hydrofoorpomp) vaak de goedkoopste optie. De aanzuigslang van deze pompen wordt in het water gehangen en vervolgens kan het water met een hoge druk naar de gewenste bestemming worden gepompt. Met het water kunt u bijvoorbeeld uw tuin beregenen, of uw wc doorspoelen. 

Kiest u liever voor een pomp die u in het water plaatst, of ligt het water dieper dan 8 meter? Dan past een bronpomp beter in uw situatie. Dit zijn vaak lange smalle buizen waardoor ze makkelijk in een grondwaterput passen. 

Droogloopbeveiliging

Als het water in de bron op kan raken dan adviseren wij altijd om een droogloopbeveiliging aan te pomp te koppelen. Dit systeem zorgt ervoor dat de pomp automatisch uitschakelt wanneer er geen water meer is. De pomp wordt door het water gekoeld. Als dit niet meer gebeurt kan de pomp oververhit raken en stuk gaan. Sommige pompen beschikken al over een dergelijk systeem. Dit staat in de omschrijving aangegeven.

Automatisch in- en uitschakelen

Standaard beregeningspompen schakelen niet automatisch in en uit. Dit dient u handmatig te doen door de stekker in het stopcontact te steken en later er weer uit te halen. Dit is goed te doen als u alleen tuinsproeiers / sprinklers heeft om uw tuin te beregenen. Gaat u bijvoorbeeld ook met een handsproeier aan de slag? Dan is het aan te raden om een pompbesturing, zoals een DAB Control-D of elektronisch controle systeem aan de pomp te koppelen (sommige pompen hebben deze functie al). Met dit systeem schakelt de pomp automatisch in en uit op basis van de vraag naar water.

Waterpomp met of zonder drukvat

Sommige pompen beschikken over een drukvat waar water in wordt opgeslagen. Bij kleine waterafnames haalt de pomp eerst het water uit het vat, voordat het inschakelt. De pomp schakelt pas in als het water in het vat opraakt en zuigt het water dan aan via de externe bron. Het vat wordt dan ook direct aangevuld. Op deze manier wordt de levensduur van de pomp bespaard en het is energiezuinig. Wij adviseren om een pomp met drukvat te kiezen als u een druppelslang gaat gebruiken, of als de pomp het water gaat toevoeren aan applicaties in huis (bijvoorbeeld wc of wasmachine).

Welke pomp in uw situatie het meest geschikt is hangt dus af van waar u het water voor wilt gaan gebruiken en of u liever een droge of natte opstelling heeft.

Verschil tussen tuinpomp en hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp is een subcategorie van de tuinpomp. Een hydrofoorpomp wordt vaak gebruikt in situaties waarbij er water naar meerdere tappunten in verschillende situaties tegelijkertijd gepompt dient te worden (bijvoorbeeld watertoevoer voor tuinberegening én applicaties in huis), of als de pomp wordt aangesloten op een druppelslang. Als u alleen een tuinpomp nodig heeft om enkele sproeiers of sprinklers aan te sluiten voor tuinberegening, dan heeft u vaak voldoende aan een beregeningspomp.

Hoe tuinpomp aansluiten?

Bij waterpompen in een droge opstelling is het belangrijk dat het systeem luchtdicht wordt aangesloten. Wanneer er wel lucht in het systeem zit, dan zal de pomp een minder hoge druk kunnen leveren. Dit is te vergelijken met een gaatje in een rietje. Zuigt u aan een rietje met een gat erin? Dan kost het u veel kracht om het drinken het rietje in te krijgen. 
Zorg er daarom voor dat alle in- en uitgangen van de pomp worden voorzien van teflon tape om deze luchtdicht te maken.

In onderstaande video wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u een waterpomp in een droge opstelling aansluit. Het proces van aansluiten is voor een beregeningspomp en een hydrofoorpomp hetzelfde.

Wij verkopen tuinpompen van de volgende merken: