Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Goedkoper verwarmen met circulatiepomp

Goedkoper verwarmen met circulatiepomp
Categorieën: cv-pomp

Om er lekker warm bij te kunnen zitten in uw woning, speelt een verwarmings-circulatiepomp een essentieel onderdeel van uw woning. Deze pomp vormt het hart van het verwarmingssysteem in huis en zorgt voor het transport van heet water naar de verwarmingsapparaten. Ook een optimale warmteregeling wordt door deze pomp gewaarborgd.

Verwarmingssystemen

Waar het voorheen gebruikelijk was om in verwarmingssystemen gebruik te maken van zelf circulerende systemen, gebruikt men tegenwoordig vrijwel altijd een circulatiepomp. Het type pomp hangt af van het model verwarmingsketel, waarbij u de keuze heeft tussen een wandgasketel en een staande gas/olieketel. Bij een wandgasketel wordt doorgaans gebruik gemaakt van een speciale geïntegreerde pomp, die vaak in samenwerking met de producent van de ketel geproduceerd wordt. De staande gas/olieketel wordt in dermate veel uitvoeringen aangeboden, dat de pomp zowel binnen, als ook buiten de kast kan worden geplaatst. Wanneer men gebruik maakt van de terugstelfunctie voor de nacht, moet de pomp aan de inlaat worden geplaatst.

Een verwarmingssysteem kan gezien worden als een gesloten systeem, waarin gebruik wordt gemaakt van een (open) expansievat. Deze expansievaten zijn een soort watervaten onder druk, waarin het water en eventuele lucht gescheiden worden door een membraan. Het water in deze vaten kunnen daardoor uitzetten en schokken opvangen.

Energiezuinige circulatiepompen

De rol van een circulatiepomp in een verwarmingssysteem in woningen is relatief simpel te begrijpen. De pomp zorgt namelijk voor het vervoeren van het warme water door de radiatoren in uw woning, naar de kraan in uw keuken, de douche, enzovoorts. Hierbij maken normale circulatiepompen gebruik van een vast toerental, die u vooraf uit drie verschillende standen kunt kiezen. Bij automatische circulatiepompen wordt echter gewerkt met een variabel toerental, wat veel efficiënter is.

Dit is echter niet de enige reden om te kiezen voor een automatische pomp. Ook het feit dat de meeste verwarmingssystemen gebruikmaken van thermostaatkranen om de waterstroom door de radiator te regelen, maakt een automatische circulatiepomp erg aantrekkelijk. Mocht de volledige verwarmingscapaciteit nodig zijn, dan gaan de kleppen hiervoor open om de volledige waterstroom door te laten gaan. Wanneer de temperatuur echter lager kan zijn, zullen diezelfde kleppen langzaamaan sluiten of deels gesloten blijven. Door het variabele toerental wordt er nooit een te grote druk gegenereerd door de pomp en ligt het energieverbruik dus lager.

Voor elektronisch geregelde pompen zijn bepaalde richtlijnen vastgesteld, die binnen heel Europa gelden. Zo mag een dergelijke pomp een maximale besparing van 80% ten opzichte van een pomp met D-label bieden. De investering in een verwarmingssysteem met een dergelijke pomp is vaak in circa twee jaar tijd terugverdiend.

Uw huidige circulatiepomp vervangen met een energiezuinige circulatiepomp? Vind uw pomp in onze vervangtabel.

Pompen zelf instellen

Intelligentie en adaptief vermogen zijn de steunpilaren, waarmee moderne circulatiepompen zich onderscheiden van de conventionele varianten. Het systeem achter de circulatiepomp analyseert het verwarmingspatroon in een woning en past de werking van de pomp hierop aan, vanzelfsprekend afhankelijk van de systeemeisen. Bekijken we de situatie iets technischer, dan zien we dat de circulatiepomp zoekt naar de juiste opvoerhoogte, om aan de systeemeisen te kunnen blijven voldoend. Doordat de opvoerhoogte hierdoor nooit te hoog wordt, verbruikt u met een dergelijke pomp minder energie.

Bekijk ons assortiment aan circulatiepompen