Mijn pomp levert niet genoeg druk met een Gardena koppeling

Mijn pomp levert niet genoeg druk met een Gardena koppeling

Gebruikt u een krachtige pomp dan is het goed om ervoor te zorgen dat een pomp ook goed zijn druk kwijt kan. Is dat bij een lichte pomp belangrijk, dan is het bij een krachtigere pomp nog belangrijker!

Gevolgen van een verkeerde toepassing

Als de pomp het water door een klein gaatje moet persen zoals bij een Gardena koppeling, dan kan de pomp zwaarder belast worden en minder druk geven. Daarnaast kan in het ergste geval de pomp ook stukgaan!

Zie hieronder een voorbeeld van een verkeerde toepassing

Het beste en het makkelijkst is het te vergelijken met het drinken van een water met een rietje. Hoe breder het rietje hoe makkelijker het is om het water uit het glas te krijgen. Hoe smaller het rietje hoe harder men moet werken en des te eerder u vermoeid bent.

Verkeerde Gardena koppeling

Hoe verbeter ik het met een gemakkelijke koppeling?

Als u een makkelijke koppeling wilt gebruiken op uw pomp, kies dan voor een snelkoppeling. Gebruik er altijd 2; aan elke kant 1.

Zet de snelkoppeling aan de kant van de slang vast met een slangklem. Vaak moet men even goed duwen, maar als de slang met de klem goed vast zit op de tule is het een perfecte verbinding.

Voor de verbinding is er ook een snelkoppeling met een schroefdraad in plaats van een tule. Deze kunt u dan gemakkelijk aan een slang schroeven van dezelfde maat zoals op de onderstaande foto (zie voor de producten onderaan dit blog). 

Goede koppelstuk aan beregeningspomp

Ik wil mijn verbinding verbeteren met een permanente oplossing!

Een andere, wat meer vastere opstelling is te zien op de volgende foto. In dit geval gebruikt u een zogenaamde sok op de pompbesturing. Daarbovenop de sok en dan direct een slangtule om de verbinding direct tot stand te brengen.

Deze verbinding is wat vaster en wat meer geschikt als u de installatie niet verder wilt verplaatsen en deze goed kan blijven staan. Zodat de pomp in een schuurtje of onder een afdak kan blijven staan bijvoorbeeld (zie voor de producten onderaan dit blog). 

Koppelstuk permanente oplossing waterpomp

Wat voor een leiding doe ik het beste op mijn pomp?

Een standaard van 13mm is goed voor een enkel spuitpistool of een enkele zwenksproeier. De druk zal echter snel zakken na een paar meter of meerdere waterafnamepunten met een te smalle slang.

Voor gemiddelde sproeiers die 800 liter per uur verbruiken, heeft u minimaal 19mm leidingen nodig. Zet u 2 sproeiers of meer op 1 leiding, dan zijn soms zelfs 25 mm leidingen/slangen aan te raden. Met dan bijvoorbeeld ook een kogelkraan aan de dichtstbijzijnde sproeier om te vermijden dat de verste sproeier te weinig druk krijgt. Zo bouwt u als het ware beregeningszones. Let wel, sectorsproeiers of klepelsproeiers hebben vaak meer liters per uur nodig.

Hoe groter de afstand en/of hoe groter het debiet, hoe dikker de leiding moet zijn om drukverlies te beperken. Het verkleinen van de koppeling doet u daarom pas bij het waterafnamepunt en niet eerder. Dus zover mogelijk in het systeem en dus zo dicht mogelijk bij uw sproeier.

Neem contact met ons op

We kunnen u adviseren over de pomp en verdere druk en eventueel drukverlies, maar voor een beregeningsplan kunt u zich beter laten adviseren door een expert die ook bij u kan komen kijken.

Komt de expert dan met een bepaald advies, dan kunnen we samen eventueel kijken welke pomp uit ons assortiment hierbij past.

Is dit toch niet helemaal wat u zoekt of heeft u een ander probleem met de verbindingen? Neem contact met ons op.