Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
14 producten | Sorteer op

Grondwaterpomp kopen

Een grondwaterpomp wordt gebruikt om met grondwater bijvoorbeeld een tuin of gazon te besproeien, een terras of tuinmeubilair af te spuiten, of de auto te wassen (mits het water goed is gefilterd). Grondwaterpompen leveren een hoge druk en kunnen meerdere tappunten (bijvoorbeeld sproeiers) tegelijkertijd van water voorzien. Over het algemeen worden grondwaterpompen gebruikt voor situaties die buitenshuis plaatsvinden. Echter kan het grondwater ook gebruikt worden voor applicaties in huis, zoals het doorspoelen van de wc.

In Vlaanderen geldt er een meldingsplicht bij uw gemeente om grondwater op te pompen. Wanneer u meer dan 500m³ grondwater per jaar op gaat pompen, dan dient u een vergunning te hebben. 

Welke pomp voor grondwaterput?

Om de beste pomp voor een grondwaterput in uw situatie te vinden is het belangrijk om te weten of u pomp wilt die u bovengronds of onderwater plaatst.

Bovengrondse grondwaterpomp

Bij grondwaterpompen die u boven de grond, op het droge plaatst, maken we onderscheid tussen twee soorten pompen:

Beiden soorten zijn zelfaanzuigende pompen en kunnen het water tot 8 meter diep aanzuigen. Ligt het water dieper dan 8 meter, dan zult u voor een bronpomp moeten kiezen (onderwaterpomp). Het is belangrijk dat de pomp dichtbij de put wordt geplaatst om voldoende druk te behouden. De aanzuigslang van de pomp wordt in de put (vaak een smalle pvc-buis) gehangen, zodat de slang in het grondwater terechtkomt. Aan het uiteinde van de slang zit een terugslagklep die ervoor zorgt dat het water maar één kant uit kan stromen. Wanneer het water de aanzuigslang ingaat, kan het niet meer terug. Zo blijft het systeem luchtdicht en dat zorgt ervoor dat er geen drukverlies is.

Wanneer u het grondwater gaat gebruiken voor eenvoudige tuinberegening met 1 of meerdere sproeiers? Dan heeft u aan een beregeningspomp vaak voldoende. Deze pomp is over het algemeen goedkoper dan een hydrofoorpomp.

Heeft u een grondwaterpomp nodig die in verschillende situaties tegelijkertijd inzetbaar is, bijvoorbeeld tuinberegening én het doorspoelen van uw wc, kies dan voor een hydrofoorpomp. Wanneer u uw tuin gaat bewateren m.b.v. een druppelsysteem, dan adviseren wij om voor een hydrofoorpomp met drukvat/expansievat te kiezen.

Onderwaterpomp

Ligt het water dieper dan 8 meter of wilt u een pomp die u onderwater plaatst? Dan is een bronpomp de meest geschikte oplossing. Het voordeel van deze pomp is dat deze niet in het zicht staat en u hoort hem niet, omdat het geluid door het water wordt gedempt.

Gebruik onze keuzehulp

Onze keuzehulp geeft advies welke grondwaterpomp het beste past in uw situatie. Hier kunt u bijvoorbeeld aangeven hoeveel spoeiers u op de pomp aan wilt sluiten en of er hoogteverschil in uw tuin aanwezig is. Vul uw wensen en eisen in en kom erachter welke pomp het meest geschikt is.