Wanneer u uw tuin wil beregenen, dient er voldoende water en druk geleverd te kunnen worden aan uw sproeier of meerdere sproeiers. Indien er te weinig geleverd wordt, kan de sproeier haar reikwijdte niet waarmaken en kunt u niet uw gehele tuin beregenen zoals u dat voor ogen had.
Te weinig druk op uw sproeiers kan meerdere oorzaken hebben. We hebben hieronder de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet in combinatie met een waterpomp.
Mocht u de tuin beregenen vanuit de buitenkraan en heeft u te weinig druk op uw sproeier(s)? Dan verwijzen we u door naar het volgende blogartikel.
De meest voorkomende reden voor te weinig druk op sproeiers is het gebruik van een te nauwe tuinslang. Een standaard tuinslang heeft een binnendiameter van 13 mm. Deze diameter is prima voor wanneer u 1 sproeier aan wil sluiten op een slang van ± 20 meter. Echter, wanneer u een langere afstand moet overbruggen en/of u meerdere sproeiers tegelijkertijd wil voorzien van water en druk, dan gaat dit een probleem geven. Een tuinslang van 13 mm geeft een enorm hoge leidingweerstand, wat ervoor zorgt dat de pomp haar capaciteit en druk niet kwijt kan.
Leidingweerstand wordt opgebouwd door:
Lengte van de slang
Binnendiameter van de slang
Capaciteit van de pomp (hoeveel water deze per uur door de slang moet drukken)
Een lange lengte, een smalle binnendiameter en een hoge capaciteit van de pomp werken leidingweerstand in de hand. Hoe kunt u hier het beste mee omgaan?
De benodigde lengte van de slang is een vaste variabele, hier kunt u niets aan veranderen. De binnendiameter van de slang en/of de keuze voor de juiste pomp speelt hier wél een rol in. Mocht u reeds een waterpomp hebben en deze niet willen vervangen, dan is de enige optie om te kiezen voor een bredere slang. Wij raden te allen tijde aan om gebruik te maken van een tuinslang met een minimale binnendiameter van 19 mm, om de leidingweerstand te verminderen en de pomp beter tot haar recht te laten komen.
Denkt u eraan om misschien toch een nieuwe pomp aan te schaffen? Dan raden we u aan om gebruik te maken van onze keuzehulp. In de keuzehulp kunt u uw situatie invullen, waarna automatisch de geschikte pomp voor u geselecteerd wordt. De keuzehulp houdt hierbij o.a. rekening met de leidingweerstand, waardoor wij u automatisch een advies op maat kunnen geven.
Het handige Gardena klik-koppelingen systeem heeft zowel voor- en nadelen. Het werkt enorm handig en snel en is daarom erg populair. Echter de doorlaat van de koppelingen zijn enorm smal (± 8 mm). Wanneer u direct op de pomp of later tussen uw slangen gebruik maakt van een of meerdere Gardena klik-koppelingen, dan zal dit aanzienlijke weerstand geven op de capaciteit en druk van de pomp. Mocht u de mogelijkheid hebben, dan raden we aan om deze Gardena klik-koppelingen te vervangen door bijvoorbeeld snelkoppelingen. Een zelfde soort systeem, maar dan met een grotere doorlaat.
Gebruikt u een Gardena klik-koppeling aan het einde van de slang?
Maakt u zich dan geen zorgen. Aangezien u hierop normaliter een accessoire klikt zoals een handspuit of sproeier, dient het water op dit punt toch vernevelt te worden en is de vernauwing daarom ook geen probleem.
Een zelfaanzuigende pomp, zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp zuigt het water uit een bron middels een aanzuigslang. Wanneer er een knik of vernauwing in de slang zit, kan de waterpomp niet voldoende water aanzuigen. Zorg ervoor dat knikken en vernauwingen worden voorkomen.
Wanneer u met natuurlijk water werkt, is er een kans aanwezig dat er wat vuildeeltjes worden aangezogen door de pomp. Met deze vuildeeltjes heeft de pomp normaliter geen moeite, maar uw sproeiers mogelijk wel. Mocht een van uw sproeiers minder presteren, controleer dan of de nozzles vrij zijn van vuil.
Indien u gebruik maakt van een voorfilter, of wanneer uw waterpomp reeds is voorzien van een voorfilter, controleer of deze vrij is van vuil en maak deze desnoods schoon. Wanneer een voorfilter is vervuild, is de doorlaatcapaciteit lager en zal u dit merken bij uw sproeier(s). Mocht u het filter niet meer schoon krijgen, dan kunt u desnoods het filterpatroon vervangen.