Afbeelding

Automatische beregening: een groene tuin, moeiteloos onderhouden

Automatische beregening bespaart tijd en water, terwijl uw tuin optimaal verzorgd blijft. Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende waterpompen die automatisch in- en uitschakelen, leest u welke automatische systemen er zijn en hoe u duurzaam gebruik kunt maken van grond- of regenwater.

Bespaar tijd, geld en water

Waarom is automatische beregening belangrijk?

Een prachtig groen gazon, bloeiende planten en veel kleuren in uw tuin is de droom van elke tuinliefhebber. Maar achter dit idyllische plaatje schuilt veel onderhoud. Vooral tijdens de warme zomermaanden kan het dagelijks besproeien van uw planten en gazon een tijdrovende en inspannende klus zijn.

Gelukkig zijn er slimme en duurzame oplossingen om uw tuin gezond en stralend te houden zonder dat u er dagelijks veel tijd aan hoeft te besteden. Automatische beregeningssystemen, bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat uw gazon en planten precies de juiste hoeveelheid water krijgen, op het juiste moment van de dag. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar helpt ook om waterverbruik te optimaliseren, waardoor uw tuin zowel mooi als duurzaam blijft.

Ook als u opzoek bent naar een waterpomp die automatisch in- en uitschakelt op basis van de watervraag, bent u hier op de juiste plek. In ons assortiment vindt u onder andere de automatische beregeningspomp, hydrofoorpomp en automatische bronpomp – allemaal pompen die zelfstandig functioneren op de waterbehoefte.

Voordelen van automatische beregening met een waterpomp

Een automatische beregening in combinatie met een waterpomp biedt veel voordelen. Hier zijn enkele belangrijke pluspunten:

  1. Kostenbesparing op waterverbruik – Door een waterpomp te gebruiken, kunt u water uit een natuurlijke bron halen, zoals een grondwaterput, regenwatertank of vijver. Dit verlaagt uw drinkwaterverbruik en bespaart op de waterrekening.

  2. Duurzaamheid – Het gebruik van regen- of grondwater is milieuvriendelijk en vermindert de belasting op het drinkwaternet, wat vooral in droge periodes gunstig is.

  3. Hogere waterdruk – Een waterpomp zorgt voor een constante en krachtige waterdruk, waardoor het beregeningssysteem goed werkt en uw hele tuin gelijkmatig wordt besproeid.

  4. Automatisering en gemak – Veel waterpompen kunnen worden gekoppeld aan slimme beregeningssystemen, waardoor u ze eenvoudig kunt instellen en bedienen via een timer of app.

  5. Geschikt voor grotere tuinen – Vooral bij grotere tuinen of terreinen is een waterpomp essentieel om voldoende waterdruk en bereik te garanderen.

  6. Lange levensduur van uw beregeningssysteem – Een goed functionerende pomp voorkomt onregelmatige waterdruk en verlengt de levensduur van uw sproeiers en leidingen.

Oplossingen voor lage waterdruk in huis, wateroverlast en hoge energiekosten.

Wilt u weten waar we u verder mee kunnen helpen?

Oplossingen voor lage waterdruk in huis, wateroverlast en hoge energiekosten.

Bekijk alle pompen

Verschillende soorten oppervlakken beregenen

Bij Waterpompshop.nl vindt u de juiste oplossingen voor het besproeien van tuinen, gazons, moestuinen, sportvelden en landbouwgronden. Met een geschikte pomp en accessoires zorgt u ervoor dat elk oppervlak op de juiste manier van water wordt voorzien.

Tuinberegening

Een goed bewateringssysteem houdt planten en gras gezond en voorkomt verspilling van water.

Een klein gazon of een grote siertuin heeft specifieke zorg nodig. De keuze voor handmatige sproeiers, automatische druppelsystemen of een combinatie daarvan bepaalt hoe goed uw tuin bewaterd wordt.

Door op de juiste momenten te sproeien, blijven bloemen, planten en gras sterk, zelfs tijdens langere periodes van droogte.

Gazonberegening

Voor een mooie, groene grasmat is regelmatig water geven noodzakelijk, vooral in de zomermaanden. Niemand wil te maken krijgen met dorre, gele plekken in het gazon.

Met een sproei-installatie zoals pop-up sproeiers of een klepelsproeier wordt het water gelijkmatig verdeeld, zodat het gras voldoende vocht krijgt.

Door een timer in te stellen, start de beregening automatisch op de gunstigste momenten van de dag, zonder dat u ernaar om hoeft te kijken.

Moestuinberegening

In een moestuin is een consistente waterhuishouding essentieel voor een goede oogst. U wilt natuurlijk kunnen genieten van verse tomaten of aardbeien. Een goede waterhuishouding draagt bij aan een rijke oogst en gezonde planten.

Met een druppelirrigatiesysteem wordt het water direct bij de wortels afgegeven, waardoor verdamping beperkt blijft en er minder water verloren gaat. Dit bevordert de groei van groenten, fruit en kruiden en beschermt de planten tegen uitdroging.

Door regenwater of grondwater te gebruiken, bespaart u op drinkwaterkosten en krijgen uw gewassen tegelijkertijd waardevolle voedingsstoffen binnen. U kunt het beste een hydrofoorpomp gebruiken bij druppelirrigatie. Het drukvat die aan deze pomp zit bevestigd voorkomt dat de pomp elke keer bij een kleine watervraag in hoeft te schakelen, wat de levensduur van de pomp bevordert.

Agrarische beregening

Voor een succesvolle oogst is een betrouwbare wateraanvoer onmisbaar.

Druppel- en micro-irrigatiesystemen brengen het water direct naar de wortels, zodat er minder verdamping optreedt en de beschikbare watervoorraad optimaal wordt benut.

Grote oppervlakken kunnen worden voorzien van beregeningssystemen, zoals sectorsproeiers, waarmee gewassen snel en doeltreffend bewaterd worden.

Door gebruik te maken van bodemsensoren wordt de watergift afgestemd op de werkelijke behoefte van het gewas. Op deze manier blijft de bodem in goede conditie en wordt er niet onnodig gesproeid.

Sportveld- en graslandberegening

Voetbalvelden, golfbanen en graslanden hebben een gelijkmatige waterverdeling nodig om de grasmat in topconditie te houden.

Sproeiers met een groot bereik en een krachtige waterdruk zorgen ervoor dat het gras voldoende vocht krijgt. Hierdoor blijft de ondergrond bespeelbaar en wordt uitdroging voorkomen.

Een goed beregeningssysteem draagt bij aan een gezonde grasmat en voorkomt onnodig waterverbruik.

Duurzame beregening met natuurlijke waterbronnen

Wist u dat u zowel water als geld kunt besparen door uw tuin automatisch te beregenen met natuurlijke waterbronnen? In plaats van kostbaar drinkwater kunt u gebruikmaken van:

  • Regenwater

  • Grondwater

  • Slootwater

  • Kanaalwater

  • Vijverwater

Gemiddeld verbruiken we jaarlijks zo’n 1.100 liter drinkwater voor het besproeien van de tuin. Door een automatisch beregeningssysteem te koppelen aan een duurzame waterbron, voorkomt u verspilling en blijft uw tuin gezond, zelfs tijdens droge periodes.

Met de juiste pomp en sproei-installatie benut u water dat anders verloren zou gaan, terwijl u bijdraagt aan een groener milieu én bespaart op uw waterrekening.

De juiste pomp voor uw automatische beregeningssituatie

Welke pomp heeft u nodig om uw tuin automatisch te beregenen? Een ding is zeker; de pomp dient zichzelf automatisch in- en uit te kunnen schakelen. Verder hangt het antwoord hierop af van waarvoor u de pomp gaat gebruiken en hoe diep het water ligt die de pomp aan dient te zuigen.  Gebruik onze keuzehulp om erachter te komen welke pomp het meest geschikt is voor u.

Of u nu een groot gazon of een paar bloembedden hebt, de juiste pomp maakt het verschil. Bij Waterpompshop.nl vindt u een breed scala aan automatische beregeningspompen, hydrofoorpompen en automatische bronpompen, perfect voor iedere tuin.

In 2 stappen naar dé oplossing voor uw situatie!

Hulp nodig bij uw pompkeuze?

In 2 stappen naar dé oplossing voor uw situatie!

Start de keuzehulp

Automatische beregeningspompen: gemakkelijk en doeltreffend bewateren

Maximale aanzuigdiepte: tot 8 meter.

Een automatische beregeningspomp is de ideale oplossing voor wie moeiteloos een grote tuin wil besproeien. Deze pompen schakelen zichzelf in zodra water nodig is en stoppen automatisch wanneer de bewatering klaar is. Zo hoeft u niet handmatig in te grijpen en geniet u van een constante en gelijkmatige verdeling van het water.

Wanneer kiest u voor een beregeningspomp?

  • Voor het bewateren van kleine en grote tuinen, gazons en moestuinen. In situaties waarbij de pomp voor een langere tijd aan een stuk ingeschakeld staat, zoals bij beregening via een of meerdere pop-upsproeier(s), is een automatische beregeningspomp een zeer geschikte pomp.

  • Wanneer u een sproei- of irrigatiesysteem gebruikt dat een constante waterdruk vereist.

  • Als u een pomp wilt die automatisch in- en uitschakelt, zodat u er niet naar hoeft om te kijken.

  • Voor een efficiënte waterverdeling, waarbij verspilling wordt voorkomen en de druk stabiel blijft.

Hydrofoorpompen: duurzame en constante watervoorziening

Maximale aanzuigdiepte: tot 8 meter.

Een hydrofoorpomp is de ideale oplossing wanneer een stabiele waterdruk gewenst is voor huishoudelijke toepassingen en/of tuinbewatering. Dit systeem zorgt ervoor dat water met voldoende druk beschikbaar blijft. Het aansluiten van een kraan, het doorspoelen van een toilet of het bewateren van een tuin met sproeiers en druppelsystemen.

Wanneer kiest u een hydrofoorpomp?

  • Als u thuis en/of in de tuin een constante waterdruk nodig heeft voor meerdere toepassingen.

  • Wanneer de waterdruk vanuit de leiding of waterbron onvoldoende is om uw apparaten of irrigatiesystemen goed te laten werken.

  • Voor het gebruiken van regen- of grondwater in uw huishouden of tuin.

  • Wanneer u gebruik maakt van een druppelslang of zweetslang

Automatische bronpompen: krachtige onderwaterpompen voor diepe waterbronnen

Geschikt voor waterbronnen die zowel ondieper, als dieper zijn dan 8 meter.

Een bronpomp is een uitstekende keuze wanneer u water uit een diepe bron, put of vijver wilt oppompen en direct onder hoge druk wilt transporteren. In tegenstelling tot bovengrondse pompen, wordt deze pomp onder water geplaatst, waardoor hij stil en efficiënt werkt.

Met een automatische bronpomp kunt u eenvoudig uw tuin bewateren met grondwater, regenwater of ander natuurlijk water, zonder afhankelijk te zijn van kraanwater. Dit maakt het een duurzame en betrouwbare oplossing voor langdurig gebruik.

Wanneer kiest u een automatische bronpomp?

  • Wanneer de waterbron in uw tuin dieper ligt dan 8 meter, wat buiten het bereik valt van beregenings- en hydrofoorpompen.

  • Als u natuurlijke waterbronnen wilt benutten om te besparen op kraanwater.

  • Wanneer u een krachtige pomp nodig heeft die direct een hoge waterdruk levert.

Tip: Sla een put voor uw bronpomp

Geen natuurlijke waterbron beschikbaar? Dan kunt u een put slaan om grondwater te bereiken en op een duurzame manier water te verkrijgen.
Afbeelding

Accessoires voor automatische beregening: maak uw systeem compleet

Bij Waterpompshop.nl vindt u alles om uw beregeningssysteem optimaal te laten functioneren. Of u nu op zoek bent naar complete beregeningspakketten of losse accessoires, wij bieden zowel kant-en-klare oplossingen als specifieke onderdelen voor elke situatie.

Met onze aansluitsets creëert u eenvoudig stevige, waterdichte verbindingen tussen uw pomp, slang of leiding.

Voor extra gemak bieden wij druppelsystemen en beregeningscomputers (timers) aan, zodat uw tuin automatisch bewaterd wordt. Daarnaast zorgen onze sproeiers voor een gelijkmatige verdeling van het water.

Ontdek ons complete assortiment accessoires en optimaliseer uw beregeningssysteem!

Zelf een beregeningssysteem aanleggen: stap-voor-stap

Een beregeningssysteem aanleggen lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste aanpak is het eenvoudiger dan u denkt.

In onze blog leggen we uit welke materialen en gereedschappen u nodig heeft, hoe u een doordacht ontwerp maakt en de juiste pomp kiest. Daarnaast bespreken we het aansluiten van sproeiers, het leggen van slangen en het testen van het systeem.

Met onze handige tips kunt u zelf aan de slag en een beregeningssysteem aanleggen, waarmee u zowel tijd als water bespaart.

Lees onze uitgebreide gids en zorg voor een optimale waterverdeling in uw tuin!

Veelgestelde vragen over automatische beregening

Welke slang gebruiken voor beregening?

Om te bepalen of uw slang geschikt is voor uw beregeningssysteem, kunt u de volgende stappen doorlopen:

  1. Controleer de compatibiliteit van de koppelingen: Zorg ervoor dat de aansluitingen van uw slang passen bij de koppelingen van uw beregeningssysteem. Dit is belangrijk om een goede afdichting te garanderen en lekken te voorkomen.

  2. Bekijk de waterdruk: Elke slang heeft een maximale werkdruk. Controleer of de werkdruk van uw beregeningssysteem binnen de veilige grenzen van de slang ligt. Als de druk te hoog is, kan de slang beschadigen of barsten.

  3. Beoordeel de diameter van de slang: De binnendiameter van de slang moet geschikt zijn voor het volume water dat uw systeem vereist. Een te kleine diameter kan de waterstroom beperken en de druk verhogen, terwijl een te grote diameter onnodig kan zijn en meer kost. Wanneer u een waterpomp gaat gebruiken, dan dient de diameter van de slang altijd minstens evengroot, maar het liefst groter, te zijn dan de pompuitlaat.

  4. Flexibiliteit en opslag: Overweeg hoe makkelijk de slang te hanteren en op te bergen is. Slangen die speciaal ontworpen zijn voor beregeningssystemen zijn vaak makkelijker in gebruik en opslag dan standaard tuinslangen.

Kan ik mijn bestaande waterleiding gebruiken voor tuin beregening?

Afhankelijk van hoeveel sproeiers u tegelijkertijd aan wilt zetten, kunt u in de meeste situaties met leidingwater uw tuin beregenen. Echter is kraanwater niet de beste keuze voor tuinberegening. Het kost meer en gebruikt waardevolle waterbronnen. Kies in plaats daarvan voor regenwater, grondwater of slootwater. Dit is goedkoper, beter voor het milieu en bespaart drinkwater.

Daarnaast zal de waterdruk afnemen wanneer u meerdere sproeiers tegelijkertijd aanzet. Als de sproeiers niet werken door te weinig druk, dan is het ook raadzaam om een waterpomp te installeren.

Hoeveel liter water kan er door een 13 mm slang/leiding?

In de meeste gevallen is een standaard 13 mm slang niet geschikt om aan een waterpomp te koppelen om de volgende redenen (voorbeeld in combinatie met een pomp die 5 bar en 4800 liter per uur levert):

  1. Drukcapaciteit van de slang: Controleer of de slang bestand is tegen een druk van 5 bar. Veel standaard tuinslangen zijn ontworpen voor drukken rond 3-4 bar, dus het is belangrijk om te bevestigen dat uw slang geschikt is voor hogere drukken.

  2. Stroomcapaciteit: De stroomcapaciteit van de slang moet minimaal gelijk zijn aan de capaciteit van de pomp, die 4800 liter per uur is. Dat komt neer op 80 liter per minuut. Zoals eerder vermeld, kan een 13 mm slang onder normale omstandigheden ongeveer 10 tot 20 liter per minuut aan bij een lagere druk. Bij 5 bar zal dit waarschijnlijk meer zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat het 80 liter per minuut bereikt zonder aanzienlijke drukverlies of het risico van beschadiging van de slang.

  3. Lengte en weerstand van de slang: Langere slangen en slangen met bochten kunnen de stroomsnelheid beïnvloeden door verhoogde weerstand en drukverlies.

Gezien deze factoren is het waarschijnlijk dat een standaard 13 mm tuinslang niet adequaat is voor een pomp met een output van 5 bar en 4800 liter per uur. Een slang met een grotere diameter zou beter geschikt zijn om de hogere flow te hanteren zonder significante drukverliezen of het risico van falen. Idealiter zou een slang van minstens 19 mm (3/4 inch) of 25 mm (1 inch) meer geschikt zijn voor deze toepassing.

Hoeveel sprinklers op 1 leiding?

Het aantal sprinklers dat u op één leiding kunt aansluiten, hangt af van verschillende factoren, zoals de waterdruk, de diameter van de leiding en het type sprinkler. Hier zijn enkele richtlijnen om u te helpen bepalen hoeveel sprinklers u kunt plaatsen:

  1. Waterdruk (PSI): De waterdruk in uw systeem is cruciaal. Meestal werken huishoudelijke beregeningssystemen goed tussen 30 en 50 psi. Als de druk te laag is, kunnen de sprinklers niet effectief functioneren. Met een waterpomp kunt u een hogere druk creëren, waardoor meerdere sproeiers tegelijkertijd aan kunnen staan.

  2. Waterstroom (GPM): Controleer hoeveel gallon per minuut (GPM) uw waterbron levert. Elk type sprinkler heeft een specifieke GPM-waarde die het nodig heeft om effectief te werken. U moet de totale GPM van alle sprinklers niet hoger laten zijn dan wat uw waterbron kan leveren.

  3. Diameter van de leiding: Een grotere diameter kan meer water leveren en dus meer sprinklers ondersteunen. Leidingen met een diameter van 19 mm (¾ inch) zijn gangbaar voor de meeste residentiële systemen, maar voor grotere systemen kan een diameter van 25 mm (1 inch) of meer nodig zijn.

Type sprinkler: Verschillende sprinklers verbruiken verschillende hoeveelheden water. Rotorsprinklers verbruiken bijvoorbeeld meer water dan nevelsprinklers. Zorg ervoor dat u het type en de behoeften van uw sprinklers kent.

Wat is het beste moment van de dag om mijn tuin beregenen?

Goede vraag! De beste tijd om uw tuin te beregenen is vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dit voorkomt dat water te snel verdampt door de zon.

Los al uw waterproblemen op met de juiste pomp

Waterpompen bieden eenvoudige en effectieve oplossingen voor veelvoorkomende problemen in en rondom uw huis.

Waterdruk verhogen

Heeft u last van lage waterdruk in huis? Een hydrofoorpomp is de ideale oplossing om de waterdruk voor drinkwater te verhogen. Hydrofoorpompen
Afbeelding

Kosten verlagen

Bespaar op uw energiekosten door een nieuwe circulatiepomp in uw cv-ketel of vloerverwarming te installeren (tot wel €100 per jaar). Circulatiepompen
Afbeelding

Afvalwater afvoeren

Een broyeur kan afvalwater verplaatsen wanneer zwaartekrachtafvoer niet mogelijk is of wanneer de riolering te ver weg ligt. Broyeurs
Afbeelding

Afvalwater opvangen

Met een pompput kunt u (huishoudelijk) afvalwater opvangen en afvoeren, zelfs wanneer het onder het rioolniveau ligt. Pompputten
Afbeelding

Wateroverlast

Heeft u te maken met wateroverlast? Een dompelpomp is de ideale oplossing voor zowel schoon als vervuild water. Dompelpompen
Afbeelding

Vijver onderhouden

Houd uw vijver gezond met filters en skimmers. Voeg extra sfeer toe aan uw tuin met een fontein, waterval of beekje. Vijverpompen
Afbeelding

Zwembad onderhoud

Houd uw zwembad gezond en in topconditie door het water te circuleren en te filteren. Zwembadpompen
Afbeelding