16 producten | Sorteer op

Kelderpomp

Een kelderpomp wordt ook wel dweilpomp of vlakzuiger genoemd. Dit zijn dompelpompen die ingezet kunnen worden om een ruimte dweildroog achter te laten. U hoeft niet moeilijk te doen door emmers te vullen met het overtollige water en deze buiten te legen. Met een kelderpomp is de klus zo geklaard. De pomp laat een klein laagje water van maximaal 2 mm achter, dat u eenvoudig op kunt dweilen. 

Een kelderpomp is er in verschillende soorten en maten. Voor kleine klusjes is in principe iedere kelderpomp geschikt. De meeste kelderpompen zijn alleen geschikt voor relatief schoon water, zonder vaste delen. Er zijn ook kelderpompen die in situaties met vuil / troebel water inzetbaar zijn. Let bij uw keuze goed op of de pomp vaste delen doorlaat. Bent u op zoek naar een pomp die langdurig achter elkaar (langer dan 3 uur) ingeschakeld dient te blijven? Dan adviseren wij om voor het merk DAB te kiezen. Dit zijn zeer professionele kelderpompen en kunnen zonder problemen langdurig blijven pompen.

Vlotter

Sommigen pompen beschikken over een vlotter die ervoor zorgt dat de pomp automatisch in- en uitschakelt. De vlotter drijft op het water en zodra het water stijgt, stijgt de vlotter mee. Als een bepaald waterlevel is bereikt (dit verschilt per pomp), dan krijgt de pomp een seintje om in te schakelen. Het waterniveau daalt zodra de pomp begint met pompen, waardoor de vlotter mee daalt. Als het gewenste waterniveau weer is bereikt, schakelt de pomp uit. Bij sommige kelderpompen kunt u het in- en uitschakelmoment handmatig instellen. Of u kunt de vlotter manipuleren door deze vast te zetten.

Wat kunt u doen met het water in uw kelder?

Water in de kelder kan voor problemen zorgen en dit wilt u natuurlijk zo snel mogelijk verwijderen. Wacht u hier te lang mee dan kan optrekkend vocht zorgen voor schimmels en scheuren in de muren. Daarnaast is het slecht voor uw gezondheid. Zorg dus altijd voor een goede ventilatie. 

U kunt het water dat uit de kelder wordt gepompt gebruiken om bijvoorbeeld uw planten water te geven. Heeft u een regenwaterput of regenton in uw tuin? Laat de pomp het water dan hierin afvoeren zodat u het op een later moment nuttig kunt gebruiken.

Wanneer u te maken heeft met terugkerende wateroverlast, plaats dan een kelderpomp met een (ingebouwde) vlotter in een gat in uw kelder. Deze zal automatisch inschakelen zodra het water te hoog oploopt en uitschakelen als het water voldoende is gezakt.

Hoe water uit kelder halen?

Een kelder leegpompen kunt u heel eenvoudig zelf doen. Het enige wat u nodig heeft is een kelderpomp en een afvoerslang. Let erop dat de diameter van de afvoerslang gelijk aan, of groter is dan de diameter van de persaansluiting van de pomp. De pomp dient het water namelijk makkelijk kwijt te kunnen en geen weerstand van de grote hoeveelheid water door een te kleine slang te krijgen.

Koppel de afvoerslang aan de kelderpomp en plaats de pomp volledig in het water. Zoek daarbij het diepste punt van de ruimte op. Het is aan te raden om rubberen laarzen en handschoenen te dragen als u het water in gaat. Controleer altijd of het water niet in contact is gekomen met stopcontacten i.v.m. verbrandingsgevaar. Als u de pomp een plekje heeft gegeven kunt u de stekker in het stopcontact steken.

Drooglopen

Kelderpompen zonder vlotter dient u handmatig in en uit te schakelen door de stekker in het stopcontact te steken en er later weer uit te halen. Vergeet u de stekker eruit te halen? Dan zal de pomp gaan ‘drooglopen’; deze blijft doorpompen terwijl er geen water meer is. Drooglopen is niet goed voor een pomp. De pomp wordt namelijk gekoeld door het water dat er doorheen gaat. Stopt dit koelingsproces, maar blijft de pomp toch doorpompen? Dan kan deze oververhit raken en stuk gaan.