Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Waterpomp koppelen aan een buitenkraan

Categorieën: q-a

De tuin beregenen met leidingwater vanuit een buitenkraan, het is in de regel mogelijk voor de kleinschalige tuinen. Echter wanneer er een langere slang gekoppeld moet worden, of wanneer er meerdere sproeiers zouden moeten werken, is de druk en watertoevoer vaak te laag. Kan er in zo’n geval een waterpomp, zoals een beregeningspomp / tuinpomp of hydrofoorpomp gekoppeld worden aan een buitenkraan om de druk te verhogen?

Kunt u een drukverhoger aan een buitenkraan koppelen?

Het antwoord is kort: nee, dat is niet mogelijk.
Er zijn een drietal redenen waarom dit niet kan en mag:

  1. De watertoevoer aan een buitenkraan is normaliter te laag voor een pomp om haar werk te kunnen doen.

  2. Indien een waterpomp aan een buitenkraan wordt gekoppeld, trekt deze enorm veel druk en water weg uit de leiding vóór de buitenkraan. Dit betekent dat als de pomp ingeschakeld is, u bijna geen water en druk uit uw kranen in huis krijgt, zoals bijv. uw keukenkraan / douche.

  3. Niet geheel onbelangrijk: wettelijk gezien (KIWA regelgeving) mag u geen ongekeurde pomp aan de waterleiding koppelen die gevoed wordt door het waterleidingbedrijf.

Hoe kunt u er dan wél voor zorgen dat u meer druk en capaciteit op uw sproeiers kunt zetten? U heeft hiervoor een tweetal mogelijkheden.

Drukverhoger plaatsen

Er zijn pompen die wettelijk gezien tussen de waterleiding geplaatst mogen worden. Echter plaatst u deze niet aan de buitenkraan, maar bij de watermeter (waar de waterleiding uw woning binnen komt). Een bijkomend voordeel is dat uw gehele woning in dit geval kan profiteren van een hogere druk, mocht dit wenselijk zijn.

Wij raden in dit geval de DAB Easybox Mini 3 KIWA aan. Deze pomp is geschikt voor alle woningen en kan uw beregeningssysteem van voldoende druk en water voorzien. Deze drukverhoger is geruisloos (± 45 dB) en frequentiegeregeld, wat betekent dat de pomp zichzelf zal reguleren naar aanleiding van de vraag naar water. Mocht u de druk van de pomp op bijvoorbeeld 2 bar instellen, dan hoeft de pomp vrijwel geen werk te doen voor uw kranen in huis, maar zal deze wel bijspringen wanneer u uw beregeningssysteem open heeft staan. Uw kranen in huis zullen ook in dat geval dezelfde hoeveelheid druk blijven geven.

Natuurlijk water gebruiken

Mocht uw tuin aan een sloot, rivier of meertje liggen, dan kunt u dit water gebruiken om uw tuin te beregenen met een beregeningspomp. Heeft u geen natuurlijke bron in uw omgeving, dan kunt u onderzoeken of het mogelijk is om een grondwaterbron / -put te laten slaan / boren op uw perceel. Met behulp van deze bron, kunt u het grondwater gebruiken om uw tuin te beregenen. Indien het water niet dieper dan 8 meter zit, kunt u hier een beregeningspomp voor gebruiken. Mocht het water dieper dan 8 meter zitten, dan kunt u kiezen voor een bronpomp.

Om in dit geval tot de juiste keuze te komen voor passende pomp, raden we u aan om gebruik te maken van onze online keuzehulp. In de keuzehulp kunt u uw situatie ingeven, waarna er voor u een aantal geschikte pompen worden geselecteerd.

Hét hulpmiddel aangeraden door onze waterpomp experts!

Waterpomp nodig? Vind uw pomp met de keuzehulp.

Hét hulpmiddel aangeraden door onze waterpomp experts!

Naar de keuzehulp