Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Tuin besproeien? Lees hier welke pomp u nodig heeft

Tuin besproeien? Lees hier welke pomp u nodig heeft.

De zomer komt er weer aan, met veel zon en weinig regen. Voor u is dit vaak de fijnste periode van het jaar, maar uw tuin denkt daar anders over. Het gras en de planten hebben vooral in deze periode veel water nodig en met een gieter is uw tuin niet altijd snel genoeg bij te houden. Met een tuinpomp kan natuurlijk water uit bijvoorbeeld een kanaal of sloot worden gebruikt om al uw groen te besproeien en gezond te houden.

Met een waterpomp de tuin beregenen

Er zijn verschillende manieren om uw tuin te besproeien. Een tuinslang aan de buitenkraan koppelen is een van de mogelijkheden. Maar waarom zou u schoon drinkwater gebruiken om uw planten water te geven? Het is niet eens beter voor uw groen, aangezien er kalk in leidingwater zit. Het is aan te raden om regenwater te gebruiken. Hemelwater zit bomvol mineralen, dat veel beter is voor uw tuin.
Een waterpomp haalt het water uit een externe bron, zoals een sloot, kanaal of vijver, en pompt het naar uw sproeiers toe. Of u nu een druppelsysteem gebruikt, of met een tuinsproeier uw planten water wil geven, een waterpomp biedt de oplossing. Er zijn verschillende soorten waterpompen, die voor iedere situatie met een waterbron een oplossing kunnen bieden.

Geen waterbron in de buurt?

Als u geen waterbron in de buurt heeft, zou u het regenwater op kunnen vangen in bijvoorbeeld een regenton of tank. Ook kunt u een put laten slaan/boren om grondwater te gaan gebruiken. Door het regenwater te hergebruiken bespaart u schoon drinkwater, en zorgt u voor een beter milieu. Een kwartier de tuin sproeien kost al gauw 100 liter water. En dat terwijl u het gratis uit een kanaal of andere waterbron kan halen. Door water te besparen, houden we het grondwater op peil en de natuur groen. Welk type waterpomp u het beste kunt gebruiken, hangt af van uw situatie.

Beregeningspomp

Een beregeningspomp is een zelfaanzuigende pomp die water tot een diepte van 8 meter uit een bron aanzuigt. Dit kan van alles zijn; bijvoorbeeld grondwater, vijverwater of slootwater. De pomp creëert een hoge druk die het water naar uw sproeiers of sprinklers pompt. Een standaard beregeningspomp werkt zodra u de stekker in het stopcontact steekt en stopt wanneer u deze eruit haalt. Zolang er genoeg water in de bron aanwezig is en de pomp moeiteloos het water kwijt kan, dan kunt u een dergelijke pomp ideaal gebruiken. Besproeit u uw tuin liever met een handsproeier, dan kunt u beter een automatische beregeningspomp gebruiken. Deze schakelt in wanneer u de handsproeier gebruikt en schakelt automatisch uit wanneer u deze niet meer gebruikt. Dit voorkomt dat de pomp 'droogloopt'; de pomp kan het water niet kwijt, maar blijft wel doorpompen. Daar gaat de pomp aan kapot.

Klik hier voor een overzicht van alle beregeningspompen.

DAB Jet Beregeningspomp

Hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp werkt in veel gevallen hetzelfde als een automatische beregeningspomp, alleen zit er bij een hydrofoorpomp een opslagreservoir aan gekoppeld. Ook deze pomp kan water aanzuigen tot 8 meter diepte. Voor een simpele aansluiting van één of twee sproeiers heeft u aan een (automatische) beregeningspomp voldoende. Wilt u met het (regen)water niet alleen uw tuin besproeien, maar tegelijkertijd ook uw toilet en wastafel voorzien van (regen)water? Dan is een hydrofoorpomp een betere keuze. Het grote voordeel van een hydrofoorpomp is dat de pomp energiebesparend is en geruisloos werkt (wanneer er nog voldoende water in het reservoir zit). De pomp schakelt bij kleine waterafnames, zoals handen wassen of een toilet doorspoelen namelijk niet in, maar gebruikt het water uit het reservoir. De hydrofoorpomp is ook een goede keuze wanneer u een systeem heeft met een druppelslang. Deze pomp is geschikt voor zowel applicaties in huis als voor tuinwerkzaamheden.

Klik hier voor een overzicht van alle hydrofoorpompen.

DAB Aquajet Hydrofoorpomp

Bronpomp

Wanneer het op te pompen water op meer dan 8 meter diepte zit, of als u een pomp onderwater wilt plaatsen, heeft u een bronpomp nodig. De bronpomp is een smalle buis die in een bron wordt geplaatst, bijvoorbeeld in het grondwater. Doordat de pomp geheel onderwater zit, is hij geruisloos. Onze bronpompen kunnen het water met een hoge druk tot meer dan 100 meter omhoog pompen. Een bronpomp is inzetbaar voor watertoevoer van zowel applicaties in huis als voor tuinberegening. Wanneer u een Elektronisch controle systeem of de DAB Control-D tussen de leiding plaatst, zorgt dat ervoor dat de pomp alleen aanslaat wanneer er watervoorziening nodig is. Op deze manier staat de bronpomp niet constant aan. Om de pomp nog zuiniger te maken en een langere levensduur te geven, kan een frequentieregelaar geplaatst worden. Een frequentieregelaar zorgt er ook voor dat de pomp automatisch in- en uitschakelt op basis van waterbehoefte. Staat er 1 kraan open, dan zal de frequentieregelaar ervoor zorgen dat de pomp zuiniger werkt dan wanneer er meerdere kranen gelijktijdig open staan.

Klik hier voor een overzicht van alle bronpompen.

Bronpomp

Onderwaterhydrofoor

Een onderwaterhydrofoor is een automatische bronpomp die ook in het water wordt geplaatst. Deze pomp is uitstekend geschikt bij het hergebruiken van regenwater, waarbij de pomp in een regenwatertank geplaatst kan worden. De onderwaterhydrofoor kan het water tot een hoogte van 48 meter opvoeren. Waar de bronpomp nog een hulpstuk nodig heeft om hem automatisch te laten werken, doet de onderwaterhydrofoor dit al uit zichzelf.

Tallas D-ESUB Onderwaterhydrofoor

Regentonpomp

Om het water uit een regenton te gebruiken voor tuinberegening kunt u het beste een regentonpomp gebruiken. Niet alle dompelpompen leveren genoeg druk om er een zwenksproeier op aan te sluiten. U zou het water wel met de tuinslang van de regenton naar de gewenste plek kunnen afvoeren door geen kopstuk op de slang te plaatsen. U kunt een dompelpomp ook gebruiken om bijvoorbeeld een ondergelopen kelder leeg te pompen, of om het water van een plat dak af te voeren. Een dompelpomp wordt, zoals de naam al zegt, in het water gedompeld.

Klik hier voor een overzicht van alle regentonpompen.

Beste besproeiingssysteem

Om erachter te komen welke pomp het beste voor uw situatie geschikt is, kunt u het beste onze keuzehulp bovenaan deze pagina gebruiken. Wanneer u hier uw wensen en eisen invult, wordt uw passende pomp direct berekend. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt.

We hopen u hiermee meer inzicht te hebben gegeven in het maken van uw keuze voor de juiste pomp om uw tuin te besproeien. Indien u alsnog vragen heeft, of wanneer u graag persoonlijk advies wilt, aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan graag voor u klaar.