Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Een Sanibroyeur in huis: Wat u moet weten voordat u er een koopt

Categorieën: broyeur

Bent u van plan om uw huis te renoveren of misschien een extra badkamer toe te voegen op een plek waar sanitair moeilijk aan te sluiten is op het riool? Dan zou een Sanibroyeur wel eens de ideale oplossing voor u kunnen zijn. Dit handige apparaat maakt het mogelijk om een toilet of badkamer te installeren waar u maar wilt.

Overwegingen aanschaf Sanibroyeur

Voordat u de stap zet om er een aan te schaffen, zijn er enkele belangrijke overwegingen die u in gedachten moet houden. In deze blog verkennen we de voor- en nadelen van een Sanibroyeur en geven we u alle informatie die u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te nemen.

Hoe werkt een Sanibroyeur?

Een Sanibroyeur is een compact apparaat die gemakkelijk achter een toilet geplaatst kan worden. Afhankelijk van welke broyeur u kiest, kunnen er meerdere applicaties op worden aangesloten. Naast een toilet, kunnen er vaak ook een douche en wastafel aan gekoppeld worden. Het afvalwater wordt in de broyeur verzameld. Wanneer deze vol zit wordt het afvalwater vermalen en afgevoerd naar het riool. De broyeur kan het water met gemak een paar meter omhoog vervoeren, mocht het riool hoger liggen.

Verschillende modellen broyeurs

Voor elke situatie is er wel een geschikte broyeur te vinden. De bekendste merken broyeurs zijn Sanibroyeur (SFA) en DAB. Deze merken leveren producten van professionele kwaliteit die zeer betrouwbaar zijn.

Vermaler voor toilet

Er is een verschil tussen broyeurs die op een toilet worden aangesloten, of bijvoorbeeld alleen voor een vaatwasser gebruikt worden. Wanneer een broyeur wordt aangesloten op een toilet, is er altijd een vermaler/versnipperaar in de pomp aanwezig. De scherpe messen van de vermaler hakken het wc-papier en menselijke uitwerpselen in kleine stukjes, voordat het afgevoerd wordt.

Ook is de aansluiting voor een toilet groter, dan de aansluiting voor een vaatwasser. Er zijn standaard broyeurs die gemakkelijk achter het toilet geïnstalleerd kunnen worden. Verder zijn er all-in-one broyeurs, waarbij de pomp in de wc ingebouwd zit (deze modellen zitten niet in ons assortiment).

Broyeur zonder vermaler

Er zijn ook varianten broyeurs, waarbij er geen vermaler aanwezig is. Deze kunt u niet op een toilet aansluiten. Een broyeur zonder vermaler wordt vaak gebruikt om het afvalwater van bijvoorbeeld een vaatwasser, wasmachine of wastafel af te voeren. Er wordt in deze gevallen alleen vloeibare substantie afgevoerd, dus is een vermaler niet nodig. De DAB Novabox is in deze situaties een uitstekende keuze.

Platte afvoer voor vlakke douchebak

Bij veel douchebakken zit er onder de bak weinig ruimte voor een afvoer. Vandaar dat er ook broyeurs zijn die speciaal zijn ontworpen voor vlakke douchebakken, zoals de Sanidouche Flat. Bij dit model wordt er een platte afvoer meegeleverd, die gemakkelijk onder de douchebak geplaatst kan worden.

Voordelen broyeur

Het vermalen van het afval zorgt ervoor dat u een toilet, gootsteen, of een ander sanitair apparaat kunt installeren op plekken waar het niet mogelijk zou zijn met een traditioneel afvoersysteem, zoals:

  • In ruimtes onder het niveau van de riolering of septische systeem.

  • Als de riolering te ver weg ligt.

  • In huizen waar de afvoer een te smalle diameter heeft om een normale wc op aan te kunnen sluiten.

  • In situaties waar het installeren van traditionele afvoerleiding te duur of onpraktisch zou zijn.

Dankzij de vermaler kunnen broyeurs kleinere pijpen gebruiken dan traditionele toiletten, wat flexibiliteit biedt in de installatie en mogelijk kosten bespaart.

Nadeel broyeur

Het onderhouden van de broyeur kan door sommige mensen als nadeel gezien worden. Het juiste onderhoud van een broyeur kan de levensduur verlengen en zorgen voor een ononderbroken werking. Zorg ervoor dat u alleen items en materialen die veilig zijn voor de broyeur erin gooit; dit betekent in het algemeen dat u niets anders dan toiletpapier dat gemakkelijk afbreekt dient te gebruiken.

Plan regelmatig een controle in om eventuele tekenen van slijtage of problemen tijdig te herkennen. Door de broyeur goed te onderhouden, kunt u veelvoorkomende problemen vermijden en zorgen voor een langere levensduur van uw apparaat.

Maakt een Sanibroyeur veel geluid tijdens het gebruik?

Net zoals bij een normale wc, zult u een broyeur ook horen wanneer u doortrekt. Het geluidsniveau van een broyeur ligt net iets hoger, omdat de motor van de pomp (als deze is ingeschakeld) meer geluid maakt dan een toiletspoeling bij een normale wc.

De broyeurs van Sanibroyeur, DAB en Grundfos zijn ontworpen om zo stil mogelijk te werken. Wanneer u toch last heeft van geluidsoverlast, kan het helpen om de broyeur op een geluiddempende mat te plaatsen. Hierdoor worden trillingen opgevangen en hoort u de pomp minder. Het kan ook helpen om de broyeur regelmatig te controleren op verstoppingen. Zo voorkomt u dat de pomp problemen krijgt die geluid veroorzaken.

Nu u op de hoogte bent van de verschillen tussen broyeurs en alle voor- en nadelen, kunt u een weloverwogen keuze maken. Heeft u verdere hulp nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.