Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Een pompschakelaar vloerverwarming; is het nodig?

Een pompschakelaar vloerverwarming; is het nodig?
Categorieën: cv-pomp

Het is niet gek dat iedereen op zoek is naar manieren om energie te besparen. Met de huidige energieprijzen betalen we ons scheel. Velen kopen een pompschakelaar voor de vloerverwarming om de energiekosten te verlagen. Een pompschakelaar is echter niet altijd de beste oplossing, zeker niet in combinatie met een A-label pomp. Meer hierover leest u in deze blog.

Wat doet een pompschakelaar voor vloerverwarming?

Een pompschakelaar zorgt ervoor dat uw vloerverwarming pomp niet constant op hoge toeren pompt om het water in vloerverwarmingssysteem te circuleren. Wanneer de gewenste kamertemperatuur is bereikt, zal uw cv-ketel stoppen met het verwarmen van water. Oude vloerverwarming pompen (D-label of lager) zullen op hetzelfde toerental door blijven draaien, wat onnodig energie kost. Zet u hier een pompschakelaar tussen, dan geeft de schakelaar een seintje naar de pomp van de vloerverwarming wanneer er geen watercirculatie meer nodig is. De pomp wordt dan in ruststand gezet. Jaarlijks bespaart dit een hoop energie.

Hoe werkt een pompschakelaar?

U plaatst een sensor tegen de aanvoerleiding van de vloerverwarmingspomp. Dit is de buis die als eerste warm wordt. Wanneer de cv-ketel het water verwarmt, wordt de aanvoerleiding warmer. Zodra het de ingestelde temperatuur op de pompschakelaar bereikt (meestal rond de 31°c), schakelt de vloerverwarming pomp in. Is de kamer opgewarmd en de cv-ketel verwarmt het water niet meer, dan koelt de aanvoerbuis af. De pompschakelaar zet de pomp in ruststand.

Nadelen van een vloerverwarming pompschakelaar

Om kalkaanslag en verstoppingen in uw verwarmingssysteem te voorkomen, is het nodig dat het water in het circuit af en toe in beweging blijft. Niet alle pompschakelaars zijn hier even goed op ingesteld. Als een pompschakelaar de pomp buiten het stookseizoen de pomp maar eens in de 14 dagen laat circuleren, dan bestaat de kans dat uw leidingen verstopt raken. Het is belangrijk dat het water dagelijks een aantal minuten circuleert.

Een ander nadeel is dat een pompschakelaar zelf ook stroom verbruikt, waar veel mensen niet bij stilstaan. Dit verbruik komt dus bovenop het stroomverbruik van uw vloerverwarmingspomp. Houd hier dus rekening mee als u overweegt een pompschakelaar aan te schaffen.

Bij veel pompschakelaars staat de in- en uitschakeltemperatuur vooraf ingesteld en zijn deze niet handmatig in te stellen. Wanneer het in- én uitschakelmoment op dezelfde temperatuur ingesteld zijn, bijvoorbeeld 28°c, kan het zijn dat de pomp in een korte periode vaak in- en uitschakelt. Dit is nadelig voor de pomp en verslecht de levensduur. Een pompschakelaar houdt geen rekening met de maximale schakelmomenten van de pomp, de minimale tijd dat de pomp in werking dient te zijn en de minimale tijd in ruststand.

Pompschakelaar vloerverwarming; wel of niet aanschaffen?

Zoals u leest bespaart een pompschakelaar een hoop energiekosten bij oude conventionele pompen. Echter zitten er ook een hoop nadelen aan verbonden als u de verkeerde pompschakelaar aanschaft.

Vervang uw vloerverwarmingspomp

Een alternatief voor de aanschaf van een pompschakelaar is een nieuwe vloerverwarming pomp. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Een DAB Evosta 2 is goedkoop en van professionele kwaliteit. Deze is uitstekend in te zetten als pomp voor de vloerverwarming. Deze pomp is frequentiegeregeld en draait daardoor alleen het benodigde toerental. Wanneer er meer vraag naar warm water is, bijvoorbeeld als u de thermostaat een paar graden hoger zet, dan zal de pomp harder moeten werken en verbruikt deze meer energie. Is de gewenste kamertemperatuur bereikt, dan zal de pomp in ruststand gaan om energie te besparen.

Gebruik geen pompschakelaar in combinatie met een energiebesparende pomp

Een pompschakelaar is niet nodig in combinatie met een A-label pomp. Een A-label vloerverwarmingspomp is al zó energiebesparend, dat een pompschakelaar daar geen verschil in kan maken. Bovendien werkt het nadelig voor de levensduur van de pomp. Er zit al een soort van pompschakelaar in de A-label pomp ingebouwd (het frequentiegeregelde systeem).