Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
16 producten | Sorteer op

Vloerverwarmingspomp kopen

Een vloerverwarmingspomp is simpelweg een pomp die water kan circuleren in een gesloten systeem. Dit water wordt verwarmd en wordt door de vloerverwarmingspomp in het gesloten systeem rondgepompt. Een vloerverwarmingspomp wordt te allen tijde tussen de leidingen geplaatst. In de vloerverwarmingspomp bevindt zich een rotor (schoepenrad) die wordt aangedreven door een elektromotor die tevens in de pomp aanwezig is. Doordat de rotor (het schoepenrad) draait, wordt water gecirculeerd in het gesloten systeem.

Hoe werkt een vloerverwarmingspomp?

Een vloerverwarmingspomp is simpelweg een pomp die water kan circuleren. De vloerverwarmingspomp is uitgerust met een rotor (een soort schoepenrad), welke rondjes draait en wordt aangedreven door een elektromotor die in de vloerverwarmingspomp geïntegreerd zit. Een vloerverwarmingspomp wordt te allen tijde in een gesloten systeem geplaatst, dat wil zeggen: het water wat in het systeem aanwezig is, zal ook in het systeem blijven. De vloerverwarmingspomp die in het gesloten systeem is geplaatst, zal dus steeds hetzelfde water rondpompen met haar schoepenrad, om zo het warme water door het gehele systeem te kunnen verdelen en daarmee de ruimte te verwarmen. De vloerverwarmingspomp verwarmt het water dus niet, het zorgt enkel voor het rondpompen van het water in het systeem.

Waarom pomp bij vloerverwarming?

De meest bekende vorm van vloerverwarming is de vorm waarbij warm water wordt gecirculeerd door een slangenstelsel onder uw vloer. Doordat warm water door dit slangenstelsel wordt gecirculeerd, vindt er een afgifte van warmte plaats waardoor de ruimte wordt verwarmd. In een dergelijke situatie is er een pomp nodig die ervoor zorgt dat het water wordt rondgepompt, ofwel gecirculeerd. Zonder circulatie zal het warme water niet in het gehele slangenstelsel terecht komen en zal de ruimte dus ook niet goed verwarmd kunnen worden.

Hedendaags is er ook elektrische vloerverwarming verkrijgbaar. In dat geval worden matten die onder de vloer worden geïnstalleerd elektronisch verwarmd. Bij elektrische vloerverwarming wordt er niet met water gewerkt en is er dus geen vloerverwarmingspomp benodigd.

Vloerverwarmingspomp welke stand?

Een vloerverwarmingspomp kan op verschillende standen worden ingesteld. In de basis kan er gekozen worden tussen drie standen: stand 1, 2 en 3. Dit geldt voor zowel de oudere vloerverwarmingspompen als de moderne vloerverwarmingspompen. Stand 1 is de laagste stand, wat betekent dat de vloerverwarmingspomp minder snel zal circuleren en dus de ruimte minder snel zal verwarmen. Een positieve bijkomstigheid is dat de laagste stand ook het minste energie verbruikt. Stand 3 is daarbij de hoogste stand, wat betekent dat de ruimte sneller verwarmd zal zijn en dat de vloerverwarmingspomp dus ook meer energie zal verbruiken. De juiste stand kunt u zelf bepalen door wat voor u het fijnste aanvoelt. We raden u aan om te starten met de laagste stand en de stand op te hogen wanneer u vindt dat het te lang duurt voordat de ruimte warm genoeg aanvoelt. Op deze manier zorgt u ervoor dat de vloerverwarmingspomp de juiste hoeveelheid energie verbruikt om u van voldoende comfort te voorzien.

Moderne vloerverwarmingspompen hebben daarnaast nog de mogelijkheid om te kiezen tussen een tweetal pompcurves, namelijk de curve voor “proportionele druk” en de curve voor “constante druk”. In het geval van een vloerverwarmingspomp, die dus wordt ingezet voor het gebruik bij vloerverwarming, is de juiste instelling de curve voor “constante druk”.

Hoe vloerverwarmingspomp vervangen?

Het vervangen van een vloerverwarmingspomp lijkt wellicht ingewikkeld, maar is zeer eenvoudig zelf te doen. Het enige wat u nodig heeft is een waterpomptang en een schroevendraaier. Aangezien een vloerverwarmingspomp goed toegankelijk is, kunt u er eenvoudig bij en kunt u middels het volgen van onze instructievideo de vloerverwarmingspomp zelf vervangen. Binnen 10 tot 15 minuten heeft u dit zelf gedaan en heeft u enkel de aanschafkosten van de vloerverwarmingspomp voor uw rekening. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om deze taak door een loodgieter uit te laten voeren, houdt er dan rekening mee dat hier minimaal 100 euro bij op wordt geteld.

Waar zit de pomp van de vloerverwarming?

De pomp van de vloerverwarming is geplaatst in de vloerverwarmingsverdeler. Een vloerverwarmingsverdeler is simpelweg een stalen constructie waaraan meerdere kunststof slangen zijn gekoppeld en een pomp tussen is geplaatst. De kunststof slangen verdwijnen onder de vloer en de pomp is te allen tijde zichtbaar boven de grond. De locatie van de vloerverwarmingsverdeler verschilt per woning. Deze kan geplaatst zijn in de garage, meterkast, kelder, trapkast, kruipruimte of in de technische ruimte en is te allen tijde goed toegankelijk.

Welke vloerverwarmingspomp kiezen?

De keuze voor de juiste vloerverwarmingspomp hangt af van uw huidige vloerverwarmingspomp, de pomp die u wil gaan vervangen. Aan de hand van het merk en type dat u momenteel heeft, kunt u uw huidige vloerverwarmingspomp opzoeken in onze vervangtabel. In deze vervangtabel geven wij aan welke vervangers er beschikbaar zijn voor uw huidige vloerverwarmingspomp. Hierbij wordt rekening gehouden met de maten en de benodigde kracht van de pomp.

In de meeste gevallen worden hierbij meerdere opties voorgesteld, waartussen u een keuze kunt maken. Alle vloerverwarmingspompen in ons assortiment zijn voorzien van de nieuwste technologieën en voldoen aan de nieuwste standaarden op het gebied van energiezuinigheid. De keuze kunt u hierdoor af laten hangen van een tweetal zaken: merk en extra functionaliteiten.
DAB, Grundfos en Wilo zijn de nummer 1 fabrikanten op het gebied van vloerverwarmingspompen. Indien u een vloerverwarmingspomp van een van deze merken kiest, zit u gegarandeerd goed. Heeft u een voorkeur voor een bepaald merk, dan kunt u uw keuze daarop baseren. In de regel is de kwaliteit van alle 3 de merken op een soortgelijk niveau.

Extra functionaliteiten, zoals een display waarop u het huidige energieverbruik kunt zien, of de AUTO-ADAPT functionaliteit, zijn functionaliteiten waar u voor kunt kiezen, maar waar ook een extra prijskaartje aan vasthangt. U dient uzelf hierbij de vraag te stellen: heb ik dit voor mijn gevoel nodig en/of vind ik het fijn om deze extra functionaliteiten te hebben?