Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Welke waterpomp heb ik nodig?

Welke waterpomp heb ik nodig?
Categorieën: algemeen

Een waterpomp is er in verschillende soorten en maten, geschikt voor diverse doeleinden. In principe kunnen alle soorten water verpompt worden zolang hier maar de juiste pomp voor gebruikt wordt. De grote vraag die hierbij hoort is: Welke pomp heb ik nodig? Allereerst moet het duidelijk zijn welke handeling u uit wil voeren. Een waterpomp heeft immers een doel. Iedere handeling met de daarbij behorende selectie pompen staan hieronder beschreven.

Wij helpen u graag met de keuze voor de juiste pomp

Maak daarom gebruik van onze keuzehulp. Wanneer u hier uw wensen en eisen invult, wordt uw passende pomp direct berekend, zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt!

Regenwaterpomp

Heeft u een regenwaterput in uw tuin of een andere waterbron in de buurt en bent u op zoek naar een regenwaterpomp? Door regenwater op te vangen werkt u mee aan een beter milieu. Het is zonde om kostbaar drinkwater te gebruiken in bepaalde situaties, zoals het doorspoelen van de wc. U kunt het regenwater gebruiken om uw tuin te beregenen, voor applicaties in huis (doorspoelen wc, watertoevoer wasmachine) en voor de schoonmaak. Regenwaterpompen zijn er in verschillende soorten en maten. De geschikte pompkeuze hangt af van de grootte van uw put / tank of andere waterbron, waar u het water voor wilt gaan gebruiken en of u een droge of een natte opstelling kiest.

Vind hier de regenwaterpomp die bij u past.

Leegpompen / draineren

Heeft u een bepaalde ruimte welke leeggepompt moet worden (al dan niet vanwege overlast), dan wordt hier doorgaans een dompelpomp voor gebruikt. Een dompelpomp is een waterpomp welke in de waterbron wordt geplaatst waarna het water via een afvoerslang wordt afgevoerd naar een door u gekozen locatie. Zowel schoonwater als vuilwater met vaste delen kunnen door een dompelpomp verwerkt worden. Let echter wel op de doorlaatbaarheid van bestanddelen van de waterpomp. Een dompelpomp kan gebruikt worden voor het leegpompen van volgelopen kelders, putten, regentonnen en bijvoorbeeld mestputten.

Vind hier de dompelpomp die bij u past.

Vlakzuigend / dweilpompen

Als de ruimte nagenoeg drooggepompt moet worden bent u het beste uit met een vlakzuigende pomp. Vlakzuigende pompen pompen tot ongeveer 0-2 mm droog, waardoor een dergelijke pomp enkel van toepassing is op schoonwater / regenwater.

Vind hier de vlakzuiger die bij u past.

Beregening / irrigatie

Voor het beregenen van bijvoorbeeld uw tuin, kas of land, kunt u kiezen voor een beregeningspomp. Beregeningspompen zijn er in verschillende uitvoeringen, waarbij het grootste verschil zit in de opvoerhoogte, aanzuigdiepte en pompcapaciteit. Hoe dieper de pomp aan moet zuigen des te meer waterdruk verloren gaat. Bij iedere pomp die aangeboden wordt, wordt een grafiek getoond waarin u af kunt lezen welke waterdruk bij welke diepte geleverd kan worden.

Vind hier de beregeningspomp die bij u past.

Vullen van vijver of zwembad

Voor het vullen van een vijver of zwembad is een waterpomp nodig welke schoonwater kan verdragen en onder hoge druk water kan verplaatsen. Hier wordt doorgaans een beregeningspomp voor gebruikt.

Overpompen

Wanneer u schoonwater of vuilwater wil overpompen heeft u een zelf aanzuigende pomp (vaak een beregeningspomp) nodig. Een zelf aanzuigende pomp bevat zowel een aanzuigslang als een afvoerslang. De aanzuigslang wordt bij een zelf aanzuigende pomp in de waterbron geplaatst, waardoor het water via de aanzuigslang in de pomp gezogen wordt. Hierna wordt het water via de afvoerslang afgevoerd. Hier wordt doorgaans een beregeningspomp voor gebruikt.

Waterdruk verhogen

Hydrofoorpompen, ofwel waterdruk verhogende pompen worden voornamelijk gebruikt in woningen waar de waterdruk in de leidingen te laag bevonden worden. Ideaal voor oude woningen met oude leidingen en bovenwoningen, maar ook voor woningen met bijvoorbeeld een extra douche, wc, kraan of wasmachine.

Vind hier de hydrofoorpomp die bij u past.

Watervoorziening voor fontein

Wanneer u een fontein wil creëren in de vijver heeft u hier een vijverpomp voor nodig. Deze pompen kunnen naast het circuleren van water ook fonteinen creëren.

Vind hier de vijverpomp die bij u past.

Watercirculatie

In vijvers dient water te circuleren om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke stoffen opgebouwd kunnen worden die het leven in de vijver kunnen schaden. Ook zorgt watercirculatie voor een betere opname van zuurstof en koolstofdioxide waardoor het water gezond blijft. Hetzelfde geldt voor zwembaden. Deze moeten water circuleren om ervoor te zorgen dat het water waarin men zwemt gezond is.

Vind hier de vijverpomp die bij u past.

Gebruik regenwater voor binnen

Om gebruik te kunnen maken van regenwater voor doeleinden binnenshuis heeft u een regenwaterpomp nodig. Deze pompen zorgen ervoor dat zowel regenwater als schoonwater hergebruikt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van regenwater als spoelwater voor het toilet. Jaarlijks spoelen we per persoon 13.000 liter water door het toilet. Met behulp van een regenwaterpomp zou u deze 13.000 liter per persoon per jaar deels kunnen ondervangen met bijvoorbeeld regenwater, water uit de wastafel of douchewater.

Hulp bij uw keuze

Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze voor de juiste pomp?

Op Waterpomp.be kunt u gebruik maken van de keuzehulp. Deze is ook te vinden naast de zoekbalk boven de navigatiebalk (blauwe knop).

Wanneer u een specifieke vraag heeft kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier. Waterpomp.be is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00u en 17.00u.