Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Wc doorspoelen met regenwater

Wc doorspoelen met regenwater

Een wc / toilet doorspoelen met regenwater is duurzaam en het bespaart jaarlijks veel kosten op uw waterrekening. Normaliter komt het regenwater in de riolering terecht en wordt het gezuiverd. Waterzuivering kost veel geld en is voor bepaalde doeleinden, zoals o.a. het doortrekken van de wc en tuinberegening helemaal niet nodig. Hiervoor kunt u gerust regenwater of grondwater gebruiken.

Voordelen

Naast de grote besparing op de zuiveringskosten, en het ontlasten van de riolen, brengt met regenwater een wc doorspoelen nog meerdere voordelen met zich mee:

  • Waterbesparing: door natuurwater te gebruiken voor bepaalde doeleinden, kan drinkwater worden bespaard.

  • Geen kalkaanslag in uw wc: regenwater is zacht water en bevat geen calcium en magnesium. Dit voorkomt kalkaanslag in uw wc.

  • Kostenbesparing drinkwaterrekening: door gratis natuurwater te gebruiken, zullen uw jaarlijkse kosten van uw drinkwaterrekening omlaag gaan.

Nadelen

Een wc doorspoelen met regenwater brengt echter ook nadelen met zich mee. Zo bent u meer afhankelijk van het weer en seizoen. Valt er veel regen, dan kan er meer regenwater worden opgevangen en gebruikt dan in droge periodes. Daarnaast dient u een opvangbak voor regenwater aan te schaffen, wat kosten met zich meebrengt.

Benodigdheden wc spoelen met regenwater

Als een tank zich boven het toilet bevindt ontstaat er een druk en kan het water op een natuurlijke manier vanuit de tank naar het toilet stromen. Ligt de opslagtank lager dan het toilet, of er is onvoldoende druk, dan kan een waterpomp nodig zijn om het water naar het toilet te pompen.

Een waterpomp zorgt ervoor dat het grondwater, oppervlaktewater (bijvoorbeeld uit een kanaal/sloot), of het opgevangen regenwater met een hoge druk naar de gewenste plek wordt gebracht. Er zijn zowel waterpompen in droge opstelling, die vanaf het aardoppervlak via een slang het water aanzuigen, als pompen die direct in het water geplaatst kunnen worden.

Werking hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp is een pomp in droge opstelling. Deze wordt ook wel een zelfaanzuigende pomp genoemd. De aanzuigslang wordt in het water gehangen en hierbij is het belangrijk dat het systeem luchtdicht wordt aangesloten. Als er nog enige lucht aanwezig is, zal de pomp niet te druk kunnen genereren die ervan verwacht wordt. In onderstaande video wordt er uitleg gegeven over verschillende soorten hydrofoorpompen.

Sommige hydrofoorpompen beschikken over een drukvat, waarin water wordt opgeslagen. Het drukvat zorgt ervoor dat de druk in de leidingen constant blijft. Daarnaast voorkomt een drukvat dat de pomp voor de geringste watervraag in hoeft te schakelen. Zolang er nog water in het drukvat aanwezig is, zal de pomp water uit dit vat leveren zonder in te hoeven schakelen. Dit geeft een langere levensduur aan de pomp.  Voor kleine waterafnames, zoals het regenwater gebruiken voor toilet, kan de pomp water leveren vanuit zijn reserves.

Werking bronpomp

Een bronpomp wordt daarentegen in het water geplaatst, waarbij het water direct de pomp in gaat. Het water hoeft niet eerst aangezogen te worden via een slang en dat werkt efficiënter. Echter beschikt een standaard bronpomp niet over een drukvat, dus deze schakelt direct in bij kleine waterafnames. Een groot voordeel van een bronpomp is dat deze bijna niet hoorbaar is, aangezien het geluid van de werkende pomp wordt gedempt door het water.

Droogloopbeveiliging

Een droogloopbeveiliging zorgt ervoor dat de pomp automatisch uitschakelt zodra er geen water meer in de bron aanwezig is. Gebeurt dit niet, dan wordt de motor van de pomp niet meer gekoeld door het water dat door de pomp heen stroomt. De pomp kan daardoor oververhit raken en kapot gaan. Dit systeem zit niet standaard op elke pomp, maar deze kunt u eenvoudig zelf aan de pomp koppelen. Let bij de aanschaf van een pomp goed op of de pomp al over een droogloopbeveiliging beschikt.

Waterpomp met frequentieregeling

Een frequentieregeling zorgt ervoor dat de pomp alleen het aantal toeren draait wat op dat moment nodig is. Staat er maar één kraan open, dan zal het energieverbruik van de pomp lager zijn dan wanneer er vijf kranen tegelijkertijd open staan. Tevens zorgt dit systeem ervoor dat de pomp niet in een keer zijn volledige capaciteit geeft, maar dit rustig opbouwt en daarna weer rustig afbouwt. Een DAB Esybox mini 3 beschikt bijvoorbeeld over een frequentieregeling. Deze werkt heel zuinig en is erg stil.

Welke pomp is het meest geschikt?

Het is belangrijk om een waterpomp te kiezen die geschikt is voor de grootte en de capaciteit van uw regenwatersysteem. Ook hangt de pompkeuze af van waar u het regenwater voor wilt gaan gebruiken. Gaat u alleen het toilet doorspoelen, of gaat u het regenwater bijvoorbeeld ook gebruiken om uw wasmachine te laten draaien? Of voor tuinberegening? 

Om de juiste pomp voor uw situatie te vinden, kunt u gebruik maken van onze keuzehulp bovenaan deze pagina (groene knop, naast de zoekfunctie). Vul uw gewenste situatie in en de keuzehulp selecteert de meest geschikte pompen voor u. Mocht u er niet uitkomen of blijft u nog steeds met vragen zitten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers staan u graag te woord.