Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Voorkom ijsvorming in waterpompen!

Voorkom ijsvorming in waterpompen!
Categorieën: algemeen q-a

In de koude maanden kan ijsvorming in waterpompen een ernstig probleem vormen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen waarom ijs slecht is voor uw pomp en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Wat ijs doet met uw waterpomp

IJsvorming in een waterpomp kan ernstige schade veroorzaken. Wanneer water bevriest, zet het uit. Deze uitzetting kan leiden tot scheuren in de leidingen en de behuizing van de pomp. Ook kan ijsvorming de bewegende delen van de pomp blokkeren, waardoor deze vastloopt of breekt. Dit leidt niet alleen tot kostbare reparaties, maar in sommige situaties zelfs tot het vervangen van uw pomp.

Bovendien werken bevroren onderdelen minder goed, waardoor de pomp meer energie verbruikt en minder goede prestaties levert. Als ijs bijvoorbeeld de sensoren van de pomp bedekt, worden de metingen onbetrouwbaar. De pomp zal dan niet de prestaties kunnen leveren die ervan verwacht wordt.

Hoe u ijsvorming in uw pomp kunt voorkomen

  1. Waterpomp opbergen: Als de pomp in een gebied staat waar deze in de winter niet gebruikt wordt, kan het handig zijn om het systeem volledig te legen. De beregeningspomp wordt vaak geplaatst op plekken zoals buiten onder een afdak of in een schuur. Echter, deze locaties bieden geen garantie tegen vorst. Met temperaturen onder nul kan het zelfs in de schuur vriezen. Het is daarom belangrijk om uw pomp te bewaren in een ruimte die goed geïsoleerd is. Zorg ervoor dat al het water uit de pomp en leidingen is verwijderd om bevriezing te voorkomen.

  2. Isolatie: Een andere manier om ijsvorming te voorkomen, is door de pomp en de leidingen goed te isoleren. Gebruik isolatiemateriaal dat geschikt is voor buitengebruik en zorg ervoor dat alle delen van het systeem, inclusief de leidingen, goed bedekt zijn.

  3. Verwarmingslinten: Verwarmingslinten rond de leidingen worden aangedreven door elektriciteit en houden de temperatuur rond de leidingen boven het vriespunt.

  4. Regelmatige inspecties: Regelmatige inspectie van de waterpomp en het omliggende systeem kan vroegtijdig problemen aan het licht brengen. Let vooral op scheurtjes of andere tekenen van schade die door koude temperaturen kunnen worden veroorzaakt.

  5. Windbescherming: In gebieden met veel wind kan het bouwen van een windscherm rond de pomp helpen om bevriezing te voorkomen.

Het opbergen van een waterpomp

Om uw pomp op te bergen, moet deze eerst worden ontkoppeld en leeggemaakt. Volg deze instructies:

  1. Maak de pers- en zuigleiding los van de pomp. Omdat deze leidingen water bevatten, is het handig om een grote emmer te gebruiken voor het opvangen van het water.

  2. Verwijder de ontluchtingsklep en/of de aftapplug van de pomp. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie in de pomp, waardoor het water beter wegloopt.

  3. Kantel de pomp op zo'n manier dat het water eruit loopt. Zorg dat de elektrische motor hoger blijft dan het pompgedeelte om te voorkomen dat er water overheen stroomt.

  4. Leeg de pomp zo goed mogelijk en berg deze vervolgens op in een ruimte die vorstvrij en goed geïsoleerd is.

  5. Berg de aanvoer- en persleiding op een droge, vorstvrije plaats op. Als deze niet losgekoppeld kunnen worden, zorg dan dat ze goed leeg zijn en controleer ze in het voorjaar op schade.

Bij het begin van het voorjaar is het belangrijk om de leidingen te controleren op schade. Sluit de slangen daarna weer aan, eventueel met een vers stukje teflontape.

Het voorkomen van ijsvorming in uw waterpomp is zeer belangrijk voor de levensduur van uw pomp. Wacht niet tot het laatste moment of tot de eerste tekenen van bevriezing verschijnen. Door uw pomp al vóór de winter op te bergen, voorkomt u mogelijke ijsschade. Dit betekent niet alleen een langere levensduur voor uw pomp, maar ook minder zorgen en kosten. Denk eraan: voorkomen is beter dan genezen. Bescherm uw waterpomp tegen de strenge winter!