Het verschil tussen een beregeningspomp en een hydrofoorpomp

Afbeelding

De zonnige zomerdagen komen eraan, wat betekent dat we droge periodes kunnen verwachten waarin we hopen op regen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Uw tuin en planten hebben voldoende water nodig, maar met een gieter blijft het moeilijk om alles bij te houden. Een beregeningspomp of hydrofoorpomp is de ideale oplossing. Wat is het verschil tussen deze pompen? We leggen het u graag uit.

Beregeningspomp: wat is dat?

Een beregeningspomp is een waterpomp waarmee u water uit een sloot, bron, kanaal of meer kunt halen. De pomp maakt het water onder hoge druk om uw tuin of land te bewateren.

Wat is een hydrofoorpomp?

Een hydrofoorpomp, ook wel een drukverhogende pomp genoemd, wordt vaak gebruikt om de waterdruk te verhogen voor het beregenen van tuinen en gazons. Ook wordt deze pomp gebruikt om water te leveren voor bijvoorbeeld toiletten, wasbakken en wasmachines in huis.

Welke beregeningspompen zijn er?

Het is belangrijk om de verschillen tussen de verschillende soorten beregeningspompen te begrijpen. Het grootste verschil is: manueel of automatisch gebruik.

Manueel versus automatisch gebruik

De eenvoudigste pomp is de pomp die u installeert, de stekker in het stopcontact steekt om deze in te schakelen en de stekker eruit trekt om de pomp uit te schakelen. Dit is een manuele pomp.

Een geavanceerdere pomp is de beregeningspomp met een besturingssysteem. Deze pomp schakelt automatisch in en uit wanneer u een waterpunt openzet. Veel van deze pompen zijn ook beschermd tegen drooglopen. Daarnaast zijn er beregeningspompen met Wi-Fi, die u via een app kunt instellen en in- of uitschakelen.

Verschillende merken en materialen

De pompen verschillen ook in de merken die wij aanbieden, zoals DAB, Einhell, ELpumps, Grundfos, Oase, Tallas en T.I.P.

De pompen verschillen ook in het materiaal van het pomphuis. Een kunststof pomp is licht, makkelijk verplaatsbaar en dus ideaal voor gebruik op verschillende plekken in uw tuin. Een goede beregeningspomp is echter gemaakt van RVS of gietijzer. Deze materialen maken de pomp sterker en duurzamer.

Let op bij uw aankoop

Bij het kiezen van de juiste pomp is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal en het gebruiksdoel. Zo kiest u de pomp die het beste bij uw situatie past.

Welke hydrofoorpompen zijn er?

Het belangrijkste verschil tussen een hydrofoorpomp en een beregeningspomp is dat een hydrofoorpomp een tank heeft. Net als de beregeningspomp haalt een hydrofoorpomp water uit een sloot, bron of kanaal, maar de tank zorgt ervoor dat de pomp niet meteen aanstaat bij kleine hoeveelheden water.

Drukvat/expansievat

Een hydrofoorpomp heeft niet altijd een drukvat of expansievat. Dit kan invloed hebben op de werking van de pomp, afhankelijk van uw behoeften.

Automatisch in- en uitschakelen

Een hydrofoorpomp schakelt automatisch in en uit, afhankelijk van de waterbehoefte. Dit is handig als u bijvoorbeeld een spuitpistool gebruikt of verschillende sproeiers hebt die niet altijd tegelijk moeten werken. U kunt sommige groepen afsluiten met een kraan, en de pomp herkent dat er geen water naar die groep hoeft te gaan.

Gebruik van regenwater in huis

Als u regenwater in huis wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een toilet of wasmachine, is een hydrofoorpomp vaak de beste keuze. Dit komt doordat het waterverbruik in huis vaak klein en automatisch is.

Hydrofoorpompen voor drukverhoging in huis

Niet alle hydrofoorpompen zijn geschikt om de waterdruk in huis te verhogen, omdat er bepaalde regels zijn waaraan de pomp moet voldoen. De Esybox-varianten voldoen aan deze regels en zijn geschikt voor gebruik met drinkwater. Ook deze pompen schakelen automatisch in en uit. De DAB Esybox is de beste keuze voor dit soort toepassingen.

Beregeningspomp versus hydrofoorpomp

Om het verschil tussen een hydrofoorpomp en een beregeningspomp duidelijk te maken, hebben we ze hieronder vergeleken:

Beregeningspomp Hydrofoorpomp
Verplaatsen Gemakkelijk: kunststof pompen zijn licht en makkelijk te verplaatsen. Veel pompen hebben een handvat. Lastig: de pomp is zwaar door de tank en het materiaal (RVS of gietijzer).
Gewicht Gemiddeld: kunststof pompen zijn licht, maar de RVS en gietijzeren pompen zijn zwaarder. Zwaar: voornamelijk gemaakt van RVS of gietijzer, met enkele uitzonderingen.
In-/uitschakelen Manueel: de pomp wordt ingeschakeld door de stekker in het stopcontact te steken. Automatisch: schakelt in en uit afhankelijk van de waterbehoefte, bijvoorbeeld met een handsproeier.
Drukverhoging Alleen voor tuin: de pomp brengt bronwater naar de gewenste locatie in de tuin (niet geschikt voor binnenshuis). Zowel voor tuin- als huisgebruik: sommige hydrofoorpompen verhogen ook de waterdruk in huis, zoals de DAB Esybox.