Een droogloopbeveiliging is een apparaat dat voorkomt dat een waterpomp zonder water draait. De motor van de waterpomp wordt normaliter gekoeld door het water dat er doorheen stroomt. Bij het draaien van de motor zonder dat deze gekoeld wordt, kan de pomp oververhit raken en stuk gaan. Een droogloopbeveiliging schakelt de pomp uit als er geen water meer in de bron aanwezig is.
Wanneer de pomp wordt ingeschakeld, zorgt de droogloopbeveiliging ervoor dat de pomp blijft werken zolang er voldoende water door de leiding stroomt. Als de waterstroom stopt, start een ingebouwde timer. Als er na een bepaalde tijd nog steeds geen water stroomt, schakelt de droogloopbeveiliging de pomp automatisch uit om schade door drooglopen te voorkomen.
Benodigdheden
Schroevendraaier
Waterpomptang
Stappen
Stroom uitschakelen: Zorg ervoor dat de pomp en de droogloopbeveiliging niet zijn aangesloten op het stroomnet. Trek de stekkers uit de stopcontacten.
Positie bepalen: Plaats de droogloopbeveiliging altijd verticaal tussen de uitgang van uw waterpomp en de waterleiding die het water verder transporteert. Zorg ervoor dat de pijl op de droogloopbeveiliging naar boven wijst.
Afdichten met Teflon tape: Wikkel Teflon tape om de schroefdraad van de aansluitingen om lekken te voorkomen.
Aansluiten: Schroef de droogloopbeveiliging stevig vast tussen de pomp en de leiding. Gebruik hierbij niet te veel kracht om beschadigingen te voorkomen.
Pomp aansluiten: Controleer of de pomp op de juiste manier is aangesloten. Bij het eerste gebruik van een zelfaanzuigende pomp, dienen de slang en het pomphuis altijd volledig met water gevuld te zijn.
Aansluiten op stroom: Sluit de stekker van de pomp aan op de droogloopbeveiliging en steek de stekker van de droogloopbeveiliging in een stopcontact.
Vocht en vorst vermijden: Zorg ervoor dat zowel de pomp als de droogloopbeveiliging niet nat kan worden en beschermd is tegen vorst.
Resetten: Als het rode lampje brandt, houdt u de resetknop ingedrukt totdat de pomp begint te werken en water pompt.
Om de levensduur van de pomp te waarborgen, willen we u graag waarschuwen voor foutieve installaties.
Plaats de droogloopbeveiliging nooit horizontaal: De droogloopbeveiliging moet altijd in een verticale positie worden geïnstalleerd. De pijl op de behuizing moet naar boven wijzen. Dit zorgt ervoor dat het apparaat op de juiste manier werkt en de waterstroom goed kan monitoren. Er zit namelijk een terugslagklep in het apparaat die ervoor zorgt dat het water alleen in de richting van de pijl gaat. Het water kan dus niet terug naar de pomp stromen. Zou je de droogloopbeveiliging horizontaal plaatsen, dan werkt de terugslagklep niet meer en krijgt de pomp verkeerde drukmetingen binnen.
Gebruik geen overmatige kracht bij het aandraaien van de aansluitingen: Te veel kracht kan de schroefdraad beschadigen en lekken veroorzaken. Draai de aansluitingen stevig, maar met mate vast.
Zorg voor een goede afdichting van de aansluitingen: Gebruik Teflon tape om de schroefdraadverbindingen af te dichten. Lekken kunnen de prestaties van de pomp negatief beïnvloeden en leiden tot beschadigingen.
Zorg ervoor dat de aansluitkabel niet te strak gespannen is: Een te strak gespannen kabel kan de elektrische leiding en de aansluiting beschadigen, wat kan leiden tot elektrische storingen of kortsluiting.
Naast de T.I.P. droogloopbeveiliging zijn er ook andere pompbesturingen, zoals de DAB Control-D en de T.I.P. ECS. Deze systemen zorgen ervoor dat, naast het beveiligen tegen drooglopen, uw waterpomp automatisch in- en uitschakelt op basis van uw waterbehoefte. Mocht u meer informatie willen, kunt u altijd een kijkje nemen op onze productpagina’s of contact opnemen met onze klantenservice.