Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
8 producten | Sorteer op

Let op: De voorgestelde pompen zijn berekend op een tuinslang / leiding met een minimale binnendiameter van 19 mm. Bij gebruik van een tuinslang / leiding met een kleinere binnendiameter is de opbrengst van de waterpomp niet gegarandeerd wegens een mogelijk te hoge leidingweerstand. Heeft u nog geen tuinslang met een binnendiameter van 19 mm, dan kunt u deze bij ons bestellen, zie hiervoor de accessoires.

Zelfaanzuigende pomp

Waterpompen die vanaf het aardoppervlak het water aanzuigen noemen we zelfaanzuigende pompen. Voorbeelden hiervan zijn beregeningspompen en hydrofoorpompen. Een zelfaanzuigende pomp genereert een hoge druk en kan het water naar verschillende tappunten tegelijkertijd vervoeren. U kunt bijvoorbeeld uw wc doortrekken, terwijl ook de sproeier in uw tuin aanstaat.

De aanzuigslang van deze pompen wordt in het water gehangen en vervolgens kan het water met een hoge druk naar de gewenste bestemming worden gepompt. Belangrijk bij deze pompen is dat het systeem luchtdicht is afgesloten, omdat er anders niet voldoende druk geleverd kan worden.

Zelfaanzuigende pompen kunnen het water tot een diepte van 8 meter aanzuigen. Ligt het water dieper dan 8 meter, dan heeft u een natte opstelling nodig.

Waterpomp met of zonder drukvat

Sommige hydrofoorpompen beschikken over een drukvat waar water in wordt opgeslagen. Bij kleine waterafnames haalt de pomp eerst het water uit het vat, voordat deze inschakelt. De pomp schakelt pas in als het water in het vat opraakt en zuigt het water dan aan vanuit de externe bron. Het vat wordt dan ook direct aangevuld. Op deze manier wordt de levensduur van de pomp bespaard en het is energiezuinig. Voor kleine waterafnames, zoals het doorspoelen van uw wc, is een pomp met drukvat een uitstekende keuze.

Wij adviseren om ook altijd een pomp met drukvat te kiezen als u een druppelslang gaat gebruiken, of als de pomp het water gaat toevoeren aan applicaties in huis (bijvoorbeeld wc of wasmachine).

Automatisch in- en uitschakelen

Standaard beregeningspompen schakelen niet automatisch in en uit. Dit dient u handmatig te doen door de stekker in het stopcontact te steken en later er weer uit te halen. Dit is goed te doen als u alleen tuinsproeiers heeft om uw tuin te beregenen. Voor het gebruiken van een handsproeier is het aan te raden om een pompbesturing, zoals een DAB Control-D of elektronisch controle systeem aan de pomp te koppelen (sommige pompen hebben deze functie al). Met dit systeem schakelt de pomp automatisch in en uit op basis van de vraag naar water.

Luchtdicht aansluiten

Bij beregenings- en hydrofoorpompen is het belangrijk dat het systeem luchtdicht is aangesloten. Wanneer er ergens lucht binnenkomt, dan kan de pomp niet de druk leveren die ervan verwacht wordt. U kunt dit vergelijken met drinken uit een rietje met een gaatje erin. Het kost u veel moeite om eindelijk een slok te kunnen nemen, omdat er veel lucht van buitenaf opgezogen wordt. Het kost een pomp ook veel kracht om het water op de gewenste plek te krijgen. Het is daarom belangrijk om teflon tape te wikkelen om alle pompaansluitingen. Deze tape zorgt ervoor dat er geen lucht meer naar binnen kan dringen of water naar buiten. 

Slang vullen met water

De aanzuigslang dient geheel gevuld te worden met water. Om ervoor te zorgen dat alle luchtbellen uit de slang gaan, kunt u de slang omhoog houden en daarna weer aanvullen met water. Daarna kan deze aan de pomp gekoppeld worden. Ook het pomphuis dient geheel gevuld te worden met water. 

Hydrofoorpomp video

In deze video bespreken we verschillende hydrofoorpompen, benoemen we de kenmerken, en leggen we uit welke pomp in een bepaalde situatie het meest geschikt is.

Installatie Hydrofoorpomp

In onderstaande video wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u een waterpomp in een droge opstelling aansluit. Het proces van aansluiten is voor een beregeningspomp en een hydrofoorpomp hetzelfde.