Regenwater hergebruiken in- en rondom het huis

Regenwater hergebruiken in- en rondom het huis

Wilt u regenwater gaan gebruiken voor applicaties in huis, zoals het doorspoelen van uw toilet of het laten draaien van uw wasmachine? Of wilt u met regenwater uw tuin gaan beregenen? We hebben verschillende waterpompen voor in en rondom huis in ons assortiment die u buiten de bron kunt plaatsen

Plaatsing in de waterbron

De voorgestelde pompen zijn berekend op een tuinslang / leiding met een minimale binnendiameter van 19 mm. Bij gebruik van een tuinslang / leiding met een kleinere binnendiameter is de werking niet gegarandeerd. Heeft u nog geen tuinslang met een binnendiameter van 19 mm, dan kunt u deze bij ons bestellen, zie hiervoor de accessoires.

Hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp is een zelfaanzuigende pomp en kan o.a. worden ingezet als regenwatersysteem of om een tuin/gazon te besproeien. Een hydrofoorpomp gaat automatisch aan en uit o.b.v. waterbehoefte.

Accessoires

Kies uit één van onze tuinslang pakketten. Deze pakketten bestaan naast de tuinslang ook uit een sproeier en alle benodigde koppelstukken. We maken het u hiermee makkelijk om direct aan de slag te kunnen in uw tuin.

Zelfaanzuigende pomp

Waterpompen die vanaf het aardoppervlak het water aanzuigen noemen we zelfaanzuigende pompen. Voorbeelden hiervan zijn beregeningspompen en hydrofoorpompen. Een zelfaanzuigende pomp genereert een hoge druk en kan het water naar verschillende tappunten tegelijkertijd vervoeren. U kunt bijvoorbeeld uw wc doortrekken, terwijl ook de sproeier in uw tuin aanstaat.

De aanzuigslang van deze pompen wordt in het water gehangen en vervolgens kan het water met een hoge druk naar de gewenste bestemming worden gepompt. Belangrijk bij deze pompen is dat het systeem luchtdicht is afgesloten, omdat er anders niet voldoende druk geleverd kan worden.

Zelfaanzuigende pompen kunnen het water tot een diepte van 8 meter aanzuigen. Ligt het water dieper dan 8 meter, dan heeft u een natte opstelling nodig.

Waterpomp met of zonder drukvat

Sommige hydrofoorpompen beschikken over een drukvat waar water in wordt opgeslagen. Bij kleine waterafnames haalt de pomp eerst het water uit het vat, voordat deze inschakelt. De pomp schakelt pas in als het water in het vat opraakt en zuigt het water dan aan vanuit de externe bron. Het vat wordt dan ook direct aangevuld. Op deze manier wordt de levensduur van de pomp bespaard en het is energiezuinig. Voor kleine waterafnames, zoals het doorspoelen van uw wc, is een pomp met drukvat een uitstekende keuze.

Wij adviseren om ook altijd een pomp met drukvat te kiezen als u een druppelslang gaat gebruiken, of als de pomp het water gaat toevoeren aan applicaties in huis (bijvoorbeeld wc of wasmachine).

Automatisch in- en uitschakelen

Standaard beregeningspompen schakelen niet automatisch in en uit. Dit dient u handmatig te doen door de stekker in het stopcontact te steken en later er weer uit te halen. Dit is goed te doen als u alleen tuinsproeiers heeft om uw tuin te beregenen. Voor het gebruiken van een handsproeier is het aan te raden om een pompbesturing, zoals een DAB Control-D of elektronisch controle systeem aan de pomp te koppelen (sommige pompen hebben deze functie al). Met dit systeem schakelt de pomp automatisch in en uit op basis van de vraag naar water.

Luchtdicht aansluiten

Bij beregenings- en hydrofoorpompen is het belangrijk dat het systeem luchtdicht is aangesloten. Wanneer er ergens lucht binnenkomt, dan kan de pomp niet de druk leveren die ervan verwacht wordt. U kunt dit vergelijken met drinken uit een rietje met een gaatje erin. Het kost u veel moeite om eindelijk een slok te kunnen nemen, omdat er veel lucht van buitenaf opgezogen wordt. Het kost een pomp ook veel kracht om het water op de gewenste plek te krijgen. Het is daarom belangrijk om teflon tape te wikkelen om alle pompaansluitingen. Deze tape zorgt ervoor dat er geen lucht meer naar binnen kan dringen of water naar buiten. 

Slang vullen met water

De aanzuigslang dient geheel gevuld te worden met water. Om ervoor te zorgen dat alle luchtbellen uit de slang gaan, kunt u de slang omhoog houden en daarna weer aanvullen met water. Daarna kan deze aan de pomp gekoppeld worden. Ook het pomphuis dient geheel gevuld te worden met water. 

Hydrofoorpomp video

In deze video bespreken we verschillende hydrofoorpompen, benoemen we de kenmerken, en leggen we uit welke pomp in een bepaalde situatie het meest geschikt is.

Installatie hydrofoorpomp

In onderstaande video wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u een waterpomp in een droge opstelling aansluit. Het proces van aansluiten is voor een beregeningspomp en een hydrofoorpomp hetzelfde.

Frequentieregeling

Sommige pompen, zoals de DAB Esybox (mini), beschikken over een frequentieregeling. Deze functie zorgt ervoor dat de pomp alleen het aantal toeren draait wat op dat moment nodig is. De pomp zal op meer toeren draaien wanneer er meerdere tappunten tegelijkertijd open staan, dan wanneer er maar één tappunt open staat. Een drukverhoger zonder deze regeling zal constant op hoge toeren draaien. Een frequentieregeling bespaart dus een hoop energie.

Daarnaast zorgt deze regeling ervoor dat de in- en uitschakeling van de pomp zachter verloopt. Doordat de pomp het aantal toeren rustig op- en afbouwt, wordt waterslag voorkomen. Waterslag vindt plaats wanneer stromend water abrupt wordt onderbroken. De klap van het water tegen bijvoorbeeld de pompinlaat kan op den duur zorgen voor scheuren. Een frequentieregeling zorgt dus voor een langere levensduur van de pomp.

Geschikt voor langdurig gebruik

Waterpompen gemaakt door DAB zijn zeer professioneel en energiezuinig. Niet alle pompen zijn geschikt om langdurig (langer dan 3 uur aaneengesloten) ingeschakeld te zijn. Een DAB waterpomp is hier wel geschikt voor. Deze kunt u met gemak non-stop laten draaien.

Regenwater gebruiken voor wasmachine

Als u met regenwater uw wasmachine wilt laten draaien, zorg dan voor een goede filter. Opgeslagen regenwater kan nare luchtjes opleveren. U wilt natuurlijk niet dat uw was stinkt. 

Materiaal pomphuis

Om een waterpomp te gebruiken voor applicaties in huis, is het belangrijk om een pomp te gebruiken die bestand is tegen roest. Door het gebruik van regenwater kan roest ontstaan in een gietijzeren pomphuis. Kies daarom altijd voor een pomp met een pomphuis gemaakt van roestvrijstaal (rvs) of kunststof. Zo voorkomt u o.a. dat er roestvlekjes in uw kleren ontstaan.