Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
95 producten | Sorteer op

Let op: De voorgestelde pompen zijn berekend op een tuinslang / leiding met een minimale binnendiameter van 25 mm. Bij gebruik van een tuinslang / leiding met een kleinere binnendiameter is de opbrengst van de waterpomp niet gegarandeerd wegens een mogelijk te hoge leidingweerstand. Heeft u nog geen tuinslang met een binnendiameter van 25 mm, dan kunt u deze bij ons bestellen, zie hiervoor de accessoires.

Externe bron

Een waterpomp haalt het water uit een externe bron en pompt het vervolgens met een hoge druk naar de gewenste plek. Deze bron kan bijvoorbeeld een kanaal of sloot zijn, maar ook een grondwaterbron is een optie. Het hangt mede van de diepte van het op te pompen water en de gewenste functie van de pomp af welke soort waterpomp u kunt gebruiken;

  • Standaard tuinberegening / beregeningspomp (meest gekozen)

  • Automatische tuinberegening / hydrofoorpomp

  • Tuinberegening met een pomp in het water / bronpomp

Zelfaanzuigende pomp

Een beregeningspomp en hydrofoorpomp behoren tot de categorie ‘zelfaanzuigende pompen’. Dit houdt in dat deze pompen vanaf het aardoppervlak het water uit een externe bron (bijvoorbeeld een sloot of kanaal) via een aanzuigslang aanzuigen. Om ervoor te zorgen dat deze pompen voldoende druk kunnen leveren, mag het water niet dieper liggen dan 8 meter. Is dit toch het geval, dan is een bronpomp de meest geschikte pomp.

Standaard tuinberegening / beregeningspomp

Een beregeningspomp, schakelt in als de stekker in het stopcontact wordt gestoken en schakelt uit zodra deze er weer uit wordt gehaald. Deze pomp wordt vaak gebruikt om één of meerdere sproeiers (tegelijkertijd) aan het werk te zetten. Beregeningspompen zijn zeer geschikt als u een waterpomp nodig heeft voor alleen tuinberegening.

Wilt u de pomp aansluiten op een druppelslang en/of het water ook gaan gebruiken voor applicaties in huis? Dan is een hydrofoorpomp (met drukvat) de beste keuze.

Automatische tuinberegening / hydrofoorpomp

Hydrofoorpompen zijn onder te verdelen in pompen zonder drukvat (automatische beregeningspomp) en pompen met drukvat. Beiden types schakelen automatisch in en uit op basis van de vraag naar water. Gaat u bijvoorbeeld met een handsproeier uw planten water geven, dan zal de pomp in- en uitschakelen bij het inknijpen en loslaten van het handpistool.

Let op: Met automatische tuinberegening doelen wij niet op de functionaliteit om de pomp op gezette tijden te laten draaien. Indien u hier naar op zoek bent, dient u de hydrofoorpomp uit te rusten met een beregeningscomputer, die op basis van uw instellingen automatisch een of meerdere kleppen open en dicht kan zetten. De hydrofoorpomp schakelt dan automatisch in/uit op basis van de stand van de kleppen.

Voorfilter

Om de pomp en sproeiers te beschermen tegen vuil water, kunt u het beste een filter aan de pomp koppelen. Deze houdt het grootste gedeelte van het vuil tegen. De pomp kan kleine deeltjes vuil verpompen, maar het komt regelmatig voor dat de nauwe doorgang naar de sproeiers toe verstopt raakt. Een filter kan dit probleem voorkomen.

Droogloopbeveiliging

Het is belangrijk dat een zelfaanzuigende pomp automatisch uitschakelt zodra het water in de bron opraakt. Gebeurt dit niet, dan wordt de pomp niet meer gekoeld door het water dat er normaliter doorheen stroomt. Als een pomp heel even (een paar minuten) droogloopt kan het niet zoveel kwaad, maar wij adviseren dit zoveel mogelijk tegen te gaan. U kunt een droogloopbeveiliging op de pomp koppelen om deze hiervoor te beschermen. Bij sommige pompen zit deze beveiliging al standaard ingebouwd. Dit kunt u teruglezen bij de productspecificaties.

Luchtdicht aansluiten

Bij beregenings- en hydrofoorpompen is het belangrijk dat het systeem luchtdicht is aangesloten. Wanneer er ergens lucht binnenkomt, dan kan de pomp niet de druk leveren die ervan verwacht wordt. U kunt dit vergelijken met drinken uit een rietje met een gaatje erin. Het kost u veel moeite om eindelijk een slok te kunnen nemen, omdat er veel lucht van buitenaf opgezogen wordt. Het kost een pomp ook veel kracht om het water op de gewenste plek te krijgen. Het is daarom belangrijk om teflon tape te wikkelen om alle pompaansluitingen. Deze tape zorgt ervoor dat er geen lucht meer naar binnen kan dringen of water naar buiten. 

Slang vullen met water

De aanzuigslang dient geheel gevuld te worden met water. Om ervoor te zorgen dat alle luchtbellen uit de slang gaan, kunt u de slang omhoog houden en daarna weer aanvullen met water. Daarna kan deze aan de pomp gekoppeld worden. Ook het pomphuis dient geheel gevuld te worden met water.