Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
Start direct met water van uw platte dak wegpompen!

Start direct met water van uw platte dak wegpompen!

Blijft er water op uw platte dak staan? Met een dompelpomp kunt u eenvoudig en snel overtollig water van het plat dak pompen. U gebruikt hiervoor een vlakzuiger.

Complete pakketten, klaar voor gebruik

Klaar voor gebruik

De pakketten worden bijna gebruiksklaar geleverd. Het enige wat u hoeft te doen is de afvoerslang aan de pomp te koppelen. Vervolgens zet u de pomp op het laagste punt van de ruimte, waar het water het diepst is. Controleer goed of het water niet in contact is gekomen met elektrische apparaten i.v.m. verbrandingsgevaar. Steek de stekker in een veilige omgeving in het stopcontact en het werk kan beginnen.

Vlakzuiger met of zonder vlotter

Om een juiste pomp aan te schaffen die de ruimte leegpompt, dient u na te gaan of het nodig is dat de dompelpomp automatisch aan en uit gaat. Dit is aan te raden wanneer u te maken heeft met terugkerende wateroverlast. Een dompelpomp met vlotter springt automatisch aan wanneer het waterniveau is gestegen. Is het waterniveau weer op het gewenste niveau, dan stopt de pomp met pompen.

Droogpompen

De dompelpomp zonder vlotter start wanneer u de stekker in het stopcontact steekt en stopt wanneer u de stekker er weer uit haalt. Zorg ervoor dat de pomp niet door blijft pompen als er geen water meer is. De pomp wordt namelijk door het water gekoeld. Wanneer het water de pomp niet meer koelt en de pomp blijft doorpompen, dan raakt deze overhit. We noemen dit droogpompen.

Water op een plat dak

Water op uw dak is zwaar en kan voor scheuren zorgen. Een vlakzuiger kan het water tot 1 mm na wegpompen. Het is belangrijk dat minimaal het aanzuigrooster van de pomp helemaal onder water komt te staan. Dit betekent dat er een laagje water van ongeveer 6 cm dient te staan om de pomp aan het werk te krijgen. Bij minder water raden wij aan om een andere manier te zoeken om het water te verwijderen.

Verstopte afvoer

Zorg er altijd voor dat uw regenpijp vrij is van takjes en bladeren. Vooral in de herfst komt het vaak voor dat de regenpijp verstopt raakt en dat het water op daken blijft liggen. Het is raadzaam om een aantal keren per jaar uw dakgoot te controleren.

Regenwater opvangen

U kunt het regenwater opvangen dat van uw plat dak afkomt. Plaats de afvoerslang in een regenton of tank, zodat het water daarin terechtkomt. Dit kunt u later gebruiken om bijvoorbeeld uw planten water te geven. Dit kunt u met een gieter doen, maar u zou er ook de dompelpomp voor in kunnen zetten. 

Pompcapaciteit

Houd er rekening mee dat dompelpompen een grote hoeveelheid water per uur af kunnen voeren. Een dompelpomp die een hoge pompcapaciteit heeft zou een dak binnen een paar minuten leeg hebben gepompt. Daarom is een pomp met een lagere pompcapaciteit meer geschikt bij het leegpompen van een plat dak.

Grootte afvoerslang / leiding

Een dompelpomp dient het water makkelijk, zonder weerstand, kwijt te kunnen. Bij een te nauwe doorgang van de afvoerslang kost het de pomp te veel kracht om het water er doorheen te persen. De pomp zal hierdoor oververhit raken en stuk gaan. Kies daarom een afvoerslang die een diameter heeft die minimaal gelijk, of liever groter is dan de diameter van de uitlaat van de pomp.

Droogpompen

Een dompelpomp wordt altijd in het water geplaatst en dit zorgt voor het koelen van de pomp. Zodra het water weggepompt is dient de pomp uitgeschakeld te worden. Gebeurt dit niet, en de pomp blijft doorgaan met pompen, dan zal de pomp gaan drooglopen. De pomp kan dan oververhit raken en stuk gaan. Zorg er dus voor dat droogpompen zoveel mogelijk voorkomen wordt. Een vlotter kan hierbij helpen.

Tallas D-CWP 300

In onderstaande video wordt er uitgelegd hoe een Tallas D-CWP 300 vlakzuiger werkt. Deze pomp wordt vaak gebruikt om een kruipruimte leeg te pompen.