Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*
21 producten | Sorteer op

Werking dompelpomp

Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. De onderkant van de pomp bevat namelijk een aanzuigrooster met een waaier, waarmee het water direct de pomp in gezogen wordt. Het water wordt daarna via het pomphuis naar de persaansluiting gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten. Aan deze persaansluiting wordt een afvoerslang of -buis gekoppeld zodat het water weggepompt kan worden.

Pakketten

We hebben speciaal voor u bepaalde dompelpomp pakketten samengesteld, zodat u snel kunt beginnen met het afvoeren van water. Het enige wat u hoeft te doen is de afvoerslang aan de pomp te koppelen. Vervolgens zet u de pomp op het laagste punt van de ruimte, waar het water het diepst is. Controleer goed of het water niet in contact is gekomen met elektrische apparaten i.v.m. verbrandingsgevaar. Steek de stekker in een veilige omgeving in het stopcontact en het werk kan beginnen.

Droogpompen

Een dompelpomp wordt altijd in het water geplaatst. Zodra het water weggepompt is, dient de pomp uitgeschakeld te worden. Gebeurt dit niet, en de pomp blijft doorgaan met pompen, dan zal de pomp gaan droogpompen. De pomp kan dan oververhit raken en stuk gaan. Zorg er dus voor dat droogpompen zoveel mogelijk voorkomen wordt. Een vlotter kan hierbij helpen.

Vlotter

Een vlotter biedt de functie die ervoor zorgt dat een dompelpomp automatisch in- en uitschakelt op basis van het waterniveau. Als het water stijgt en op een bepaald niveau komt dan schakelt de pomp automatisch in en pompt het water weg. Als het gewenste waterniveau weer is bereikt dan gaat de pomp in ruststand. Afhankelijk van de pomp is het in- en uitschakelniveau handmatig in te stellen.

Vlakzuigen

Dompelpompen die de ruimte nagenoeg droog pompen, worden vlakzuigers genoemd. Er blijft alleen een klein laagje water van ±1 mm over, dat u gemakkelijk op kunt dweilen. Voor het vlakzuigen met een pomp met vlotter kunt u de pomp ‘manipuleren’ door deze op de manuele stand te zetten of de vlotter aan de pomp vast te binden. De pomp blijft langer doorgaan met pompen. Vergeet niet zelf de stekker uit het stopcontact te halen als het water op is, anders gaat de pomp droogpompen.