DAB pompput
Een pompput is een put of tank waar afvalwater en/of regenwater in kan worden opgeslagen. Dit wordt later automatisch door de aanwezige dompelpomp naar het riool wordt afgevoerd. Een pompput wordt ingezet in situaties waar er geen directe aansluiting op de riolering is. Denk hierbij aan een kelder of een huis in het buitengebied. Maar ook bij parkeergarages of een souterrain waarbij kans op een overstroming aanwezig is kan een pompput worden ingezet om het overtollige regenwater op te vangen en naar het (hoger gelegen) riool af te voeren.
DAB pompputten bestaan uit verschillende soorten en maten. Om erachter te komen welke pompput in uw situatie het meest geschikt is, kunt u nagaan welke pompputkenmerken in uw situatie wenselijk zijn. Houd daarbij rekening met de volgende kenmerken:
Opvoerhoogte: dit is het hoogteverschil tussen de uitgang van de pomp en waar het water het riool ingaat.
Vloeistofsoort (regenwater, afvalwater of fecaal water: iedere pomp is geschikt om regenwater af te voeren. Heeft u te maken met vuil afvalwater? Dan is alleen een vuilwaterpomp geschikt. Voor water met aanwezige fecaliën gebruikt u een feka-pomp.
Afvoercapaciteit: dit is hoeveel vloeistof die de pompput maximaal binnen een bepaalde tijd kan afvoeren.
Inhoud: hier wordt aangegeven hoeveel liter afvalwater erin de pomp kan worden opgeslagen.
Plaatsing boven- of ondergronds: pompputten die gemaakt zijn van kunststof zijn niet geschikt om direct onder de grond te plaatsen. Wilt u dit wel doen, zorg dan voor een houten skelet of een betonnen behuizing ter bescherming.
Enkelpomps of dubbelpomps: de enkelpomps variant heeft maar één pomp en de dubbelpomps heeft er twee. De dubbelpomps variant is een redundant systeem. Dat wil zeggen dat als een pomp uitvalt, de andere bijschakelt. Wanneer er in een korte tijd heel veel water binnenkomt, schakelt de tweede pomp ook bij om het water goed weg te kunnen pompen.
DSD systeem: het DSD systeem maakt het makkelijk om de pomp in en uit te put te kunnen halen. De dompelpomp zit vast aan buizen die naar de bodem van de pompput gaan. Door een beugel om de uitlaat van de pomp te monteren en deze om de DSD-kit te plaatsen, schuift de pomp rustig naar beneden en valt precies op zijn plaats.
Kies voor een DHPE put als u de pompput wel direct in de grond wilt plaatsen. Deze putten zijn gemaakt van een zeer hoogwaardig hard kunststof. De put heeft alles inbegrepen; de pomp, het leidingwerk en de blokkeerklep. Het enige wat u nog hoeft te doen is het koppelen van de afvoerleiding van uw woning en het koppelen van de afvoerleiding van de pompput naar de riolering.
De HDPE putten, met uitzondering van de 412/1200 versie, zijn net als de Fekafos ook voorzien van een DSD systeem. De dompelpomp in de put kan dus eenvoudig verplaatst worden voor bijvoorbeeld onderhoud. Bovendien beschikt de put over een gietijzeren putdeksel, waardoor er verkeer overheen kan rijden.