Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Wat is een dompelpomp?

Wat is een dompelpomp?
Categorieën: dompelpomp

In dit artikel lichten wij alles toe over een dompelpomp. Wat is een dompelpomp? Welke dompelpomp is geschikt voor uw situatie? Hoe werkt een dompelpomp eigenlijk? Al deze aspecten komen in dit blogartikel uitgebreid aan de orde.

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. Deze pompen worden normaal gesproken gebruikt om water weg te pompen. Met name bij overlast. Bijvoorbeeld grondwater dat omhoogkomt in kelders of souterrains. Boten die ondergelopen zijn of bij overstromingen. De dompelpomp heeft deze naam omdat de pomp in het water gezet dient worden.

Er zijn een aantal verschillende dompelpompen, die voornamelijk te onderscheiden zijn door het water dat verpompt moet worden. Zo zijn er schoonwater dompelpompen. Denk hierbij aan regenwater. Vuilwater dompelpompen, deze kunnen water met zand, grond en residu verpompen. De vuilwater met vaste delen dompelpompen kunnen nog grover materiaal aan. De waaier aan de onderkant van pomp slaat vaste delen kapot om deze te verpompen.

Een dompelpomp kan met of zonder vlotter zijn uitgerust. Met vlotter is handig als de pomp automatisch in of uit moet schakelen. Als er een ruimte echt leeg gepompt moet worden, dan moet dit manueel gebeuren. De pomp moet op tijd worden uitgeschakeld om droogloop te voorkomen. Sommige pompen zijn uitgerust met zowel een manuele stand als een automatische stand (vlotter).

Welke dompelpomp kopen?

Er zijn verschillende dompelpompen beschikbaar, die gemakkelijk kunnen worden afgestemd op het water / de vloeistof dat verpompt moet worden. Er zijn ook situaties die het wegpompen van water vermoeilijken. Hiervoor zijn vaak oplossingen beschikbaar. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een ruimte droog te zuigen. Hiervoor zijn vlakzuigende dompelpompen beschikbaar. Het kan ook zijn dat zulke ruimten zeer beperkt zijn. Hiervoor zijn speciaal inwendige vlotters ontwikkeld, zodat de pomp wel automatisch kan blijven werken. Deze pompen zijn tevens klein gehouden, zodat ze ook in een putje geplaatst kunnen worden.

Andere specifieke dompelpompen zijn bijvoorbeeld de zoutwater dompelpomp. Daarnaast worden dompelpompen vaak ingezet op boerderijen, bij het verpompen van fecaliën. Ook voor deze situaties zijn meerdere oplossingen beschikbaar. Fecaliën zijn bijtende stoffen die de pomp en de seals (rubberen sluitingen) kunnen aantasten. Deze dompelpompen zijn volledig beschermd tegen deze stoffen.

Hoe werkt een dompelpomp?

De onderkant van de pomp bevat een aanzuigrooster, waarmee het water direct de pomp in gezogen wordt. Het water wordt daarna via het pomphuis naar de persaansluiting gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten. Aan deze persaansluiting wordt een afvoerslang of -buis gekoppeld zodat het water weggepompt kan worden. De pomp kan geheel of gedeeltelijk in het water worden ondergedompeld, aangezien de pomp zichzelf koelt met het water dat wordt verpompt. Drooglopen voor een dompelpomp kan daarom funest zijn. Daarom zijn er geen dompelpompen die geheel droog kunnen zuigen in een automatische stand (op basis van een vlotter). Dit kan wel bij een aantal dompelpompen in de manuele stand. Zelfs tot een aantal druppels die opgedweild kunnen worden. Het is in principe de meest eenvoudige pomp van de waterpomp categorie. De slang wordt op de pomp geschroefd. Stekker in het stopcontact en de pomp doet zijn werk, of start direct als de vlotter wordt geactiveerd.