Wat is een hydrofoorpomp?

Wat is een hydrofoorpomp?

Een hydrofoorpomp, ofwel hydrofoor of drukverhogende pomp is net als een beregeningspomp een zelfaanzuigende pomp. Een hydrofoorpomp wordt veelal ingezet bij het verhogen van waterdruk in een waterleiding, maar ook het beregenen/irrigeren van tuinen en gazons en het voorzien van water voor toiletten, wasbakken en wasmachines behoort tot de mogelijkheden.

De belangrijkste verschillen met een beregeningspomp zijn:

  1. Aanwezigheid van een tank
  2. Schakelt automatisch in en uit

Gezien de aanwezigheid van een tank zal de eerste waterbehoefte uit de tank komen, om te voorkomen dat de pomp ook voor kleine hoeveelheden aanslaat. Tevens zorgt de tank voor reductie van waterslag. Het klapperen van leidingen bij het openen en sluiten van een kraan.

Een hydrofoorpomp is een zelfaanzuigende pomp, oftewel de pomp zuigt zelf het water vanuit de bron aan, om het vervolgens met hoge druk te gebruiken voor voornamelijk irrigatiedoeleinden. Het is natuurkundig niet mogelijk om dieper dan 8 meter aan te zuigen. Uiteraard kunt u wel verder dan 8 meter aanzuigen, zolang dit maar horizontaal gebeurt.

Wanneer een hydrofoorpomp?

Bij beregening kunt u het beste kiezen voor een hydrofoorpomp, wanneer u handmatig wil beregenen. Denk aan het besproeien van uw tuin met een handpistool. De pomp zal afslaan wanneer u het loslaat. Uiteraard kunt u op de hydrofoorpomp ook waaiers of sproeiers aansluiten.

Bij het gebruiken van regenwater binnen uw huis, voor bijvoorbeeld een toilet of wasmachine, kunt u beter werken met een hydrofoor, aangezien dit vaak automatische en relatief kleine waterafnames zijn. Ook voor deze voorzieningen zal de pomp automatisch moeten in- en uitschakelen.

Welke hydrofoorpomp?

Voor beregening kunt u een conventionele hydrofoorpomp gebruiken zoals de DAB Aquajet of Tallas D-BOOST.
Wanneer u aan een kanaal, rivier, snel stromend water woont, of een bron heeft met schoon water, dan kunt u kiezen voor een onderwater hydrofoor, zoals de DAB Divertron of Tallas D-ESUB. Dit is een zeer gemakkelijke plug & play hydrofoor. Perfect geschikt voor gebruik van regenwater in huis voor toilet of wasmachine.
Wanneer u de waterdruk wil verhogen binnenshuis, bijvoorbeeld van uw douche, dan dient u een hydrofoor binnen te installeren. Een stille en krachtige pomp die volledig regelbaar en compact is, is dan geen overbodige luxe. In dit geval komt u uit bij een DAB Easybox (Mini) of Tallas D-ECONCEPT.

Hydrofoorpompen uit het filmpje