Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Vuilwaterpomp kopen? Wij geven u een aantal tips

Categorieën: dompelpomp

Een vuilwaterpomp wordt doorgaans veel gebruikt in de bouw, waar na (flinke) regenval waterplassen kunnen ontstaan die de voortgang in de weg kunnen staan. Naast bouwsituaties, kunnen ook particulieren getroffen worden door bijvoorbeeld met vuilwater ondergelopen kelders.

De drie belangrijke aspecten bij het kopen van een vuilwaterpomp

Vuilwaterpompen zijn er in verschillende soorten en maten, waarbij iedere pomp haar eigen voordelen heeft. Waterpomp.be heeft momenteel een zestal vuilwaterpompen in haar assortiment, passende bij iedere mogelijke situatie. De volgende aspecten zullen wij bespreken:

  • Doorlaatbaarheid vaste delen

  • Pompcapaciteit

  • Opvoerhoogte

Bent u op zoek naar een vuilwaterpomp? Wij helpen u graag met zoeken! Maak daarom gebruik van onze keuzehulp op de homepage. Wanneer u hier uw wensen en eisen invult, wordt uw passende pomp direct berekend, zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt.

Doorlaatbaarheid vaste delen

Het belangrijkste aspect van een vuilwaterpomp is de doorlaatbaarheid van vaste delen. Vaste delen zijn er in verschillende maten en niet iedere pomp kan met iedere maat omgaan. Te grote vaste delen kunnen funest zijn voor de pomp. Bijvoorbeeld wanneer de pompinlaat wordt geblokkeerd door het te grote vaste deel, wat ervoor zorgt dat de pomp droog gaat lopen en uiteindelijk oververhit raakt. Met alle gevolgen van dien.

Houd er daarom goed rekening mee dat de vuilwaterpomp die u kiest, om kan gaan met het grootste vaste deel in het vuilwater wat u wil verpompen. De vuilwaterpompen bij Waterpomp.be kunnen vaste delen van maximaal 10 tot 50 mm doorsnee verwerken. Dit wordt bij iedere vuilwaterpomp duidelijk aangegeven.

Voor het verwerken van fecaliën, bijvoorbeeld in een mestput of toiletvoorziening, raden wij aan om gebruik te maken van de DAB FEKA 600 M-A Dompelpomp. Deze vuilwaterpomp is speciaal ontwikkeld om om te gaan met dergelijk vervuild water.

Pompcapaciteit

Ofwel: De maximale hoeveelheid water dat de pomp kan verwerken per uur. Hoogteverschillen hebben invloed op deze capaciteit. Hoe hoger het water getransporteerd moet worden, hoe minder water per uur er uit de slang komt. Iedere vuilwaterpomp bevat een grafiek waarin wordt aangegeven hoeveel liter per uur op iedere hoogte geleverd kan worden.

Iedere vuilwaterpomp heeft een bepaalde pompcapaciteit, wat wil zeggen hoeveel water de pomp maximaal per uur kan verpompen. Moet u veel water binnen een korte tijd verpompen? Kies dan voor een vuilwaterpomp met een hoge pompcapaciteit, bijvoorbeeld de dompelpomp Maxima 24000 liter per uur.

Opvoerhoogte

Ofwel: De maximale hoogte waarop water door een pomp kan worden gebracht. Dit staat gelijk aan de druk waarmee de pomp het water verwerkt. Bijvoorbeeld: 40 meter, staat gelijk aan 4 bar.

Vuilwaterpompen hebben ieder een eigen maximale druk die ze kunnen leveren. Deze druk bepaalt hoe hoog het water opgevoerd kan worden. Met een simpele rekensom (10 meter = 1 bar) is uit te rekenen hoeveel druk de pomp bevat. De vuilwaterpompen op Waterpomp.be hebben een opvoerhoogte tussen de 6 en 9 meter. Houdt er met uw keuze rekening mee dat uw pomp voldoende druk kan leveren om uw hoogteverschil te ondervangen.