Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

DIY: Planten water geven met een druppelslang en natuurwater

Een druppelslang bewatert uw planten direct bij de wortels en met behulp van een beregeningscomputer gebeurt dit op vaste tijdstippen. Dit irrigatiesysteem zorgt ervoor dat uw planten ook met de extreme hitte in de zomermaanden voldoende water krijgen. De meningen zijn verdeeld als het erop aankomt om dit in de ochtend of in de avond te doen. Beide opties hebben bepaalde voordelen en zolang de druppelirrigatie niet midden op de dag gebeurd, maakt het niet zoveel uit wat uw voorkeur heeft.

Gebruik natuurwater in plaats van kraanwater

Wanneer u uw planten écht wilt verwennen gebruikt u natuurwater om ze te bewateren. Dit kan eerder opgevangen regenwater in een regenwatertank zijn of water uit bijvoorbeeld een sloot of kanaal. Natuurwater zit vol met mineralen die voeding geeft aan al uw groen. Bovendien bespaart u een hoop kosten op uw waterrekening én u werkt mee aan een duurzamer bestaan.

Irrigatiesysteem met pomp

Met een hydrofoorpomp kunt u het water uit een externe bron tot 8 meter diep aanzuigen. Deze pomp creëert een hoge druk zodat het irrigatiesysteem in uw tuin voldoende water aangevoerd krijgt. Vanwege de smalle aanzuigslang van de pomp past deze makkelijk door kleine openingen. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld grondwater op wilt pompen. Zolang het water niet te diep ligt is dit haalbaar met een zelfaanzuigende pomp. 

Hydrofoorpomp met drukvat

Het is belangrijk dat de hydrofoorpomp over een drukvat beschikt. In dit drukvat wordt water opgeslagen en zolang de pomp het water hieruit kan halen, hoeft deze niet in te schakelen.

Een voorbeeld; ieder gaatje van een Rainbird XFD druppelslang laat 2,3 liter water per uur door. De gaatjes liggen op 33 cm afstand van elkaar. Een druppelslang van 100 meter heeft in dit geval dus ongeveer 700 liter water per uur nodig. In het drukvat van de DAB Aquajet kan 20 liter water worden opgeslagen. De pomp zal daardoor gemiddeld 35 keer per uur inschakelen om uw planten water te geven, terwijl een pomp zonder drukvat elke paar seconden in- en uitschakelt. Het constant in- en uitschakelen van de pomp kost meer energie en het is slecht voor de levensduur van de pomp. Het loont zich daarom om voor een pomp met drukvat te kiezen.

Zweetslang of druppelslang

Wilt u liever een zweetslang of een druppelslang gaan gebruiken? Een zweetslang zorgt voor een erg langzame waterafgifte door de volledige lengte van de slang. De druk in deze slang is niet overal gelijk, waardoor er in het begin meer water wordt afgegeven dan aan het einde. Een druppelslang daarentegen geeft wel overal een gelijke hoeveelheid water af. De druppelslang is een flexibele, maar stevige buis met om de 33 cm druppelaars. 

Verder kunt u een keuze maken tussen een ondergrondse druppelslang of eentje die u bovengronds plaatst. Bovengrondse druppelslangen worden vaak gebruikt in tuinen die dichtbegroeid zijn. Het is in die situatie erg lastig om de slang onder de grond te plaatsen. 

Druppelslang aanleggen

Een automatisch druppelsysteem aanleggen voor de planten in uw tuin of potplanten op uw terras kunt u eenvoudig zelf doen. Sluit uw slang aan op uw pomp met behulp van een slangkoppeling en leg deze neer zoals u het graag wilt. U kunt de slang eventueel op maat knippen met een hiervoor geschikte schaar en een eindkap. Als u de slang vast wilt leggen kunt u dit doen met grondklemmen. Wordt de slang ondergronds geplaatst, dan zijn grondklemmen niet nodig. Met slangkoppelingen kunt u verschillende slangen aan elkaar verbinden. Na het instellen van het druppelsysteem hoeft u er in principe niet meer naar om te kijken en kunt u gaan genieten van uw tuin.

Advies nodig?

Heeft u advies nodig bij het vinden van een geschikte pomp en/of druppelslang? Neem dan contact op met de klantenservice. Ons team staat graag voor u klaar!