Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Mijn hydrofoorpomp slaat niet af of blijft pulseren

Mijn hydrofoorpomp slaat niet af of blijft pulseren

U heeft een hydrofoorpomp geïnstalleerd die niet automatisch uitschakelt ook al staan alle tappunten dicht. Wat kunt u hieraan doen om dit probleem op te lossen? Om dit probleem te kunnen begrijpen, leggen wij u graag uit hoe een hydrofoorpomp werkt. Op basis hiervan is het gemakkelijker te begrijpen waar het probleem vandaan komt en hoe dit op te lossen is.

Werking hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp heeft als eigenschap dat deze automatisch inschakelt wanneer één of meerdere tappunten open worden gezet (bijv. kranen, wastafels, wc's, wasmachines, sproeiers, etc.). De hydrofoorpomp schakelt zichzelf ook weer uit zodra alle tappunten dicht worden gezet.

Het automatisch in- en uitschakelen van de pomp, wordt geregeld door de drukschakelaar. Afhankelijk van het type hydrofoorpomp dat u heeft, is dit een drukschakelaar, een Control-D / Presscontrol, een BRIO of een "active"-systeem. Deze systemen meten enkel de druk op de leidingen waar de pomp tussen is geplaatst en acteren hierop.

Zodra één of meerdere tappunten open worden gedraaid, zakt de druk in de leiding weg, waarna de inschakeldruk van de pomp wordt bereikt. De pomp begint dan te pompen om weer druk op te bouwen, totdat deze zijn uitschakeldruk heeft bereikt. De uitschakeldruk wordt bereikt indien de pomp de gelegenheid krijgt om de maximale druk in de leiding op te bouwen. Het snelste gaat dit als alle tappunten dicht staan (ofwel, wanneer er geen waterafname is).

Maar wat te doen als de hydrofoorpomp blijft lopen / draaien als alle tappunten dicht staan?

Oorzaken en bijbehorende oplossingen

1. Er lekt lucht in het systeem

Doordat er ergens lucht lekt, kan de pomp zijn druk niet volledig opbouwen en behaalt deze zijn uitschakeldruk niet.

Gevolg: De hydrofoorpomp blijft alsmaar doorlopen.

Oplossing: Zorg ervoor dat alle slangen / leidingen worden gecontroleerd op gaatjes en maak deze dicht. Mochten er geen gaatjes aanwezig zijn, controleer dan alle koppelingen. Dit geldt voor zowel de aanzuigzijde als de perszijde. Voorzie alle koppelingen van teflon tape voor maximale luchtdichtheid.

2. Geen terugslagklep of voetklep gemonteerd aan de aanzuigzijde

Doordat er geen terugslagklep of voetklep is gemonteerd, loopt het water uit de hydrofoorpomp terug in de bron, wat de pomp ervaart als zijnde waterafname.

Gevolg: De hydrofoorpomp merkt dat de druk wegvalt in de leiding en schakelt zichzelf in om de druk bij te vullen.

Oplossing: Monteer een terugslagklep of voetklep aan de aanzuigzijde van de pomp. Een terugslagklep / voetklep heeft als eigenschap dat het water maar één kant op kan, namelijk richting de pomp. Water en dus ook druk kan hierdoor niet wegzakken.
Note: Alle aanzuigslangen die wij in ons assortiment hebben zijn voorzien van een voetklep. Indien u een aanzuigslang uit ons assortiment heeft, zou dit de oorzaak niet kunnen zijn.

3. Vuiligheid tussen een klep

Doordat er vuiligheid tussen een klep zit, kan er water doorheen.

Gevolg: De druk valt weg en de hydrofoorpomp reageert hierop door in te schakelen.

Oplossing: Maak alle kleppen vrij van vuil zodat deze weer luchtdicht afsluiten. Dit geldt voor de volgende kleppen:

  • Terugslagklep

  • Voetklep

  • Beide kleppen van een Control-D / Presscontrol en BRIO

4. Druppellekkage

Een hydrofoorpomp kan uitstekend allerlei huishoudelijke toepassingen (bijv. toiletten, wastafels, wasmachines) voorzien van water. Echter komt het nog wel eens voor (voornamelijk bij toiletten) dat er een druppellekkage aanwezig is. Dit houdt in dat er druppel voor druppel water wegsijpelt uit de leiding, bijvoorbeeld in de spoelbak van een toilet. Wellicht een "onzichtbaar" lek voor u, maar niet voor de pomp.

Gevolg: Doordat er water wegsijpelt uit de leiding, wordt er waterafname en dus ook drukafname geconstateerd. De inschakeldruk wordt bereikt, de pomp schakelt in en schakelt weer uit zodra de uitschakeldruk is bereikt. Tussen de uitschakeling en inschakeling kan een periode van enkele (tientallen) minuten zitten.

Oplossing: Los de druppellekkage op bij de aangesloten toepassing door bijvoorbeeld gebruik te maken van een stevigere vlotter of klep.