Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Mijn dompelpomp loopt, maar verpompt geen water

Mijn dompelpomp loopt, maar verpompt geen water
Categorieën: dompelpomp

U plaatst uw nieuwe of oude dompelpomp in het water en schakelt deze in. U hoort dat de pomp werkt, maar er wordt geen water uit de ruimte weggepompt. Wat is er aan de hand en wat kunt u doen om dit probleem op te lossen?

Lucht in het pomphuis

Wanneer u de pomp in het water plaatst, stroomt dit water het pomphuis van een dompelpomp in. In het pomphuis bevindt zich ook de waaier van de pomp. Deze waaier zorgt ervoor dat het water vanuit het pomphuis naar de pompuitlaat wordt getransporteerd.

Bij het plaatsen van een dompelpomp in het water, is het pomphuis eerst gevuld met lucht. De lucht maakt plaats voor water wanneer de pomp wordt ondergedompeld. Echter is het niet vanzelfsprekend dat alle lucht uit het pomphuis verdwijnt bij het onderdompelen. Een dompelpomp kan pas (optimaal) functioneren wanneer deze géén lucht in het pomphuis heeft zitten.

Lucht is "lichter" dan water en zal altijd boven in het pomphuis plaatsnemen. En daar zit ook de waaier van de pomp die het werk moet doen. Een kleine hoeveelheid lucht zorgt er al voor dat de waaier geen/weinig water aan kan, wat ervoor zorgt dat er geen water weg wordt gepompt.

De oplossing

De oplossing voor dit probleem is simpel: laat de lucht uit het pomphuis ontsnappen. Hierdoor maakt lucht plaats voor water en kan de pomp zijn werk doen. Dit kunt u voor elkaar krijgen door de pomp onder water te kantelen, zie hiervoor de video hieronder.