Truck icon Vóór 22.00u besteld, morgen in huis*

Uw circulatiepomp vervangen: is het nodig?

Categorieën: cv-pomp

Twijfelt u of u uw circulatiepomp moet vervangen? Lees dan onderstaande alinea’s door, want met de informatie in dit artikel komt u er direct achter of het vervangen van de pomp noodzakelijk is.

Wanneer circulatiepomp vervangen?

De circulatiepomp of cv-pomp zit in de cv-ketel. De pomp zorgt ervoor dat het water dat door de cv-ketel verwarmd wordt, door het hele huis wordt gepompt. Zo kunt u uw huis verwarmen en gebruik maken van warm water. Werkt de circulatiepomp in de cv-ketel niet meer goed? Dan kunt u de circulatiepomp vervangen. In welke drie situaties dit nodig kan zijn, leest u op deze pagina.

Situatie 1: het verwarmen van het water duurt lang

Zet u de warme kraan aan en duurt het vervolgens vrij lang voor u inderdaad warm water kunt gebruiken? Dan kan het nodig zijn de circulatiepomp in de cv-ketel te vervangen. Ook als u in bepaalde ruimtes lang moet wachten op warm water, is de pomp waarschijnlijk verouderd. Heeft u in de keuken bijvoorbeeld snel warm water na het opendraaien van de warme kraan, maar duurt dit in de badkamer wel lang? Dan is dit een teken dat uw circulatiepomp niet meer goed werkt. In dit geval laat u de pomp vervangen.

Situatie 2: uw huis wordt niet goed verwarmd

Als het huis niet goed verwarmt wordt, is dit ook zeker een teken dat uw circulatiepomp aan vervanging toe is. Ook als u slechts bepaalde delen van uw huis niet goed op kunt warmen, is het noodzakelijk de pomp te vervangen. Door de pomp te vervangen, komt het warme water van de cv-ketel overal in huis terecht. Dit betekent dat het overal lekker warm wordt, ook in de ruimtes waar het nu koud blijft.

Situatie 3: uw cv-ketel maakt herrie

Tot slot kan het ook nodig zijn uw circulatiepomp te vervangen als u cv-ketel herrie maakt. Bent u het gewend dat uw ketel geluidloos werkt, maar hoort u nu steeds vaker een ruis of een borrelend geluid als de ketel aan staat? Dan kan het nodig zijn de pomp te vervangen. Zeker als u niet overal warm water kunt gebruiken in huis en/of de verwarming het niet overal doet, is het verstandig uw circulatiepomp te vervangen.

Heeft uw cv-ketel altijd geluid gemaakt? Dan hoeft u uw pomp niet te vervangen, tenzij het geluid van de cv-ketel harder is geworden. Het harder worden van een ruis of borrelend geluid uit de cv-ketel geeft aan dat de circulatiepomp harder moet werken. Het is in dit geval verstandig de pomp te vervangen.

Heeft uw cv-ketel altijd geluid gemaakt?

Dan hoeft u uw pomp niet te vervangen, tenzij het geluid van de cv-ketel harder is geworden. Het harder worden van een ruis of borrelend geluid uit de cv-ketel geeft aan dat de circulatiepomp harder moet werken. Het is in dit geval verstandig de pomp te vervangen.